Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Най-печелившите взаимни фондове за 2020 г.

Борсовата криза удари сектора в България, но ръстът на развитите пазари върна част от него в зоната на положителната доходност

В началото на миналата година ситуацията изглеждаше непоправима. Кризата с COVID-19 беше помела световните капиталови пазари и по всичко изглеждаше, че възстановяването ще е бавно. Доходността на взаимните фондове в България го показваше. В средата на 2020 г. почти нямаше схема, която да е на плюс за годината. Към края й обаче нещата се промениха - няколко фонда успяват да реализират дори двуцифрена доходност.

Представянето й обаче е далече от това през 2019 г. Ако тогава първите 10 схеми имаха доходност между 15 и 30%, сега таблицата с класацията за най-доходоносни фондове показва друго. Освен това все още има такива, които са на сериозен минус през 2020 г. Добрата новина е, че взаимните фондове все повече се разпознават като алтернативна инвестиция на депозити и имоти. През миналата година активите им преминаха за първи път границата от 5 млрд. лв. В това число са и фондовете на чуждите управляващи дружества, които се предлагат тук. Те обаче не представят обобщената информация за доходността на едно място. При българските тя се обобщава от Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), като по информация на "Капитал" са водени разговори организацията да започне да публикува и резултатите на чуждите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове