Новият брой:
Какво се случва в държавата

Водата - новият петрол

Компаниите, използващи нови технологии за осигуряване на водни ресурси, дават и инвестиционни възможности

Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над една трета от земната повърхност е покрита с вода и почти цялата се съдържа в океаните. Водата съществува и под формата на пара, в реки и езера, в ледени шапки и ледници, в земята като почвена влага, в животните, растенията, хората. Навсякъде има вода, но има проблем. Повечето вода е солена, тоест негодна за пиене и напояване - 97%. От останалите 3% обаче голяма част също е негодна за използване по различни причини и така за питейни нужди остава около 1%. Климатичните промени, ускорената индустриализация, изсичането на горите за създаване на пасища и нуждата на фермерите задълбочават проблема. Подводното замърсяване на води също се превръща във все по-голям проблем.

В същото време по данни на ООН глобалното потребление на вода се е увеличило шест пъти през последните 100 години и продължава да расте непрекъснато със скорост от около 1% годишно в резултат на нарастващото население, икономическото развитие и променящите се модели на потребление. Всичко това създава дефицит, има региони и държави, които не могат да набавят сами нужната си сладка вода - среда тях са Китай, Египет, Индия, Израел, както и някои американски щати като Колорадо, Калифорния, Източното крайбрежие и други. В Калифорния последният сух период продължи от декември 2011 г. до март миналата година. Най-тежките последици са били през юли 2014 г., като 58% от територията на щата е страдала от "изключителна суша", което е довело до загуби на земеделските стопани и други аварийни ситуации с водата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар