Съвет за няколко хиляди долара

Какво препоръча на американците Уорън Бъфет да правят с чековете от правителството? Нещо, което е валидно за останалия свят и България

От началото на кризата досега американското правителство е наляло помощи и стимули към гражданите си за няколко трилиона долара, като част от тях включват и директни плащания към банковите им сметки. С последния пакет сумата е 1400 долара за семействата с годишни доходи до 150 хил. долара. Преди това имаше и по-високи суми по чекове. По време на най-сериозния локдаун през миналата година една част от тях се изливаха на борсите. При това често от съвсем начинаещи инвеститори, станали такива благодарение на лесния достъп, който им осигуряват платформи като Robinhood.

Един от най-богатите хора на света, натрупал състояние именно чрез борсови инвестиции, обаче има друго виждане. На последното общо събрание на неговия конгломерат Berkshire Hathaway той разказа за негова приятелка, която го е попитала какво да прави с тези 1400 долара. След като разбира, че има кредитна карта, съветът му е бил да покрие дължимата сума по нея.

"Ако аз притежавам дълг с лихва 18%, първото нещо, което бих направил, ако имам свободни средства, ще е да го покрия"

Уорън Бъфет
Уорън Бъфет

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал