Нови правила за онлайн покупките от чужбина

От 1 юли дори и пратките под 30 лв. вече ще се облагат с ДДС, ако са от страни извън ЕС.

Темата накратко
 • От 1 юли дори и пратките под 30 лв. вече ще се облагат с ДДС, ако са от страни извън ЕС.
 • За всички пратки от страни извън ЕС вече трябва да се подава и митническа декларация, но за суми до 150 евро тя ще е опростена.
 • Новите изисквания може да оскъпят някои покупки от търговци от трети страни.

Ако досега дребните онлайн поръчки от Китай или САЩ на стойност под 30 лв. идваха в България до адрес на получателя, без да се изисква митническа обработка и без да се дължи ДДС върху тях, от 1 юли това няма да е възможно. Причината - влизат в сила нови правила за електронната търговия в целия ЕС, по силата на които всички търговски стоки, внасяни в страни от съюза, трябва да бъдат обложени с ДДС. За тях ще се изисква и попълване на митническа декларация.

Това може да оскъпи някои пратки, но пък не е задължително получаването им да е по-сложно. Особено ако са на стойност до 150 евро. Причината е, че ЕК въвежда специални опростени режими за събиране на ДДС при внос на пратки до тази сума. Както и опростена митническа декларация за тях.

Какво се променя след 1 юли

След тази дата влизат в сила куп нови евродирективи, които касаят ДДС в областта на електронната търговия. Онлайн платформите или онлайн търговците ще могат да събират дължимия ДДС за стоки с произход трети страни (САЩ, Китай, Великобритания) още в момента на поръчката. За целта те трябва да са регистрирани за използване на IOSS (обслужване на едно гише при внос - виж карето надолу). На този етап регистрацията по IOSS не е задължителна, затова и преди да направи поръчка, всеки трябва да се информира предварително дали онлайн търговецът е регистриран и какви са условията му за доставка.

Платформите, които използват IOSS, начисляват косвения данък в размера, в който се дължи за съответната държава (стандартната ставка за България с изключение на книги и детски храни е 20%). Имайте предвид, че ДДС се дължи не само върху покупната стойност на стоката, но и върху тази на доставката. От митниците дават конкретен пример: Купувач - физическо лице от България, пазарува от регистриран по IOSS онлайн търговец от трета страна (например САЩ Китай и др.) и заплаща ДДС в размер на 20% на онлайн търговеца/платформата за онлайн търговия. Стоката се доставя до адреса на получателя, като в общия случай той не дължи допълнителни такси, извън предварително обявените от търговеца. Впоследствие търговецът превежда дължимия ДДС към данъчните органи на съответната държава, в която ще се потребява стоката. Все още не е ясно дали за тази услуга онлайн платформите ще събират такса от потребителите, или пък тя ще е за сметка на търговеца.

Ако търговецът, от който купувате стока, не използва IOSS обаче, трябва да се подаде митническа декларация и да се плати дължимият ДДС. За пратки на стойност до 150 евро (които не са акцизни стоки и не са забранени за внос) се въвежда специална митническа декларация с намален набор от данни, по колона Н7. Тя може да се попълни и подаде онлайн лично от получателя (виж карето) или пък да се упълномощи доставчикът или куриерът, ако предлагат такава услуга. Което в повечето случаи означава и допълнителна такса, но и спестени нерви и време.

Кой как ще работи

"Български пощи" например, с които най-често идват доставките от китайската платформа Ali Express, са обявили на сайта си, че предлагат митническо представителство. За стоки на стойност до 150 евро, които не са акцизни, те предлагат да попълнят и подадат декларация с намален набор от данни и да заплатят възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката. Цената за тази услуга е 3.90 лв. и се заплаща заедно с дължимия данък при получаване на пратката, посочват от "Български пощи". Ако пратката е с по-висока стойност или е акцизна, се подава друг тип декларация, съответно и цените за обработката са по-високи.

От сайта на DHL става ясно, че ще работят подобно на пощите, но няма обявена ценова тарифа. От компанията обясняват, че ако имате DHL акаунт, той ще бъде таксуван с допълнително дължимия ДДС. В този случай след доставката на пратката DHL фактурира на клиента дължимите ДДС (и мита, ако има), които са платени от куриера, плюс "малка административна такса".

Ако нямате DHL акаунт обаче, куриерът ще изпрати линк за плащане, което трябва да се направи бързо, за да се осигури безпроблемна доставка на пратката след това.

Всичко това означава, че при поръчки от страни извън ЕС оттук нататък е хубаво да се внимава дали продавачът (онлайн платформата) предлага стоките с начислен ДДС и мита (ако се дължат). Ако е така, продавачът трябва да има достъп до IOSS и да е посочил изрично това.

"Ако сте били помолени да платите ДДС (или други свързани митнически такси), но очаквате пратка без ДДС, моля, свържете се с вашия изпращач/продавач на стоките за разяснение", посочват и от DHL. Според тях объркване може да има, ако изпращачът не е включил сумата на ДДС като част от цената на дребно или пък не е предоставил на куриера точна стойност на стоките. Тоест това е много важно, тъй като има риск да се наложи данък върху данък, което да е за сметка на потребителя.

Какво е IOSS

Import One-Stop Shop (IOSS) е система за онлайн платформите/сайтовете за продажби, чиято идея е да улеснява събирането, декларирането и плащането на ДДС на извършените от тях дистанционни продажби на стоки за купувачи в ЕС. Тя ще започне да работи от 1 юли 2021 г., като вече е отворена за регистрация за онлайн търговците и е предназначена само за B2C продажби. От НАП поясняват, че всяка държава - членка на ЕС, има OSS портал, където онлайн търговците (включително тези, които управляват електронен интерфейс) могат да се регистрират. За България регистрациите по специалните режими са интегрирани в портала за електронни услуги на НАП. Улеснението за компаниите, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби, е, че могат дa се peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и доставки на услуги към крайни клиенти. Дoceгa тeзи пpeдпpиятия бяxa зaдължeни дa се peгиcтpиpaт във вcяĸa дъpжaвa oт EC, пpeди дa мoгaт дa извъpшвaт пpoдaжби нa крайни ĸлиeнти в cъoтвeтнaтa дъpжaвa, посочват от НАП.

Идеята на IOSS е да улесни и купувача, който ще заплаща дължимия ДДС по действащата в неговата държава ставка и няма да се занимава с попълването на митнически документи (за пратки до 150 евро).

Е-митническа декларация

Ако решите да подадете данните за митническа декларация по електронен път, е необходимо преди това да имате: EORI номер, квалифициран електронен подпис (КЕП) и регистрация за подаване на данни по електронен път е в е-портала на Агенция "Митници".

От митниците посочват, че регистрацията, подготовката и онлайн подаването на митническата декларация може да ангажират време и да изискват определени познания по митническото законодателство, включително как се определя тарифният код на стоката.

В случай че стойността на пратката надвишава 150 евро, се използва стандартна митническа декларация (от агенцията уточняват, че тя е "по колона H1").
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


13 коментара
 • 1
  trakerbg avatar :-|
  TrakerBG

  Капитал, добре беше да разширите малко темата и да поискате информация от Митниците доколко тяхната електронна система е готова за този преход. Масово хората се оплакват, че "е-Митницата" е изключително остаряла технологично, изискват се сериозни познания дори за "подкарването" на електронния подпис. Посещенията пък на място обикновено са свързани с обикаляне на няколко гишета (доста далеч от идеята "обслужване на едно гише").

 • 2
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Целта на тази магария не е събирането на ДДС, а обезмислянето на поръчката на дребни неща, чиито транспорт е спонсориран от китайските пощи. Това не е дори протекционизъм, а чист лобизъм и глупост, защото в ЕС въпросните неща не се произвеждат.

 • 3
  thescarface avatar :-|
  equity

  До коментар [#] от "":

  Браво за коментара, абсолютно верен.

 • 4
  petkouzunski avatar :-|
  petkouzunski

  Здравейте. Какво се случва със закупените преди 01 юли стоки, но доставен след тази дата?

 • 5
  miletiev avatar :-|
  miletiev

  До коментар [#] от "":

  Ако пристигнат след 01.07 важат новите правила без значение кога са закупени :-(

 • MyTwoCents

  До коментар [#4] от "petkouzunski":
  До коментар [#5] от "miletiev":
  „Малката административна такса“ на пощите обезсмисля купуването на каквото и да е от Али Експрес. Имам да получавам няколко неща за по 2-3 долара. Ако трябва да се плати такса и ДДС, то мисля, че нещата ще си останат да висят в пощата и после могат да си ги наврът в... Вероятно ще приключат като дубайските фурми - стоки изоставени на митницата, пък белким ги дарят на БЧК.

 • 7
  miletiev avatar :-|
  miletiev

  До коментар [#] от "":

  Мисля, че няма да се обезсмисли съвсем. Алиекспрес са регистрирани в IOSS, в момента на покупката ще съберат 20% ДДС и стоката ще пристигне без митнически разправии, т.е. оскъпяването ще е само 20% спрямо досегашната стойност. Ако досега едно калъфче е било 2$, ще стане 2.40$ и пак ще вървят поръчките, а Алиекспрес ще събира и превежда ДДС директно. Ако акаунта е бизнес (с регистриран VAT), то Алиекспрес няма да събира никакво ДДС. Поне така би трябвало да бъде според написаното в текста.

 • 8
  nia13676377 avatar :-|
  nia13676377

  А какво става ако някой ми прати колетче с лични вещи, от САЩ да речем, това някой знае ли дали се облага?

 • 9
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#] от "":

  Зависи, има доста стоки в алито за които дори след 20% ДДС,2ЕУР за обработка и доставка с тракинг 5-7 ЕУР пак си струват, отделно и качеството. Масово в България от търговците се внасят и продават нак-най-най големите бойклуци. А има доста качествена китайска стока която конкурира големите марки като качество но с едни 30-50% дискаунт.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#] от "":

  Целта на тази мярка е прекратяване на практиката за деклариране на нереално ниски стойности. Досега 99% от стоките от китайските магазини се декларират на 5-10ЕУР, точно за да се мушнат под лимитите. Ако стоката е дребна и не може да се определи на око цената се промушват дори стоки за стотици долари. А с тази мярка тази оборот се изкарва на светло и се облага. И ще има доста сериозни приходи дори за България.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал