🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как COVID-19 се отрази върху финансовите отчети на борсовите компании

Резултатите за второто тримесечие показват, че почти няма незасегнати от корона кризата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

уПочти няма публична компания, която да не е засегната от икономическата криза. Ако има печеливши, то това е по-скоро в по-малко намаление на приходите, а там, където те растат, по-високо повишение на разходите изяжда част от печалбите. Отчетите за второто тримесечие на годината на големите публични компании показват това. По закон те са задължени да публикуват отчети за всяко тримесечие, докато за непубличните компании това изискване е само за годишен отчет. Затова и резултатите на борсовите компании са и добра отправна точка какво се случва в корпоративния сектор на България. През второто тримесечие българската икономика загуби над 8% - ниво, което все пак на фона на западните икономики може да изглежда завидно. В ЕС големите държави се простиха с по 10 - 20% от БВП, а САЩ - с една трета.

Спирането на икономиката в началото на новото тримесечие измести и сроковете за публикуване на отчети, затова и в момента борсовата картина не е много пълна. В почти всички доклади за дейността на компаниите COVID-19 вече присъства като риск, както и нарушените вериги за доставки. Публичните дружества, листвани на борсата, са важни, тъй като в техни акции инвестират пенсионни и взаимни фондове, което се отразява на доходността им.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар