Преводи в чата

Приложения за комуникация като WhatsApp и Viber започват да имплементират p2p плащания в платформите си в глобален мащаб

Налице са регулаторни пречки на някои пазари относно имплементирането на p2p плащанията в чат приложенията, както и притеснения относно сигурността на личните данни на потребителите.
Налице са регулаторни пречки на някои пазари относно имплементирането на p2p плащанията в чат приложенията, както и притеснения относно сигурността на личните данни на потребителите.
Налице са регулаторни пречки на някои пазари относно имплементирането на p2p плащанията в чат приложенията, както и притеснения относно сигурността на личните данни на потребителите.
Налице са регулаторни пречки на някои пазари относно имплементирането на p2p плащанията в чат приложенията, както и притеснения относно сигурността на личните данни на потребителите.
Темата накратко
  • Приложения за комуникация като WhatsApp и Viber започват да имплементират p2p плащания в платформите си в глобален мащаб.
  • Налице са регулаторни пречки на някои пазари, както и притеснения относно сигурността на личните данни на потребителите.
  • Подобни услуги бавно навлизат и в България, като първата подобна е VibeMarket на Rakuten Viber.

"В бъдеще бихме искали да направим така, че хората и компаниите да използват една и съща платежна информация в семейството приложения на Facebook."

Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Facebook
"Логично е следващата голяма стъпка за нас да са платежните услуги от човек на човек, където иновациите през последните години бързо нарастват."

Атанас Райков, генерален мениджър на Rakuten Viber за ЦИЕ

Личните финанси отдавна могат успешно да се управляват през смартфона, а мобилните финансови услуги, които са достъпни за потребителите, постоянно се увеличават. Моделите на разплащане и средствата за това се променят бързо, а това се случва и благодарение на компании извън банковия сектор. Една от възможностите, които имат потенциала да променят коренно начина, по който хората се разплащат, но все още е в ранен етап от своето развитие, са p2p плащанията през приложения за комуникация като WhatsApp и Viber.

Малки крачки

Само преди дни WhatsApp официално представи нова функционалност, която позволява разплащания между потребителите директно в апликацията. Платформата, която е собственост на Facebook, пусна услугата първо в Бразилия, която е вторият най-голям пазар по брой потребители след Индия. Преводите са безплатни за индивидуални клиенти, а при получаване на плащане бизнес потребителите заплащат такса в размер на 3.99% от сумата. Оторизацията се случва чрез шестцифрен уникален код или пръстов отпечатък, а потребителите имат възможност да изпращат средства от своите Visa или Mastercard кредитни и дебитни карти, които са свързани с профилите им. В допълнение към това те имат възможност да извършват покупки от регистрирани малки търговци директно през платформата.

Малко след старта на проекта обаче централната банка на Бразилия блокира услугата. B изявлeниe институцията зaяви, чe e взeлa peшeниe зa "ocигypявaнe нa ĸoнĸypeнция нa пaзapa нa плaтeжнитe cиcтeми". Банката щe изпoлзвa cycпeндиpaнeтo, зa дa oцeни пoтeнциaлнитe pиcĸoвe зa плaтeжнaтa инфpacтpyĸтypa нa дъpжaвaтa и дa oпpeдeли дaли WhаtѕАрр oтгoвapя нa peгyлaциитe.

Всъщност централната банка на Бразилия и надзорният орган за антитръстовото законодателство спряха новооткритите платежни услуги на WhatsApp, тъй като виждат потенциални рискове в областта на конкуренцията, ефективността и неприкосновеността на данните. От компанията признаха, чe ca изнeнaдaни oт peшeниeтo нa бpaзилcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa, тъй ĸaтo са били в peдoвeн ĸoнтaĸт c opгaнa. "Haшaтa цeл e дa пpeдocтaвим цифpoви плaщaния нa вcичĸи пoтpeбитeли нa WhаtѕАрр в Бpaзилия, ĸaтo изпoлзвaмe oтвopeн мoдeл и щe пpoдължим дa paбoтим c мecтните си пapтньopи и центpaлнaтa бaнĸa, зa дa нaпpaвим тoвa възмoжнo", пocoчвa ce в изявлeниe нa WhаtѕАрр.

WhatsApp започна да тества плащания през приложението си още през 2018 г. Това се случи на най-големия пазар на компанията - Индия, където тя има над 400 млн. активни потребители месечно. Регулаторно препятствие обаче стопира развитието на проекта - централната банка на страната не одобрява дигиталните разплащания в чат. Институцията заяви, че функцията за разплащане през платформата не може да бъде внедрена в Индия, "тъй като не отговаря на нормите за локализация на данните в страната".

Въпреки тези трудности обаче очакванията са функционалността за разплащане да стане достъпна на други пазари през следващите няколко седмици. Чисто технологично това не е предизвикателство, тъй като самите преводи са базирани на унифицираната система за онлайн плащания Facebook Pay, чиято премиера бе през миналата година. Потребителите могат да се възползват от предимствата на Facebook Pay в над 40 държави, като доскоро платформата беше лимитирана единствено до социалната мрежа. Новата функция за мобилни плащания представлява сериозна крачка напред в плановете на компанията да превърне Messenger, Instagram и WhatsApp в единна екосистема, която е стабилен източник на приходи. "Тъй като плащанията в WhatsApp стават чрез Facebook Pay, в бъдеще бихме искали да направим така, че хората и компаниите да използват една и съща платежна информация в семейството приложения на Facebook", коментира в изявление главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг.

Същевременно по-рано тази година Rakuten Viber и Mastercard започнаха проект за р2р плащания в Румъния. "Rakuten Viber си е поставил за цел не само да свързва хората свободно и сигурно независимо къде се намират, но и да направи все по-голям брой полезни дигитални услуги по-достъпни от всякога. Следователно е логично следващата голяма стъпка за нас да са платежните услуги от човек на човек, където иновациите през последните години бързо нарастват", каза в изявление генералният мениджър на компанията за Централна и Източна Европа Атанас Райков.

Иновации по време на криза

Макар тенденцията за плащания през приложенията за чат да не е достигнала България в пълния си блясък, движение в тази посока има. Съвсем наскоро българската компания за електронни плащания myPOS, Mastercard и една от най-популярните апликации за съобщения в България - Viber, обявиха нова услуга, която позволява на търговци да продават директно в платформата. VibeMarket помага на търговците чрез чатбот, в който потребителите търсят стока или услуга по ключова дума, категория или местоположение. VibeMarket е услуга, която дава възможност на малки търговци на хранителни и битови стоки, ресторанти, заведения, фитнес и йога студия, козметични услуги и много други да управляват поръчки изцяло във Viber общности и да получават плащания с карта, без да се налага изграждане на онлайн магазин или дори инсталиране на виртуален ПОС терминал. Клиентът се свързва с избрания бизнес, като посещава търговската му общност, а след това може да уговори поръчката си чрез лично съобщение с админ на общността. Търговецът генерира линк за плащане чрез myPOS профила си и го изпраща до клиента във Viber. Единствената такса е при транзакция, която се заплаща от търговеца.

Още от Капитал

Музика да искаш

Музика да искаш