Сигнални лампи за финансова измама

Как да разпознаем, че обещанието за бърза печалба от брокера крие други цели

Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама
Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама    ©  Facebook на Йордан Моллов
Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама
Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама    ©  Facebook на Йордан Моллов

Финансови измами има вероятно откакто има въобще финанси. Сега не е различно, но нулевите лихви правят хората още по-склонни да търсят по-висока алтернативна доходност. Ако може да е лесна и бърза. Бумът на фондовите пазари по света, както и все по-лесният достъп до тях правят мечтата да изглежда лесно осъществима. Което пък прави търсачите на силни и бързи финансови усещания лесна плячка за организатори на схеми, мними брокери и всякакви незаконни посредници, обещаващи добри печалби. В края на миналата седмица прокуратурата обяви, че е задържала и е повдигнала обвинения на шест лица за участие в организирана престъпна група за измами и пране на пари. Част от имената на лицата са познати, а "Капитал" е писал неведнъж за съмнителни и спорни методи, които те прилагат за привличане на клиенти и обещаване на доходност. Всичко за задържането може да прочетете тук.

Начинът да се предпазите от подобни ужилвания е заострено внимание. На първо място трябва да се знае, че предлагането на инвестиционни услуги и посредничество е регулирана дейност. В България надзорният орган, който издава лицензите, е Комисията за финансов надзор. Никой без такъв не може да предлага такива финансови услуги. Списъкът на финансовия регулатор вече съдържа почти 240 имена на такива фалшиви "брокери". Отделно около 60 са посредниците и управляващите дружества, които са останали без лиценз по една или друга причина. Разпознаваемостта на имената на някои от тях от миналото често се използва от измамниците за привличане на клиенти. През миналата седмица КФН изпрати поредно искане до Софийския районен съд да нареди на доставчици на интернет да блокират достъпа до сайтове, които предоставят инвестиционни услуги, без да имат право на това. Реално обаче дори и институциите да са максимално бързи (каквито те често не са и някои оперират с години), пак има риск да попаднете на някоя съвсем прясно създадена схема.

Затова е важно и винаги да имате едно наум за всичко съмнително:

Обаждане и обещание за бърза печалба. Един от най-разпространените начини за въвличане във финансова схема е чрез обаждане по телефона с агресивно предложение за инвестиции и бърза печалба. Това трябва да е и първият признак, че нещо не е наред. Мнимите посредници обикновено говорят убедително, демонстрират познаване на пазарите и финансите, тонът им обаче често става нападателен, когато ги засипете с конкретни въпроси или се опитате да отблъснете офертата. Служители на лицензираните инвестиционни посредници не се обаждат с предложения за инвестиции и набиране на нови клиенти по телефон. Още повече да предлагат доходност от порядъка на 50 -100%. Освен това никаква минала печалба не може да бъде гаранция за бъдеща такава и никой няма право да я предлага. Извън телефонните обаждания обаче измамниците стават и по-изобретателни. Те може да въвлекат някого във финансова измама чрез уреждане на лична среща, където да се демонстрира по-голяма увереност, имидж, познание и убедителност.

Проверка в регистъра, веднага! След обаждане всеки може да провери дали името на компанията е вписано в регистъра на КФН. На сайта ѝ може да се разбере дали компанията, която предлага инвестиционни услуги, е лицензирана. Освен това там може да се открие и името на сайтовете, през които посредникът има право да предоставя услуги. КФН поддържа на сайта си и секция "За потребителя", подсекция "Предупреждения за потребителите", в която има списък с информация за лица и интернет платформи, които извършват инвестиционна дейност и предлагат услуги без лиценз. Този списък се актуализира редовно вследствие на жалби и сигнали на граждани, както и на друга информация, до която КФН има достъп по служебен път. Офисите и адресите на посредниците също са описани в регистрите на КФН. Това може да се открие на http://www.fsc.bg, секция "Регистри и справки", подсекция "Електронен регистър и картотека", т. 2 "Инвестиционни посредници", т. 4. "Колективни инвестиционни схеми", т. 5. "Национални инвестиционни фондове", т. 6 "Управляващи дружества".

Сайт с бъгове. Силен сигнал за нередност може да е самата интернет страница на "брокера". Нейната цел естествено е да изглежда професионално и да вдъхва доверие, но често това са готови цели сайтове, пренесени от предишна версия на измамата. Затова често на тях може да има неща, каквито една финансова компания не би допуснала - счупени линкове, непроменящи се борсови котировки, стари новини или анализи.

Заблуждаващи имена. Една от тенденциите през последните години е нелицензирани компании да се представят и регистрират с имена, близки до тези на лицензирани инвестиционни посредници. Така те заблуждават потенциални клиенти, обикновено нямат и сайтове. Наименованията често съдържат името на лицензирания инвестиционен посредник, като се добавят означения от типа на "ФРОНТ ОФИС".

Преводи и плащания. Преводът и плащанията също трябва да се извършват много внимателно. При лицензирани посредници това се извършват в техните регистрирани офиси на каса до 10 000 лв. или по банков път, както и онлайн. Освен това трябва да има договор за това - банковата сметка да съвпада с тази в договора, имената на отговорните лица на самия посредник. При фалшивите "брокери" често дадената сметка и получател са различни от дружеството, с което е сключен договорът, което допълнително би затруднило връщането им евентуално.

В историята с цялата схема и брокерите около "Глобал маркетс" са светвали всички тези сигнални лампи за потенциална измама - обаждане по телефона с обещание за голяма печалба, отнет лиценз от КФН, смяна на името и роене на компании клонинги, очевидно и нерегламентиран превод на пари.