Как да се предпазим от вируси и какъв е ефектът от различните защитни маски
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Как да се предпазим от вируси и какъв е ефектът от различните защитни маски

Как да се предпазим от вируси и какъв е ефектът от различните защитни маски

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Десислава Николова
79522 прочитания

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Ефектът от носенето на предпазни маски е по-скоро психологически.
 • Те са два различни вида - медицински и индустриални.
 • Дезинфекцията на ръцете е много по-полезна за предпазване от респираторни вируси.

"Маски няма" е все по-честият отговор, който клиентите на аптеките и магазините "Направи си сам" получават през последните седмици. Търсенето на защитни маски за предпазване от грипните вируси и мръсния въздух е в пика си около грипната епидемия и настъпващата зараза от Китай с новия коронавирус.

Масовите покупки на защитни средства са причина през последните месеци цените им да се покачват, а все повече хора да търсят информация как могат да се предпазят от грипните вируси.

Има няколко основни правила при носенето на маски в зависимост от вида им и първото от тях е, че те трябва да се сменят веднага щом се овлажнят и след среща с болен човек. Второто важно правило е, че носенето на маска е по-важно за вече заразения, за да предпази околните, отколкото от здрави хора.

Пациентите допускат и още грешки при носенето на маски. "Първата от тях е носът да е отвън или ако пациентът реши, че кондензът от дишането и говора е много голям, просто да свали маската, а не да я смени", казва доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Къде е рискът

Според доц. Кунчев ефектът от носенето на маска от здрави хора е по-скоро психологически.

"Но не го изключваме, защото намалява риска от заразяване, макар и не много. По-важно е маската да бъде носена от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава възможността при кихане и кашляне по въздушно-капков път да бъде предадена инфекцията при грип, остри респираторни заболявания и коронавирус", казва той. Доц. Кунчев предупреждава, че след втория час обикновените медицински маски стават тотално пропускливи заради навлажняването от дишането и при говор и трябва задължително да бъдат сменени.

По цял ден могат да се носят само респираторните, или т.нар. индустриални маски, които се ползват при мръсен въздух, но пък предпазват от бактерии и вируси.

"По-важно е маската да бъде носена от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава възможността при кихане и кашляне да бъде предадена инфекцията при грип, остри респираторни заболявания и коронавирус."

доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Доц. Кунчев отбелязва, че след като хирургичните маски са започнали да стават дефицитни и в подготовка за евентуална епидемия от коронавирус, държавата е купила на екипите в инфекциозните отделения и респираторни маски, които могат да предпазват и от вируси, и ще продължи да си набавя нови количества.

Маските не са еднакви

Защитните маски са няколко различни типа. Масово ползваните са т.нар. хирургични маски, които също са два вида.

"Маските за лице са регистрирани като медицински изделия клас едно и качеството им подлежи на регулация. Това е най-малко рисковият клас при медицинските изделия, само за сравнение - пейсмейкърите са клас три", отбелязва Ася Цонева, национален търговски мениджър "Болничен пазар - консумативи" в "Софарма трейдинг", които са генерален представител на германския концерн Hartmann.

Тя отбелязва още, че хирургичните маски спадат към категорията на операционното облекло и трябва да бъдат изработени от нетъкан текстил без латекс. Причината е, че нетъканият текстил не отделя власинки, а порите са по-малки, отколкото при обикновените текстилни тъкани, и пропускат по-малко частици от въздуха. Продуктите без латекс не предизвикват алергии. Освен това тези маски трябва да имат антибактериален филтър с висока ефективност и фиксатор за носа, който да ги прикрепва по-плътно към лицето.

Още защита

Доц. Ангел Кунчев отбелязва още, че когато става въпрос конкретно за коронавирус, освен чисто респираторното предаване налице е и контактно-битово - през лигавицата на окото, носа, устата, от неизмити ръце след допир до заразени повърхности.

Затова той отбелязва, че маските не са толкова ефективни, колкото масовата дезинфекция.

Независимо дали дезинфектантът е на алкохолна, хлорна, йодна основа или въз основа на мравчена киселина, той е достатъчно ефективен да убие вируса.

"Много ефективен начин за предпазване е след прибиране у дома или в офиса, преди приготвяне на храна, след ползване на тоалетна, след допир до всякакви повърхности в градския транспорт, в магазина или т.н. ръцете да бъдат дезинфекцирани. Дезинфекцията убива вирусите във всички случаи, освен ако човек не е бил в контакт с болния 1-2 часа без предпазни средства и температурата наоколо е висока - около 30 градуса", казва той.

Видове защитни маски

Медицинска предпазна маска

Медицинска предпазна маска

Маската се състои от три слоя - белият се поставя към лицето и е изработен от материал, който абсорбира влагата, която се образува при издишване. Средният слой е с вграден филтър срещу микроскопични частици. Цветният външен слой е изработен от водоотблъскващ материал, който не позволява до устата и носа да достигнат частици от слюнка при кашляне. Тези маски имат по-ниска степен на защита в сравнение с маските, които прилепват плътно към лицето и тъй като се овлажняват бързо, трябва да се сменят на максимум един-два часа. Ако човек говори с маската, тя се овлажнява по-бързо и трябва да бъде сменена. При директен контакт с вирусоносител, който кашля или киха, маската също трябва незабавно да се подмени. Маската задължително трябва да покрива носа, устата и брадичката и да бъде добре закрепена. Тя е медицинско изделие от клас 1, което гарантира най-висок клас на защита.

Минуси - маската няма солиден антибактериален слой и трябва често да се сменя. По-ефикасна е да предпази околните от вече болен човек, отколкото ако бъде носена самоцелно.

ЦЕНИ: От 13 до 30 лв. за кутия

Хирургична маска

Маската се състои от три слоя, изработена е от нетъкан текстил и е стерилна. Първият слой абсорбира влагата, вторият е антибактериален, третият предпазва лекаря от кръв, вдишване на частици от слюнка, вируси, бактерии и други по-едри частици от въздуха. Маските имат по-висока степен на защита, овлажняват се по-бавно и прилепват по-плътно върху лицето, като не позволяват достъп на микрочастиците до носа и устата на лекаря. Има и маски, които предпазват очите, както и специални очила за това. Маските трябва да се сменят на час или два, в зависимост от това дали носещият ги говори или не. Те са медицински изделия с най-висока степен на защита.

Минуси - ако може да се класифицира като минус, антибактериалните хирургични маски имат защита от вируси и бактерии, която е между 95 и 98%, но не достига 100%.

ЦЕНИ: От 3 до 17.50 лв. за кутия

Респираторна маска

Маските, които се използват в строителството, хранителната индустрия, металолеенето, селското стопанство и химическата индустрия, могат да послужат като защита от вирусите и бактериите. Те са предназначени за защита от прах до 0.5 микрона и аерозоли, имат защитни филтри, които да не пропускат частиците, а някои от тях имат и специални клапани за вдишване и издишване.

Маските са за еднократна употреба, леки са и се закрепват добре за лицето, като освен това издържат на висока влажност и голям температурен диапазон - между минус 30 и плюс 70 градуса. Материята, от която са изработени, помага да се диша свободно и не позволява маската да се овлажнява бързо. Така маските могат да издържат цял работен ден - 7-8 часа.

Еднократните противопрахови маски, или т.нар. противопрахови маски, предназначени за строителството, работа в градината и у дома, които могат да се намерят в магазините тип "Направи си сам" и в някои аптеки, също често се използват като бариера срещу замърсения въздух и вирусите.

Респираторните маски са три вида по стандарт. FFP1 е срещу твърди и течни частици, но не срещу канцерогенни и радиоактивни материали, носени от въздуха биологични вещества от групите 2 и 3 и ензими. FFP2 e срещу твърди и течни частици, но не срещу радиоактивни материали и биологични вещества от трета група. FFP3 e маската с най-висока защита. Тя е срещу твърди и течни частици, радиоактивни материали и биологични вещества от трета група.

Минуси - заради технологията при направата им маските струват значително по-скъпо от стандартните предпазни средства. Маските, които могат да предпазят от вирусите, са от класовете FFP2 и FFP3.

ЦЕНИ: От 3 до 100 лв.

Групи вируси и бактерии

Биологичните вещества, сред които вируси и бактерии, се делят на четири групи. В най-ниската - първа, са такива, които не причиняват заболявания у хората. Във втора група са тези, които представляват опасност за работещите, но няма вероятност да се разпространят широко, а освен това за тях има ефективна профилактика и лечение. Такива са например салмонелата, херпес, някои стафилококи и др. Като цяло вирусите и бактериите, за които има ваксини и лечение, попадат в групи две и три.

Група 3 включва точно такива вируси и бактерии, които могат да причинят тежко заболяване, заболяването може да се разпространи масово, но има профилактика и средства за лечение. В тази група попадат например антракс, хламидия, ешерихия коли.

В Група 4 са вирусите, които причиняват епидемии и за които няма ефективна профилактика и средства за лечение. В нея попадат вируси като вариола, ебола, кримска хеморагична треска и др. Коронавирусите са голямо семейство вируси, част от които попадат във втора група, но други като причинителят на SARS и последната модификация 2019-nCoV са в четвърта група.

Респираторните маски с клапани и филтри помагат да се диша по-свободно и не позволяват маската да се овлажнява бързо.

Подобни на маските и изработени със същата технология са противогазите за цялото лице, като при тях филтрите могат да се подменят, докато маските покриват половината лице и са еднократни.

Ако маската е за многократна употреба и филтрите и клапаните могат да се сменят, на етикетите й е посочено, че тя може да бъде изпрана.
Темата накратко
 • Ефектът от носенето на предпазни маски е по-скоро психологически.
 • Те са два различни вида - медицински и индустриални.
 • Дезинфекцията на ръцете е много по-полезна за предпазване от респираторни вируси.

"Маски няма" е все по-честият отговор, който клиентите на аптеките и магазините "Направи си сам" получават през последните седмици. Търсенето на защитни маски за предпазване от грипните вируси и мръсния въздух е в пика си около грипната епидемия и настъпващата зараза от Китай с новия коронавирус.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  Предполага се, че в случая се "разчита" на масовата истерия на хората, вечния ключ към съответния търговски успех. Не случайно е казано, че "...търговците никога не са напускали храма...". Това е все едно да попитаме "защо хората изхвърлят излишната храна, след като много знаят, че това доста вреди, например, на природата" и т.н. Лошото би могло да се случи тогава и само тогава, когато масовата истерия на хората (по конкретен казус) се превърне в глобална такава.

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  С т.н. хирургически маски ще сте предпазени от вируси точно толкова, колкото и ако си вържете червен конец на китката или на глезена. За по-сигурно - и на двете...
  Видно от названието им, предназначение на тези маски е друго, просто защото болни лекари не влизат в операционна, пък и не очакват упоеният пациент да им изкиха вируси в лицето...

 • 3
  avv1592827022666950 avatar :-|
  Estiban Gyeong

  Здравейте всички. Д-р Сагбо Диба Билковите лекарства са добър лек за вируса на херпес. Аз бях носител на херпес вирус и видях свидетелство на някой в интернет за това как д-р Сагбо Диба я излекува от херпес вирус, свързах се с д-р Сагбо Диба и го помолих за решения, той ми изпрати 2 бутилки от неговото билково лекарство, което аз отне 52 дни, следвайки инструкциите му без грешки. Приключих с пиене на билкови лекарства и отидох за тест. Бях потвърден отрицателно за херпес. Освобождавам се от херпесна болест с помощта на билково лекарство д-р Сагбо Диба.
  Горещо го препоръчвам на който и да е, който търси лек.
  Можете да се свържете с него -
  обадете се или какво го прикачете на +2347019642881
  Д-р Сагбо Диба чрез имейл: [email protected]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK