🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Нулевите лихви по депозитите в съчетание с по-висока инфлация са добър стимул да се помисли и за други форми на спестявания. Традиционно за българина втората любима дестинация за парите са имотите, но данните ясно показват, че печеливши са и взаимните фондове. Тази година се очертава като най-успешната за сектора след световната криза, а по някои показатели и въобще в историята - активите им за първи път преминаха 4 млрд. лв. и дори докоснаха 4.5 млрд. лв. в средата на годината. И макар през третото тримесечие да има леко охлаждане, трендът е ясен - преди десет години например в България се предлагаха общо под 200 фонда, а днес са 1100.

Зад повишението на активите стоят както нови вложители и потоци от стари клиенти, така и доброто представяне на инвестициите им - тук основният мотор са акциите и ръстът на капиталовите пазари по света. "Тази година, подобно на 2017 г., е с много силна доходност и малка волатилност. Друго, което оказа влияние, е фактът, че лихвите се задържаха ниски, а това променя нагласата на инвеститорите - те поглеждат към алтернативите на спестяванията много по-сериозно", коментира пред "Капитал" Явор Ачев, мениджър за България на "Амунди асет мениджмънт". Именно и чуждите фондове, сред които са тези на "Амунди" имат най-много продажби в България - 2.7 млрд. лв. от активите при 1.66 млрд. лв за организираните от български управляващи дружествата, показва статистиката на БНБ за третото тримесечие на годината.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар