Ваксина за инвеститори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ваксина за инвеститори

Reuters

Ваксина за инвеститори

Китайският коронавирус се пренесе на борсите и инвеститорите търсят сигурните активи

5052 прочитания

Reuters

© Reuters


Китайският коронавирус заразява бързо не само хората, но и пазарите. Основателните притеснения на инвеститорите обхванаха азиатските борси, но вълната се пренесе и на останалите капиталови пазари по света, дори и на места, където няма регистрирани случаи. Заразата вече оказва ефект върху най-голямата китайска икономика - от транспорта през производството до туризма, като оценките за потенциалните щети силно варират.

Първите икономически ефекти вече са факт - в разгара на лунната Нова година правителството удължи почивните дни, работата на много компании е ограничена, пътуванията също, особено от и към град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Всичко това означава по-малко производство, потребление и добавен продукт, а оттам по-малко приходи и поръчки. В добавка кризата се случва на фона на най-слабия растеж на китайската икономика от години - едва 6.1% за 2019 г., като ефект от търговската война със САЩ.

Борсите в Китай и Хонконг остават затворени до понеделник, но тези, които работят, бяха силно засегнати - в Южна Корея, Япония, Тайланд. Европейските пазари също усетиха инвеститорските страхове в началото на седмицата (макар след това леко да възстановиха).

Само в понеделник компаниите от паневропейския индекс Stoxx 600 загубиха около 180 млрд. долара от стойността си. Най-тежък e ударът по компании от сектора на луксозните стоки, авиокомпаниите и хотелиерския бизнес. От избухването на здравната криза в Китай европейските компании за луксозни стоки се обезцениха с над 50 млрд. долара. Секторът за основни суровини, който е силно изложен на влиянието на Китай, се понижи с 4.3%. Петролът също рязко се обезцени с няколко долара и вече е под 60 долара за барел.

Или както коментира пред Reuters валутният стратег Лий Хардман от MUFG: "Несигурността, която създават потокът от новини за коронавируса, е най-важното нещо в момента. А пазарите не обичат несигурността."

И докато борсите и суровините се тресат, някои печелят от това - така наречените safe-haven клас активи, или активи убежища. Инвеститорите се насочват към тях в периоди на несигурност. Към тях швейцарският франк и японската йена при валутите, златото и благородните метали. В тази категория са и държавните облигации на развитите държави, но отрицателните доходности при тях накараха много вложители да преосмислят стратегиите си. А иначе вирусът създаде и няколко екзотични опции за бързи печалби - например акциите на компании, произвеждащи филтриращи маски за лице, буквално се изстреляха. По подобна логика инвеститори се насочват и към китайски производители на лекарства, а също и борсови ETF фондове с къси позиции на китайския пазар (където инвеститора печели при спад на акциите).

Златната възможност

Цената на златото е на най-високото си ниво от пролетта на 2013 г., като поскъпването се ускори с началото на тази година. Няколко са факторите, които играят тук. Първият безспорно е търговската война между Китай и САЩ, започнала с встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръпм преди 3 години. Засилената несигурност тогава принуди и централните банки да започнат да купуват злато, като обемите по този показател достигнаха рекорд през 2018 г. Кризата с Иран също е фактор, а сега към него се добавя и коронавирусът от Китай. Освен това златото е актив, който се приема за съхранител на стойност от висока инфлация. В този смисъл решението на Федералния резерв на САЩ през тази година също ще е важно за цената му.

През миналата година Фед свали лихвите, a със забавящата се американска икономика малцина са онези, които смятат, че централната банка ще спре с политиката си на ниски лихви. Нещо, което може да е само в полза на цената на златото", посочват в свой доклад от понеделник канадската инвестиционна банка TD Securities. С разпространението на вируса разпродажбите на фондовите пазари ще продължат, което в краткосрочен план ще даде тласък на златото", коментира пред Bloomberg и Стивън Инес, главен стратег на АxiCorp Financial Services. От началото на годината златото е поскъпнало с 4%. Това се отразява и на минните компании, които добиват метала - акциите им също поскъпват през последните дни на фона на спадащия фондов пазар.

Как да инвестираме: Покупката и съхранение на злато са една от най-популярните инвестиции. Възможности са и борсово търгувани фондове на чуждите пазари, но там трябва да се имат предвид високите такси за търговия от България. Такива може да има и при инвестиционното злато и кюлчета - за банков сейф например.

Франкът, йената и доларът

В периоди на несигурност и страх има една валута, която е любимец за брокери и инвеститорите - швейцарският франк. Това обаче е валутата, която е давала колкото предимства за страната, толкова негативи. Неутралитетът на Швейцария, силната икономика и исторически високото доверие в държавата и нейните институции са правили валутата й силно предпочитана в състояния на световни кризи и несигурност. Например при финансовата криза след фалита на Lehmann Brothers преди 10-11 години тя започна силно да поскъпва.

Това обаче принуди местната Централна банка (SNB) да сложи таван от 1.2 франка за евро, за да не навреди на експортно ориентираната й икономика. Няколко години по-късно и малко преди ЕЦБ да започне да изкупува облигации, дойде и новината, че този таван пада, което отвърза рязко поскъпване на "швейцареца". Днес той се търгува под 1.10 за евро - 1.07, което е нов рекорд за последните 3 години. След отпадането на тавана централната банка следи изкъсо курса, като прави валутни интервенции предимно, за да го отслаби. Това стана и причина САЩ да добавят страната в списъка за наблюдение на държавите валутни манипулатори.

От азиатските валути за убежище се е смятала японската йена, която обаче постепенно губи от този си статус. А причините са търговският й дефицит, търсенето от страната на местните инвеститори на по-доходни активи като златото, както и изнасяне на капитали в чужбина.

Доларът също е в тази категория най-малкото заради факта, че икономиката на САЩ е номер едно и нейната политика е определяща до голяма степен за глобалните процеси. През седмицата щатската валута проби нивото от 1.1 за евро за пръв път от началото на октомври 2019 г.

Как да инвестираме: Валутите са една от най-рисковите инвестиции, а и често около тях стават пазарни движения, без ясна фундаментална причина - спекулации, интервенции и други маневри, които често остават скрити за дребния инвеститор. Обемите на тези пазари са в трилиони долари и са за големите играчи. За по-малки спестявания е вариант покупка на кеш или депозит в избрана валута.

Държавни облигации

Днес около 30% от държавните облигации с инвестиционен рейтинг в Европа и Япония се търгуват с отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите си плащат, за да финансират държавите и да си гарантират сигурност. Презумпцията им е, че държавата не може да фалира. Или поне развитите. Това и в основата на статута им на safe-haven активи, като на теория ДЦК са най-нискорисковият актив - дори депозитите са гарантирани само до определена сума. През този месец България също емитира 5-годишни ДЦК с отрицателен доход и 10-годишни с малко над нулата, при засилен интерес.

С покупката на ДЦК инвеститорът финансира държавата, срещу което тя му изплаща годишен купон. Колкото по-дългосрочни са книжата, толкова по-висока е лихвата по тях. Тя зависи от рейтинга на държавата и риска, който носи тя. Политиките на централните банки, които свалиха лихвите до нулеви и близки нива през последните години, обаче оказаха силно влияние върху доходността, която за много облигации мина на отрицателни територии.

Към средата на декември 2019 г. по данни на Bloomberg дългът с отрицателен доход е около 11 трлн. долара, което е под пика от 16 трлн. достигнат през средата на годината. През последните дни китайския коронавирус доведе до пренасочване на средства от акции и суровини към бондовете, което натисна още доходността по американските облигации. Тя обаче чувствително над нулата, като 10-годишните книжа са с доход около 1.6%.

Как да инвестираме: Облигациите сами по себе си са сложен финансов инструмент и на практика са запазена територия за големите институционални инвеститори. Често има и минимален обем инвестиция, който може да се окаже преграда. За малките вложители най-добрият вариант са облигационните взаимни фондове.

Китайският коронавирус заразява бързо не само хората, но и пазарите. Основателните притеснения на инвеститорите обхванаха азиатските борси, но вълната се пренесе и на останалите капиталови пазари по света, дори и на места, където няма регистрирани случаи. Заразата вече оказва ефект върху най-голямата китайска икономика - от транспорта през производството до туризма, като оценките за потенциалните щети силно варират.

Първите икономически ефекти вече са факт - в разгара на лунната Нова година правителството удължи почивните дни, работата на много компании е ограничена, пътуванията също, особено от и към град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Всичко това означава по-малко производство, потребление и добавен продукт, а оттам по-малко приходи и поръчки. В добавка кризата се случва на фона на най-слабия растеж на китайската икономика от години - едва 6.1% за 2019 г., като ефект от търговската война със САЩ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Смелото IPO на Airbnb

Смелото IPO на Airbnb

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK