Е-ваучерите за храна - с карта или приложение

Те ще могат да се използват от началото на следващата година, но първите шест месеца паралелно с хартиения вариант

Лицензираните издатели на ваучери за храна в момента са 14 на брой.
Лицензираните издатели на ваучери за храна в момента са 14 на брой.
Лицензираните издатели на ваучери за храна в момента са 14 на брой.    ©  Цветелина Белутова
Лицензираните издатели на ваучери за храна в момента са 14 на брой.    ©  Цветелина Белутова

Работещите от вкъщи в момента трябва да отделят по един ден в месеца, в който да посетят офиса си, за да получат своите ваучери за храна. При плащане в магазина понякога са причина за образуването на опашка - броенето на лепкавите листчета е бавно и досадно. От началото на 2024 г. всичко това ще остане в миналото - ваучерите ще станат електронни, като първите шест месеца на годината ще са преходен период, в който ще се ползват успоредно и тези от хартия. Промените са разписани в Закона за корпоративното подоходно облагане, които бяха приети със Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Накратко - от догодина получаващите ваучери ще мога да плащат с тях или през специална пластика (вид дебитна карта) и/или през софтуерно приложение на телефона си. В момента всеки работодател може да предложи на своите служители до 200 лв. на месец добавка към заплатата под формата на ваучери за храна. Те са освободени от данъци и осигуровки.

Какво се променя

Все още не са ясни всички технически изисквания към компаниите, които издават ваучерите за храна, но все пак от тяхната асоциация обясняват, че от 1 януари те ще са или под формата на пластика, или като електронен портфейл (т.е. aпликация, която се инсталира на телефона и с която може да се плаща). Хората ще могат да виждат оставаща наличност и направени транзакции, като за разлика от преди с електронните ваучери ще може да се плаща до стотинка. В момента хартиените са разделени на номинал от 1 до 50 лв. Картите ще са целеви и с тях няма да може да се теглят пари в брой на банкомат, няма да може да се превеждат и към други сметки, освен това ще може да се използват само в България и в обектите, които приемат ваучери, обясняват от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ). Би трябвало електронните аналози да показват и в кои магазини може да се ползват, както и кога изтича валидността им, която е 12 месеца от датата на издаване.

От АОВХ правят уточнение, че през първите шест месеца на следващата година ще може да се издават и хартиени ваучери. А хората, които са получили хартиените варианти, ще могат да ги използват най-късно до юни 2025 г. в зависимост от датата на издаването им. Очакванията са повечето оператори да предлагат и карта, и електронен портфейл и така реално с ваучерите ще може да плащат и други членове на семейството.

За какво се използват

В момента ваучерите може да се използват за купуване на храна в хранителни магазини, заведения за хранене, за плащане на ток, вода, парно и газ и дори билети за театър. Но по наблюдения на АОВХ хората плащат с тях основно за храна. Търговските обекти, които ги приемат като платежно средство, са над 10 хиляди - най-големите търговски вериги, малки местни магазини, ресторанти, кафенета.

Към момента потребителите им са около 700 хиляди души. Компаниите, които използват ваучерите като вид допълнителна социална придобивка за служителите си, са около 20 хил. по данни на асоциацията на операторите на ваучери. Трябва да се има предвид още, че е незаконно част от месечната заплата да бъде намалена или заменена от ваучери за храна. Според ресорния закон (ЗКПО) "договореното основно месечно възнаграждение на лицето в месеца на предоставяне на ваучерите трябва да е не по-малко от средномесечното договорено основно възнаграждение на лицето за предходните три месеца".

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yfu16319541891076305 avatar :-|
  русороби вън

  На еденред са така от повече от година.

  Нередност?
Нов коментар