Безконтактните плащания с Google Pay вече са възможни и в България

Технологията влиза в няколко европейски държави, в страната е с картите на Revolut, Curve, Transferwise и Phyre

Технологията за безконтактни разплащания Google Pay от днес ще е достъпна за всички ползватели на Mastercard, които имат издадени физически или дигитални карти от онлайн портфейлите Revolut, Curve, Transferwise и Phyre в България, съобщиха от компанията. Услугата влиза в България и още 9 държави - Австрия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Холандия, Португалия и Румъния.

Интеграцията на услугата трябва да завърши около обяд, след което ще е налична за ползване. За да се активира технологията в менютата на приложенията на горните виртуални портфейли се добавя картата им към Google Pay. Засега няма обявени банки, които ще работят с Gpay, но е твърде вероятно скоро и това да стане. Малко по-късно днес от Visa обявиха, че също са сключили партньорство с компанията и услугата ще работи с техните карти Revolut в 19 държави.

Промяната е важна за българския пазар, тъй като 80% от смарт устройствата в България са с операционната система на Google - Android. През миналата година с платежната си услуга тук влезе Apple със своя Wallet, както и Garmin Pay. Освен това в страната има още няколко дигитални портфейла, които позволяват плащане на ПОС или теглене от банкомат само с докосване на телефона - RaiPay, MyFibank, [email protected] Pay, Phyre, iCard, финансовите приложения на телекомите и други. За да се плаща безконтактно, е нужно телефонът да поддържа технологията NFC.

Увеличаването на технологиите за безконтактно плащане в България идва в момент, в който използването им расте заради коронавируса.

"Избягването на контактни повърхности през последните месеци се превръща в приоритет за много ред нас и ние искаме да сме сигурни, че продължаваме да предлагаме технологични решения за нарастващите обществени нужди. Радваме се, че обединяваме усилия с Google, за да осигурим на потребители лекота, бързина и спокойствие", казва в прессъобщение Милан Гаудер, изпълнителен вицепрезидент в Mastercard за продукти и иновации в Европа.

"Повече от всякога хората искат да използват лесни и сигурни решения за плащане безконтактно в магазините и онлайн. Благодарение на тясното сътрудничество с Mastercard притежателите на карти на участващите партньори в 10 нови европейски държави ще могат да използват Google Pay чрез съответните си приложения за мобилно банкиране", коментира и Флорънс Дис, ръководител на Payments Partnerships в Google.

---

В 11:40 часа е добавена информацията за Visa

Още за безконтактните плащания в България четете в новия брой на "Капитал"

Банките и бизнесът 2020

На 2 декември ще се проведе конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Традиционният форум, който осигурява среща на финансовия сектор с различни по големина компании от различни сектори на икономиката за пръв път ще се проведе в изцяло дигитален формат. На събитието топ мениджъри във водещи банки в страната очертават перспективите и предизвикателствата пред сектора, като тази година естествен фокус ще са последиците от пандемията. Акцент в програмата са и технологичните революции в сектора. Повече информация може да откриете на сайта на събитието, където има и форма за безплатна регистрация.

Още от Капитал