Ваксина за инвеститори

Reuters

Ваксина за инвеститори

Китайският коронавирус се пренесе на борсите и инвеститорите търсят сигурните активи

6105 прочитания

Reuters

© Reuters


Китайският коронавирус заразява бързо не само хората, но и пазарите. Основателните притеснения на инвеститорите обхванаха азиатските борси, но вълната се пренесе и на останалите капиталови пазари по света, дори и на места, където няма регистрирани случаи. Заразата вече оказва ефект върху най-голямата китайска икономика - от транспорта през производството до туризма, като оценките за потенциалните щети силно варират.

Първите икономически ефекти вече са факт - в разгара на лунната Нова година правителството удължи почивните дни, работата на много компании е ограничена, пътуванията също, особено от и към град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Всичко това означава по-малко производство, потребление и добавен продукт, а оттам по-малко приходи и поръчки. В добавка кризата се случва на фона на най-слабия растеж на китайската икономика от години - едва 6.1% за 2019 г., като ефект от търговската война със САЩ.

Борсите в Китай и Хонконг остават затворени до понеделник, но тези, които работят, бяха силно засегнати - в Южна Корея, Япония, Тайланд. Европейските пазари също усетиха инвеститорските страхове в началото на седмицата (макар след това леко да възстановиха).

Само в понеделник компаниите от паневропейския индекс Stoxx 600 загубиха около 180 млрд. долара от стойността си. Най-тежък e ударът по компании от сектора на луксозните стоки, авиокомпаниите и хотелиерския бизнес. От избухването на здравната криза в Китай европейските компании за луксозни стоки се обезцениха с над 50 млрд. долара. Секторът за основни суровини, който е силно изложен на влиянието на Китай, се понижи с 4.3%. Петролът също рязко се обезцени с няколко долара и вече е под 60 долара за барел.

Или както коментира пред Reuters валутният стратег Лий Хардман от MUFG: "Несигурността, която създават потокът от новини за коронавируса, е най-важното нещо в момента. А пазарите не обичат несигурността."

И докато борсите и суровините се тресат, някои печелят от това - така наречените safe-haven клас активи, или активи убежища. Инвеститорите се насочват към тях в периоди на несигурност. Към тях швейцарският франк и японската йена при валутите, златото и благородните метали. В тази категория са и държавните облигации на развитите държави, но отрицателните доходности при тях накараха много вложители да преосмислят стратегиите си. А иначе вирусът създаде и няколко екзотични опции за бързи печалби - например акциите на компании, произвеждащи филтриращи маски за лице, буквално се изстреляха. По подобна логика инвеститори се насочват и към китайски производители на лекарства, а също и борсови ETF фондове с къси позиции на китайския пазар (където инвеститора печели при спад на акциите).

Златната възможност

Цената на златото е на най-високото си ниво от пролетта на 2013 г., като поскъпването се ускори с началото на тази година. Няколко са факторите, които играят тук. Първият безспорно е търговската война между Китай и САЩ, започнала с встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръпм преди 3 години. Засилената несигурност тогава принуди и централните банки да започнат да купуват злато, като обемите по този показател достигнаха рекорд през 2018 г. Кризата с Иран също е фактор, а сега към него се добавя и коронавирусът от Китай. Освен това златото е актив, който се приема за съхранител на стойност от висока инфлация. В този смисъл решението на Федералния резерв на САЩ през тази година също ще е важно за цената му.

През миналата година Фед свали лихвите, a със забавящата се американска икономика малцина са онези, които смятат, че централната банка ще спре с политиката си на ниски лихви. Нещо, което може да е само в полза на цената на златото", посочват в свой доклад от понеделник канадската инвестиционна банка TD Securities. С разпространението на вируса разпродажбите на фондовите пазари ще продължат, което в краткосрочен план ще даде тласък на златото", коментира пред Bloomberg и Стивън Инес, главен стратег на АxiCorp Financial Services. От началото на годината златото е поскъпнало с 4%. Това се отразява и на минните компании, които добиват метала - акциите им също поскъпват през последните дни на фона на спадащия фондов пазар.

Как да инвестираме: Покупката и съхранение на злато са една от най-популярните инвестиции. Възможности са и борсово търгувани фондове на чуждите пазари, но там трябва да се имат предвид високите такси за търговия от България. Такива може да има и при инвестиционното злато и кюлчета - за банков сейф например.

Франкът, йената и доларът

В периоди на несигурност и страх има една валута, която е любимец за брокери и инвеститорите - швейцарският франк. Това обаче е валутата, която е давала колкото предимства за страната, толкова негативи. Неутралитетът на Швейцария, силната икономика и исторически високото доверие в държавата и нейните институции са правили валутата й силно предпочитана в състояния на световни кризи и несигурност. Например при финансовата криза след фалита на Lehmann Brothers преди 10-11 години тя започна силно да поскъпва.

Това обаче принуди местната Централна банка (SNB) да сложи таван от 1.2 франка за евро, за да не навреди на експортно ориентираната й икономика. Няколко години по-късно и малко преди ЕЦБ да започне да изкупува облигации, дойде и новината, че този таван пада, което отвърза рязко поскъпване на "швейцареца". Днес той се търгува под 1.10 за евро - 1.07, което е нов рекорд за последните 3 години. След отпадането на тавана централната банка следи изкъсо курса, като прави валутни интервенции предимно, за да го отслаби. Това стана и причина САЩ да добавят страната в списъка за наблюдение на държавите валутни манипулатори.

От азиатските валути за убежище се е смятала японската йена, която обаче постепенно губи от този си статус. А причините са търговският й дефицит, търсенето от страната на местните инвеститори на по-доходни активи като златото, както и изнасяне на капитали в чужбина.

Доларът също е в тази категория най-малкото заради факта, че икономиката на САЩ е номер едно и нейната политика е определяща до голяма степен за глобалните процеси. През седмицата щатската валута проби нивото от 1.1 за евро за пръв път от началото на октомври 2019 г.

Как да инвестираме: Валутите са една от най-рисковите инвестиции, а и често около тях стават пазарни движения, без ясна фундаментална причина - спекулации, интервенции и други маневри, които често остават скрити за дребния инвеститор. Обемите на тези пазари са в трилиони долари и са за големите играчи. За по-малки спестявания е вариант покупка на кеш или депозит в избрана валута.

Държавни облигации

Днес около 30% от държавните облигации с инвестиционен рейтинг в Европа и Япония се търгуват с отрицателна доходност, което означава, че инвеститорите си плащат, за да финансират държавите и да си гарантират сигурност. Презумпцията им е, че държавата не може да фалира. Или поне развитите. Това и в основата на статута им на safe-haven активи, като на теория ДЦК са най-нискорисковият актив - дори депозитите са гарантирани само до определена сума. През този месец България също емитира 5-годишни ДЦК с отрицателен доход и 10-годишни с малко над нулата, при засилен интерес.

С покупката на ДЦК инвеститорът финансира държавата, срещу което тя му изплаща годишен купон. Колкото по-дългосрочни са книжата, толкова по-висока е лихвата по тях. Тя зависи от рейтинга на държавата и риска, който носи тя. Политиките на централните банки, които свалиха лихвите до нулеви и близки нива през последните години, обаче оказаха силно влияние върху доходността, която за много облигации мина на отрицателни територии.

Към средата на декември 2019 г. по данни на Bloomberg дългът с отрицателен доход е около 11 трлн. долара, което е под пика от 16 трлн. достигнат през средата на годината. През последните дни китайския коронавирус доведе до пренасочване на средства от акции и суровини към бондовете, което натисна още доходността по американските облигации. Тя обаче чувствително над нулата, като 10-годишните книжа са с доход около 1.6%.

Как да инвестираме: Облигациите сами по себе си са сложен финансов инструмент и на практика са запазена територия за големите институционални инвеститори. Често има и минимален обем инвестиция, който може да се окаже преграда. За малките вложители най-добрият вариант са облигационните взаимни фондове.

Китайският коронавирус заразява бързо не само хората, но и пазарите. Основателните притеснения на инвеститорите обхванаха азиатските борси, но вълната се пренесе и на останалите капиталови пазари по света, дори и на места, където няма регистрирани случаи. Заразата вече оказва ефект върху най-голямата китайска икономика - от транспорта през производството до туризма, като оценките за потенциалните щети силно варират.

Първите икономически ефекти вече са факт - в разгара на лунната Нова година правителството удължи почивните дни, работата на много компании е ограничена, пътуванията също, особено от и към град Ухан, откъдето тръгна вирусът. Всичко това означава по-малко производство, потребление и добавен продукт, а оттам по-малко приходи и поръчки. В добавка кризата се случва на фона на най-слабия растеж на китайската икономика от години - едва 6.1% за 2019 г., като ефект от търговската война със САЩ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал