Бъди по-продуктивен

Няколко приложения за ефективност, които могат да повишат ефективността на работа, концентрацията и да помогнат за по-успешното управление на времето

Често за времето се казва, че е един от най-ценните ресурси. С увеличаването на хората, които работят на свободна практика, а и не само, проблемите с организирането му и протакането на работата също се засилват. Работата от разстояние изисква много повече усилия на волята и дисциплина, за да може човек да се съсредоточи и да не се разсейва. При подобни обстоятелства управлението на времето става все по-важно. Съществена спънка пред успешното осъществяване на това се явяват смарт устройствата и все по-умните реклами – те са едни от най-големите предизвикателства пред това да се съсредоточим. Съвременните смартфони обаче могат да ни бъдат от помощ при по-ефективното изпълнение на ежедневните задачи.

Една от най-известните техники за висока продуктивност и справяне с отлагането на задачи е италианската pomodoro. Създадена е през 80-те години на миналия век и името й идва от вид италиански кухненски часовник. Тя цели максималната концентрация на ползвателя, като принципът й на действие е съвсем прост – 25 минути работа, последвани от пет минути почивка. На всеки четири "домата", или работни процеси от по 25 минути, се полага по-дълга почивка от 15 минути. Овладяването на системата отнема между 7 и 20 дни, но разликите в по-гладкия работен или учебен процес могат да се усетят в рамките на ден или два. Съществуват множество варианти на pomodoro приложения за телефона, които с аларми известяват кога са минали минутите и под формата на игра се отбелязват червени домати за свършена работа и зелени за почивката. "Капитал" включи тях, наред с други подобни апликации, в списъка си с най-добрите приложения и софтуери за повишаване на продуктивността.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове