Robinhood разбива монопола на големите финансови играчи при първичните предлагания

Платформата осигури достъп до IPO пазарa и на дребните инвеститори. Tова става и с нейното предлагане на акции, планирано за утре

Robinhood разреши на малките инвеститори да купуват акции в първия ден от IPO-то.
Robinhood разреши на малките инвеститори да купуват акции в първия ден от IPO-то.    ©  Shutterstock
Robinhood разреши на малките инвеститори да купуват акции в първия ден от IPO-то.
Robinhood разреши на малките инвеститори да купуват акции в първия ден от IPO-то.    ©  Shutterstock

След като през последните години компанията Robinhood успя да наруши съня на големите банки и финансови посредници на Уолстрийт, позволявайки на дребните инвеститори да търгуват директно с малки суми и без комисиони на борсите, сега платформата е на път да влезе в още една ниша, традиционно запазена за старите финансови акули. Robinhood обяви, че ще позволи на малките инвеститори да участват директно в първични публични предлагания (IPO).

IPO Access, както се казва новата услуга, вече предоставя възможност на всеки инвеститор да купува ценни книжа на компании на цената на IPO, преди акциите да започнат да се търгуват на публични борси. Големият ще е със самото първично предлагане на акции на Robinhood - нейните акции ще се търгуват на борсата NASDAQ от четвъртък, а до днес сряда се набира офертите на инвеститорите, като една трета е предвидена за клиенти на компанията, т.е. нейните потребители.

"С IPO Access вече можете да участвате в предстоящи IPO-та без минимални изисквания за инвестиции", обяви наскоро Robinhood в публикация на блога на компанията - Under The Hood. Платформата не е достъпна от България, но всеки с американска банкова сметка може да търгува през нея. Единият от нейните основатели - Влад Тенев, е с български корени.

Всеки получава IPO достъп

В миналото достъп до IPO сегмента имаха главно големите инвеститори - технически малките също могат да участват, но високите обеми и конкуренцията ги оставяше извън играта. Да не говорим за държави извън САЩ, откъдето на практика участието в IPO е почти невъзможно. Преди години имаше висок интерес на инвеститори от България към първичното предлагане на Facebook, но никой не успя да се класира по горните причини. Целта на Robinhood е процесът да се демократизира и да бъде достъпен за малките инвеститори на същите условия, които получават и финансовите институции. Компанията промени и начина на представянето си пред инвеститорите (Roаd show). Тя го проведе онлайн в събота, като достъп имаха всички инвеститори. Обикновено тези срещи с големите фондове се правят през седмицата и са със строго ограничен достъп.

Как ще става състезанието

Символично или не, но първото истинско публично предлагане стана с акциите на Robinhood, като първоначално оценката на акциите на брокера беше между 38 и 42 долара, с което пазарната капитализация на компанията възлиза на около 35 млрд. Една трета от акциите с определени за клиенти с акаунти в платформата, които към края на март са 18 млн.

"Осъзнаваме, че за много от вас това ще бъде първото IPO, в което имате шанс да участвате ", заявиха Влад Тенев и Байджу Бхат, основателите на компанията, в документите, изпратени SEC, свързани с публичното предлагане на Robinhood. Според Бхат и Тенев малките инвеститори трябва да бъдат поставени на "равна основа" с големите институционални играчи.

Когато потребителите на Robinhood получат достъп до дадено IPO, ще получат имейл или ще бъдат уведомени в приложението на брокера. Инвеститорите ще могат да подадат поръчка да купят акции още при определянето на първоначалния ценови диапазон на ценните книжа и когато крайната цена на IPO-то се определи, ще могат да прегледат, редактират или отменят поръчката си, преди тя да бъде изпълнена. Няма да се начисляват допълнителни такси за използването на IPO Access.

За да осигури достъп на клиентите си до търговията още от първия ден на IPO-то, Robinhood обяви, че ще си партнира с инвестиционнaта банка Goldman Sachs, която ще разпределя акциите към брокера, които след това ще бъдат разпределени към потребителите на платформата.

Брокерът ще решава броя на IPO акциите, които да разпредели на индивидуалните инвеститори, в зависимост от търсенето на клиентите и други фактори. Ако индивидуален инвеститор продаде акции, получени чрез IPO Access в рамките на 30 дни след закупуването им, ще се счита за флипинг (закупуване на актив в крактосрочен период с намерението да се продаде за бърза печалба, вместо да се държи дългосрочно) и ще бъде ограничен от участието в други IPO-та в следващите 60 дни.

Нуждата от иновации

Това е поредният ход от Robinhood, в който компанията се противопоставя на Уолстрийт. Според Deallogic през 2020 г. ценните книжа на компаниите, които излизат на пазара чрез IPO, скачат в първия ден от търговията със средно около 36%. Това са потенциални печалби, които малкият инвеститор пропуска.

Традиционният процес на първоначалното публично предлага е подложен на критики през последните години, тъй като инвестиционните банки разпределят акциите към своите големи клиенти, които се възползват от бързите печалби от първия ден. Превръщането в публична компания чрез директно листване адресира някои от тези критики, поради което много големи компании вече предпочетоха да се листнат директно на пазара, например Spotify.

Компанията за медицински консумативи Figs, която стана публична в края на май тази година, беше първата компания, която предложи дял от IPO-то в платформата на Robinhood, но там имаше ограничение за това колко малки инвеститори можеха да се включат.

Рисков ход

Рисковете от отваряне на IPO-то за дребните инвеститори са големи. Robinhood ще трябва да се справи с техническите предизвикателства, докато гарантира, че предварителните поръчки за публичното предлагане се обработват гладко и коректно с многобройни инвеститори.

Ако IPO-то премине гладко, то тогава мисията на основателите на Rоbinhood ще бъде успешна и потенциално ще промени начина, по който големите компании стават публични. Това също може да помогне на Robinhood да изглади репутацията си след тежка година на технически прекъсвания, протести на потребители, съдебни дела, регулаторен контрол и глоби.

"Компанията поема огромен риск", според Р.А. Фарохния, професор по бизнес икономика в Колумбийското бизнес училище. "Ако [идеята] проработи, това ще бъде фантастична победа. Ако се получи зле, ще бъде черен знак", споделя професорът пред NY Times.

Други опити в миналото

Компаниите и техните съветници винаги са били предпазливи при продажбата на свои акции на инвеститори на дребно. Всякакъв технически проблем би могъл да предизвика регулаторна намеса и съдебни дела срещу инвеститори, което може да опропасти изцяло процеса

През 2006 г. доставчикът на телефонни услуги Vonage се опита да продаде акции на своите клиенти по време на своето IPO. Но техническа грешка остави купувачите "на тъмно" дали техните сделки са обработени до дни по-късно, когато акциите вече бяха поевтинели драстично. Инвеститорите осъдиха Vonage и регулаторите глобиха банките, които управляваха IPO процеса. BATS Global Markets, фондова борса, също се опита да листне акции при "себе си" през 2012 г., но изпита "технически проблеми" в деня на предлагането си и трябваше да спре сделката.

Преди да се вземе инвестиционно решение

Първичното публично предлагане (IPO) може и да дава възможност на инвеститорите да участват в растежа и развитието на една компания, но инвестициите в това могат да бъдат рискови и да не са подходящи за всеки инвеститор.

Преди дадена компания да стане публична, тя разкрива необходимата информация за своя бизнес, финансово състояние, рискове и управление в декларацията за регистрация, обикновено във формуляр S-1. Формулярът S-1 и измененията към него се подават до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) и са публично достъпни документи. Важно е да прочитат формулярите, защото предоставят информация относно условията на предлаганите ценни книжа, както и оповестяване относно бизнеса на компанията и рисковете, които са ключови за решаването дали предлагането е подходяща инвестиция.

Още от Капитал