Четиримилиардната алтернатива

Годината е рекордна за взаимните фондове, като те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, макар да има и доста на загуба

Нулевите лихви по депозитите в съчетание с по-висока инфлация са добър стимул да се помисли и за други форми на спестявания. Традиционно за българина втората любима дестинация за парите са имотите, но данните ясно показват, че печеливши са и взаимните фондове. Тази година се очертава като най-успешната за сектора след световната криза, а по някои показатели и въобще в историята - активите им за първи път преминаха 4 млрд. лв. и дори докоснаха 4.5 млрд. лв. в средата на годината. И макар през третото тримесечие да има леко охлаждане, трендът е ясен - преди десет години например в България се предлагаха общо под 200 фонда, а днес са 1100.

Зад повишението на активите стоят както нови вложители и потоци от стари клиенти, така и доброто представяне на инвестициите им - тук основният мотор са акциите и ръстът на капиталовите пазари по света. "Тази година, подобно на 2017 г., е с много силна доходност и малка волатилност. Друго, което оказа влияние, е фактът, че лихвите се задържаха ниски, а това променя нагласата на инвеститорите – те поглеждат към алтернативите на спестяванията много по-сериозно", коментира пред "Капитал" Явор Ачев, мениджър за България на "Амунди асет мениджмънт". Именно и чуждите фондове, сред които са тези на "Амунди" имат най-много продажби в България - 2.7 млрд. лв. от активите при 1.66 млрд. лв за организираните от български управляващи дружествата, показва статистиката на БНБ за третото тримесечие на годината.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар