🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След еуфорията: Инвеститорите се обръщат срещу празните чекове SPAC

Колективните инвестиционни схеми губят инерция, доходността на някои от тях пада, стават и обект на къси продажби

Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора
Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора
Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора    ©  Aaron Burden
Пазарът на колективните инвестиционни схеми се охлажда, докато някои инвеститори виждат балон в сектора    ©  Aaron Burden
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

До вчера силно ухажвани и търсени от инвеститорите, днес компаниите SPAC, известни и като празни чекове, може да станат жертви на тази любов. Колективните инвестиционни схеми в САЩ са създадени с целта да закупят частни компании и по този начин да ги направят публични, заобикаляйки строгите регулации и дълъг процес за взимане на лиценз за IPO. През първото тримесечие на годината SPAC набраха повече капитал, отколкото цялата минала година, но в същото време огромна част от него стои неизползван. SPAC-овете се сравняват с рисковото инвестиране във фирми в ранен етап на развитие (venture capital investing), тъй като в повечето случаи инвеститорът не знае в какво ще се вложат средствата му. С пика на фондовите борси и бума на публичните пазари постепенно се забелязва и падане на апетита за риск. Което се отрази и върху доходността на SPAC.

През първите три месеца от годината те набраха 170 млрд. долара, което повече от цялата 2020 г. - 157 мрлд. долара, но последва спад в инерцията им. Причината според анализаторите за охлаждане на интереса към този сектор е, че вече е пренаселен. Само малка част от компаниите за придобиване със специална цел са обявили предстояща сделка. Голяма част от капитала, инвестиран в нишовите компании, стои неизползван и е инвестиран в краткосрочни облигации или в депозити (по правило 90-95% от набрания капитал от SPAC-a трябва да се съхраняват така). Според различни източници между 200 и 300 млрд. долара капитал, набран от SPAC-ове, стои неизползван. Някои анализатори смятат, че няма достатъчно качествени частни компании за закупуване, което предполага, че част от инвестиционните схеми няма да постигнат целта си. По закон компаниите имат 24 месеца да влязат в сделка или да върнат капитала на инвеститорите плюс лихвите.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар