Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Сигнални лампи за финансова измама

Как да разпознаем, че обещанието за бърза печалба от брокера крие други цели

Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама
Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама
Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама    ©  Facebook на Йордан Моллов
Мрежата, организирана от арестуваните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, е имала всички реквизити за потенциална измама    ©  Facebook на Йордан Моллов
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финансови измами има вероятно откакто има въобще финанси. Сега не е различно, но нулевите лихви правят хората още по-склонни да търсят по-висока алтернативна доходност. Ако може да е лесна и бърза. Бумът на фондовите пазари по света, както и все по-лесният достъп до тях правят мечтата да изглежда лесно осъществима. Което пък прави търсачите на силни и бързи финансови усещания лесна плячка за организатори на схеми, мними брокери и всякакви незаконни посредници, обещаващи добри печалби. В края на миналата седмица прокуратурата обяви, че е задържала и е повдигнала обвинения на шест лица за участие в организирана престъпна група за измами и пране на пари. Част от имената на лицата са познати, а "Капитал" е писал неведнъж за съмнителни и спорни методи, които те прилагат за привличане на клиенти и обещаване на доходност. Всичко за задържането може да прочетете тук.

Начинът да се предпазите от подобни ужилвания е заострено внимание. На първо място трябва да се знае, че предлагането на инвестиционни услуги и посредничество е регулирана дейност. В България надзорният орган, който издава лицензите, е Комисията за финансов надзор. Никой без такъв не може да предлага такива финансови услуги. Списъкът на финансовия регулатор вече съдържа почти 240 имена на такива фалшиви "брокери". Отделно около 60 са посредниците и управляващите дружества, които са останали без лиценз по една или друга причина. Разпознаваемостта на имената на някои от тях от миналото често се използва от измамниците за привличане на клиенти. През миналата седмица КФН изпрати поредно искане до Софийския районен съд да нареди на доставчици на интернет да блокират достъпа до сайтове, които предоставят инвестиционни услуги, без да имат право на това. Реално обаче дори и институциите да са максимално бързи (каквито те често не са и някои оперират с години), пак има риск да попаднете на някоя съвсем прясно създадена схема.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nkk041011809 avatar :-|
  nkk041011809
  • + 3

  Мисля, че в случая на Моллов, Джабаров и компания има доста допълнителни любопитни публични факти: съдружия/свързаност с бивши ръководители на Комисията на финансов надзор, точно два броя. Така двамата "брокери" хем са били поднадзорни, хем ортаци с регулатора. Чудно нали?

  Подсказвам: вижте "Алтернатива файненшъл" ООД и ще намерите Румен Гълъбинов, бивш вожд-надзорник, като управител. Същият беше и изпълнителен директор на застрахователната компания "Юроамерикан", с отнет лиценз след очевидно "отлично" управление. Ако пък погледнете "Прогресива трейдинг" ООД, ще намерите Атанас Бориславов Богоев - акционер под 10% (за да няма проверка на произхода на средствата). За сведение - Борислав Богоев беше заместник-председател на КФН, контролиращ тъкмо инвестиционния сегмент на пазара, тоест - Моллов и Джабаров. Той също фигурира като акционер в застрахователна компания с отнет лиценз "Юроамерикан", на която са останали по левче на месец за синдик. Капиталът нещо го няма.
  Сега Борислав Богоев е председател на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

  Важно е да се отбележи, че за да е "успешна" схема като описаната в статията, са необходими сайтове, които да хвалят Моллов и Джабаров и да оплюват всички, които ги критикуват и разкриват замисъла им. Тези сайтове-л@йномети са собственост на Светослав Владимиров Кантарджиев, известен като Светльо Белото, бивш съдружник на Недялко Недялков (ПИК) и Мартин Златков. Кантарджиев е собственик на Хамурапи АД, Сасаниди АД, Ню Медиа Груп ЕАД, Раптор Трейдинг ЕООД и още множество фирмички.

  Господа прокурори и следователи, моля да ни кажете колко е взел Кантарджиев за оплюването на журналисти и финансови експерти!

  Нередност?
Нов коментар