Дестинация регионални борси

Пазарите в Централна и Източна Европа сякаш са в периферията на инвеститорския интерес, но в тях има потенциал

Борсите в Централна и Източна Европа имат потенциал смятат инвеститори и анализатори
Борсите в Централна и Източна Европа имат потенциал смятат инвеститори и анализатори
Борсите в Централна и Източна Европа имат потенциал смятат инвеститори и анализатори    ©  Капитал
Борсите в Централна и Източна Европа имат потенциал смятат инвеститори и анализатори    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Пандемията засегна всички държави по света, но в някои от тях икономическото възстановяване вече се случва с по-високи темпове от други. Такъв е и случаят с Европа и САЩ. Докато американската икономика се очаква да се върне в траекторията си на растеж отпреди коронавируса още през тази или следващата година, на Стария континент нещата се случват по-мудно. Причините за различните темпове на възстановяване са много, но основните са две. Докато САЩ одобрява вече втори фискален план за трилиони, ЕС все още не е стартирал изплащането на средствата по програмата за възстановяване от пандемията. Другата причина е в по-ниските темпове на ваксинацията в Европа. И докато инвеститорите влагат средствата си предимно на борсите в САЩ и западноевропейските държави, развиващите се пазари на Стария континент често остават незабелязани. За тях числата обаче показват значителен растеж от началото на тази и миналата година, както и положителни перспективи. Което е още един вариант за алтернативна доходност. От началото на годината някои от най-добре представящи се борси в региона са пораснали с около 4-7%, а за последните 12 месеца повишението на основните им индекси в някои случаи надминава и 20%. Разбира се, има и такива на минус.

"Според нас развиваща се Европа е в отлична позиция да бъде един от най-добре представящите се региони в рамките на глобалните развиващи се пазари през тази година.

Константин Проданов,
Константин Проданов,

главен инвестиционен стратег на "Карол капитал мениджмънт"


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар