Fintech революция

Ще стане ли София следващият Fintech хъб в региона е една от темите на Annual FinTech&InsureTech Summit

Конференцията на "Капитал" традиционно събира над 700 представители на fintech, банковия и застрахователния сектори, инвеститори, анализатори от страната и чужбина
Конференцията на "Капитал" традиционно събира над 700 представители на fintech, банковия и застрахователния сектори, инвеститори, анализатори от страната и чужбина    ©  Капитал
Конференцията на "Капитал" традиционно събира над 700 представители на fintech, банковия и застрахователния сектори, инвеститори, анализатори от страната и чужбина
Конференцията на "Капитал" традиционно събира над 700 представители на fintech, банковия и застрахователния сектори, инвеститори, анализатори от страната и чужбина    ©  Капитал
Какви са тенденциите и предизвикателствата пред сектора и кое ще задвижи растежа в сектора по света и у нас ще е и темата на конференцията на "Капитал" Annual FinTech&InsureTech Summit, която ще се проведе на 27 февруари в София. В нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт. Ще е се превърне ли София в следващия Fintech хъб на Централна и Източна Европа, кои са трендовете, които ще очертаят бъдещето на индустрията. Това са още част от важните теми, които ще дискутират те. Повече за конференцията може да научите тук.

Transferwise, Phyre и Revolut направиха преводите на пари и разплащанията евтини, бързи и забавни, Robinhood и Freetrade разбиха монопола на големите борсови търговци, премахвайки комисионите, N26, Monzo, Webank вкараха банкирането директно в телефона, а Iuvo и Klear дадоха възможността за реализиране на доходност от кредитиране и депозиране.

Доскоро запазена територия за банките и застрахователите, днес в сектора на финансите навлизат и работят изцяло нови модели и компании, обединени под общ знаменател. Финанси и технологии, или все по-разпознаваемият термин fintech. Почти всеки от младото и технологично поколение е чувал термина fintech и дори използва поне една негова услуга. Освен новите disruptiv компании в този сектор се намесват активно телекомите и големите технологични компании Apple, Google, Samsung.

Трендът е само нагоре

Инвестициите във fintech сектора в Европа през 2019 г. са достигнали рекордните 8.5 млрд. долара, което е повишение с почти 50% спрямо предходната година, показва доклад на Innovate Finance. Основните пазари са Великобритания (с най-голям дял и в обем и сделки), Германия, Франция и Швеция. Общият брой на сделките обаче пада с 15% до 780.

Top 10 на сделките в Европа са само при компании, специализирани в банкиране и парични трансфери, а една е от застраховането. Глобално САЩ остават държавата с най-много привлечен капитал към края на миналата година с 16.3 млрд. долара, което е ръст с 23%. Рязък спад има в Китай - от 26 млрд. до 1.8 млрд. долара. Азиатската държава е и причината за общия спад в глобалните инвестиции - до 35.7 млрд. долара.

По-малко човешки фактор, повече алгоритми

Финансовите технологии елиминират до голяма степен човешкия фактор и използват иновативни алгоритми. Така fintech услугите стават по-евтини, интуитивни, прозрачни и удобни за работа. Освен това те създават изцяло нови начини на банкиране и финансиране, като отговор на старите модели и новите изисквания на хората. Те хвърлят и ръкавицата директно на традиционната банкова индустрия. Което дава резултат - все повече банки по света и у нас разработват услуги в този сегмент. Само преди дни Ти Би Ай банк пусна бързи преводи в евро, а БОРИКА обяви, че започва да работи по платформа за такива. Като цяло банките влизат по-трудно в иновативни проекти заради силните регулации, а и донякъде заради консервативния им характер. Финтеховете ги заобикалят, което ги прави по-гъвкави и адаптивни към новите изисквания.

Чисто институционално в България и ЕС стимул за развитието на финтех е втората платежна директива на ЕС (PSD2), която задължава банките да отворят данните за информацията на клиентите до трети страни - това досега беше монопол на банките. Това например позволява да се правят приложения и услуги, които обединяват в едно приложение няколко банкови сметки.

Още от Капитал