Злато, сребро или и двете
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Злато, сребро или и двете

Злато, сребро или и двете

Двата метала са едни от най-доходоносните активи от началото на годината. Сравнението им е добра отправна точка при избора на инвестиция

9990 прочитания

Най-добрият проводник, антисептик, в миналото средство за размяна, материал за монети или просто за украса и бижу, среброто съпътства човешкия живот с хилядолетия. От началото на годината благородният метал е поскъпнал с 53%, което e доста над 34-те процента при златото. На фона на нулевите лихви по депозити и доходност при облигациите, както и ръста от 5-10% при водещите световни индекси инвестицията изглежда повече от съблазнителна, нали!

След като години среброто се движеше в границите между 12 и 15 долара за тройунция, в началото на тази година започна рязкото му поскъпване, подобен тренд има и при златото - коронакризата, ниските лихви сега и очакванията за бъдеща инфлация са сред причините за по-високите котировки. Сребристият метал удвои стойността си спрямо началото на април и от около 13 долара достигна почти 30 долара за унция. Историческият му рекорд е малко над 45 долара, постигнат през пролетта на 2011 г., когато благородните метали реализираха рекордни стойности, последвали финансовата криза от Lehman Brothers.

Ако гледаме графиката на цената на среброто, инвестицията е повече от апетитна. Толкова ли е лесно обаче да се печели от метала? Краткият отговор е - не точно, тъй като около него има доста особености. Добра отправна точка за това разбиране е сравнението му със златото. Приликите им като борсово търгувани стоки свършват дотам, че и двата актива не изплащат дивидент, но пък имат разходи за съхранение.

Преди да се вземе решение за инвестиция в даден актив, освен доходността му трябва да се има предвид неговата ликвидност (колко лесно можеш да продадеш и купиш на добра цена), волатилност и риск, такси и разходи за търговия и съхранение, а не на последно място и данъчното третиране на актива и сделките с него.

По време на последните два бичи пазара за златото то беше победено по доходност от среброто. От 2001 до 2011 жълтият метал поскъпна със 636%, докато на сребристия се падат 904%, показват данни на CPM Group, цитирани от Wall Street Journal. Същите данни показват, че от 1993 до 1996 г. двата метала са поскъпнали съответно с 28 и 63%.

"Движенията на среброто спрямо златото в момента се наблюдават веднъж на десетилетие."

Димо Стефанов, Tavex
Димо Стефанов, Tavex

Един от индикаторите, които анализатори препоръчват да се следи като сигнал за подцененост или не на среброто, е отношението на цената му спрямо тази на златото. През последните 20 години една унция злато струва средно 60 унции сребро. Последните месеци това ниво надмина за кратко 100, че и 120. Или колкото е по-високо е това отношение, за толкова по-подценено се счита среброто и обратно.

Ликвидност и волатилност

Пазарът на злато е много по-ликвиден от сребърния. През 2019 г. първият се оценява на 24.5 трилиона долара, което е над пет пъти спрямо сребърния с неговите 4.4 трилиона долара, според изчисления на консултантската компания CPM Group, цитирани от Wall Street Journal. "По-ниската ликвидност носи съответно и по-голям риск при среброто", коментира пред изданието Рохит Савант вицепрезидент на CPM Group.

Горното се потвърждава и от данните за разпределението и използването на двата метала. Според консултантската компания WGC в света има добити близо 200 000 тона физическо злато, а голяма част от него се съхранява с цел инвестиция, резерви в централните банки, много голям дял за производство на бижута. Само малка част - около 14%, се използва в индустрията и се консумира. Добитото в света сребро е близо 1 751 000 тона (CPM Yearbook 2019) и едва около 5% са под формата на кюлчета и монети, а основна в индустрията.

Ниската ликвидност носи по-голяма волатилност в цената. "Горната информация красноречиво показва, че златото се приема като инвестиционен метал от повечето хора, докато среброто има по-скоро двойствена природа - както като инвестиционен метал, така и като индустриално приложение. Това донякъде обяснява по-голямата волатилност в цената на среброто в сравнение със златото през годините. Не случайно и среброто е наричано "злато на стероиди" - тоест регистрира по-големи движения от златото и в двете посоки", коментира пред "Капитал" Димо Стефанов, главен дилър на Tavex в Румъния. Високата волатилност обаче е предимство за онези краткосрочни трейдъри и търговци, които търсят точно резки движения в цените на активите и по-скоро спекулативна доходност.

Логистика и съхранение

Логистиката е друга съществена разлика между двата метала. В последните години златото е между 60 и 80 пъти по-скъпо от среброто (през последните няколко месеца видяхме дори нива от 125 унции сребро срещу 1 унция злато) и 2 пъти по-плътно. "Това прави автоматично инвестицията в по-голямо количество сребро логистичен проблем, което от своя страна оскъпява цената", казва Стефанов. Например инвеститор, който иска да закупи сребро за 1 млн. долара, ще трябва да съхранява около 38 хил. унции (1174 кг), а в злато това прави 520 унции, или само 16 кг. Стандартното кюлче например е 400 унции. "От гледна точка на съхранение или транспорт златото е по-добрата опция", казва Рохит Савант.

Данъчно облагане

Двата метала се третират по различен начин от ДДС законодателството и тук може би е един от най-големите недостатъци на среброто, тъй като разширява много спреда купува - продава в България. Инвестиционното злато е освободено от ДДС в ЕС. При продажба на физическо сребро търговецът начислява ДДС, а при покупката му не. "Това до голяма степен разширява спредовете на среброто спрямо златото и прави инвестицията във физическо сребро по-малко апетитна за инвеститорите от гледна точка разлика между цени купува и продава", коментира Димо Стефанов от Tavex, но и посочва, че все пак се наблюдава повишен интерес. "Като цяло облагането на среброто с ДДС, както и по-широките маржове, свързани с производство и логистика, намаляват апетита за физическо сребро при инвеститорите в България и по-големите ни клиенти почти винаги са фирми, за да могат да се възползват от данъчния кредит", казва Стефанов и дава пример с Естония, където всички сребърни инвестиционни монети с номинал са освободени от ДДС. "Там колегите регистрират почти рекордни продажби сред дребните инвеститори." Стефанов казва, че в България има и доста инвеститори, които са купили сребро преди време и сега продават, за да осребрят печалби.

Диверсификация на портфейла

Много инвеститори купуват благородни метали, за да диверсифицират портфейлите си. Например златото освен съхранител на стойност е и добра защита от инфлация. "Среброто от своя страна е повече свързано с бизнес цикъла", казва пред WSJ Уилям Ринд от GraniteShares, компания, която управлява ETF. Когато икономиката се представя добре, има по-голямо индустриално търсене на сребро, което стимулира цените. А използването на злато в производството е по-слабо. "Като цяло златото по-независимо и несвързано с всичко", казва още Ринд.

Има ли потенциал

Потенциалът и инвестиционният хоризонт на инвестицията е различен и зависи от профила на самия инвеститор и най-вече от апетита му за риск. Непосредствено след доларовата ликвидна криза през март отношението между златото и среброто беше стигнало рекордните 120-125 унции сребро за една унция злато. В исторически план това означаваше, че среброто е много подценено спрямо златото. В последните седмици отношението се върна на нива от около 75 унции сребро за една унция злато.

"Ако направим съпоставка спрямо кризите от 2007-2008 и 2010-2011 година, среброто може да спечели още спрямо златото - до 40-50 унции сребро за една унция злато, или 50-80% ръст в цената на среброто спрямо златото. Разбира се, всеки инвеститор трябва добре да си отговори на въпросите дали се намира в същата инвестиционна среда, или обстановката е по-различна", казва Димо Стефанов. "Среброто дори не е и на половината от рекордната си цена", казва пред Mаrketwatch и Раян Джианото от GraniteShares. И макар да е малко вероятно цената му да се удвои в близко бъдеще, "не би било неразумно да изключване екстремни сценарии".

Как да се инвестира

Покупка на кюлчета и монети - един от най-лесните начини за инвестиция в сребро, но тук има няколко особености. Ограничено предлагане и големи спредове плюс ДДС за физически лица. В България такива предлагат ПИБ (не котира цени на изкупуване), Tavex и няколко по-малки доставчика. Една от най-ликвидните възможности е 1 унция сребърна австрийска "Филхармония", която е и с доста добър спред - към 26 август е 48/68 по оферта на Тavex, а котировките се актуализират през 20 минути. Продажбата за физически лица е с ДДС, а покупката - без. Класически инвестиционен продукт е 1 кг кюлче Valcambi с проба 999 (по името на швейцарската рафинерия). Цената продава с ДДС е 1948 лв., а изкупува е 1409 лв., което показва големия спред заради данъка. Именно и това прави краткосрочното инвестиране в подобна позиция неатрактивно. За всичко останало е нужно търпение.

ETF и акции - друг класически вариант за инвестиция и възползване от борсово търгуван фонд (ETF). Един от най-известните такива е iShares Silver Trust, който от началото на годината е с доходност от над 50%, което покрива тази по среброто. При инвестицията в ETF се спестяват някои от негативите на директна инвестиция като разходи за съхранение. Тук обаче таксите за покупка през български посредник са високи и ако се играе с малки суми, не си заслужава упражнението. Таксите за българските брокери са процент от сделките, като минимумът е между 2 и 15 долара на сделка. Отделно самите управляващи компании на ETF в благородни метали удържат 0.4-0.5% годишна такса от активите, което за борсово търгуван пасивен фонд се счита за висок разход. Вариант е и покупка на минна компания, която добива сребро най-вече като вторичен продукт от други руди.

Най-добрият проводник, антисептик, в миналото средство за размяна, материал за монети или просто за украса и бижу, среброто съпътства човешкия живот с хилядолетия. От началото на годината благородният метал е поскъпнал с 53%, което e доста над 34-те процента при златото. На фона на нулевите лихви по депозити и доходност при облигациите, както и ръста от 5-10% при водещите световни индекси инвестицията изглежда повече от съблазнителна, нали!


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Печели ли се от SPACs

Печели ли се от SPACs

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.