84% от първите пенсии от частните фондове ще се плащат разсрочено до три години

По този начин средно добавката към пенсията от НОИ е 287 лв., докато при избралите да получават пожизнени плащания тя е под 60 лв.

След няколко години много от избралите разсрочено плащане ще могат да разчитат само на редуцираната пенсия от НОИ
След няколко години много от избралите разсрочено плащане ще могат да разчитат само на редуцираната пенсия от НОИ
След няколко години много от избралите разсрочено плащане ще могат да разчитат само на редуцираната пенсия от НОИ    ©  Анелия Николова
След няколко години много от избралите разсрочено плащане ще могат да разчитат само на редуцираната пенсия от НОИ    ©  Анелия Николова
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Първите пенсиониращи се клиенти на частните осигурителни дружества масово се спират на варианта да получат натрупаното по партидите си разсрочено в рамките на до три години. Това се вижда от статистиката на Комисията за финансов надзор, която показва, че в последното тримесечие на 2021 г., когато реално започна изплащането на първите жени, родени през 1960 г. и достигнали нужните 61 години и 8 месеца възраст, са сключени 1863 договора за разсрочено плащане спрямо едва 270 за пожизнена пенсия. Дори от последните обаче голямата част (203) са избрали опцията, при която част от средствата му се изплащат разсрочено до навършване на избрана от него възраст.

Тенденцията не е изненадващ и още при старта на изплащането през септември 2021 г. представители на сектора очертаха тези предпочитания. Основната причина е, че така може да се получи чувствително по-голяма добавка към пенсията сега, като обаче това ще означава, че след няколко години много от тях ще останат да разчитат само на пенсията от НОИ, и то с намален размер. "Хората очевидно имат нужда от пари и не се интересуват толкова от срока, колкото от размера на ежемесечното плащане. Единици са тези, които искат по-нисък размер на месечните плащания, за по-дълъг период от време, но има и такива", обясни в интервю пред "Монитор" главният изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Пекова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар