Как се инсталира ковид сертификатът в телефона

Няколко варианта улесняват показването му на местата, където го изискват

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Изискването за представяне на сертификат за ваксинация срещу ковид при посещение на заведения и други публични места накара много хора да се сетят, че имат такъв, но е на хартия или като pdf. Други тепърва ще се ваксинират и ще получават такъв. Ето обаче няколко умни начина как той да се използва лесно през телефона.

Добавяне в Apple Wallet и Google Pay. Електронните портфейли на двете компании с операционните им iOS и Android системи дават възможност да бъде добавен сертификат. Това става след свалянето на самия документ от сайта на здравното министерство. При приключено попълване на всички реквизити и издаването му системата дава две възможности за свалянето му - в PDF или PKPASS. За да го добавите в портфейла, свалете втория формат. След това в Apple Wallet добавянето обикновено става директно с натискане на бутон "добави/add". Принципът е същият, по който се добавят бордни карти при полет със самолет. За потребителите на Android пътят може да е малко по-дълъг. В случай че не се получава, трябва да се свали приложението Pass2Pay. То е почти задължително и за Google Pay. След инсталирането на Pass2Pay трябва да влезете в страницата Covid Coridor, където да приемете общите условия. След което в Pass2Pay се добавя файлът на сертификата с разширение PKPASS, то го разпознава, сканира и изважда данните от него на екрана. В празните полета се попълва Covid Certificate, след което Google Pay вече го разпознава като карта и вади неговия QR код. Сертификатът ви е в електронния портфейл, като може да го ползвате и инсталирате по същия начин на умен часовник.

Cardbox. Към момента това е най-разпространеното приложение за целта, което е създадено от български разработчици и позволява дигитализиране на карти за лоялност отстъпки и други. Качването на сертификата става директно чрез сканиране на QR кода от хартиения или електронен файл, свален от сайта на Министерство на здравеопазването. Големият плюс при него е, че съхранява и сертификат за преболедуване и резултати от тест.

Просто като pdf в телефона. Това е най-лесният възможен начин, но пък след това той отнема най-много време всеки път да се стигне до сертификата, за да се покаже.

Как да сканирам сертификат

Ако сте собственик на заведение или място, достъпът до което изисква сертификат, то проверката му става с CovidCheckbg, което е създадено от "Информационно обслужване". Приложението дава възможност за валидиране на сертификат за ваксинация чрез сканиране на QR кода; сертификат за преболедуване, както и за сертификат за отрицателен резултат от NAAT или RAT изследване. В него обаче не може да се съхраняват тези документи.

Още от Капитал