Как се инвестира в NFT

Без задълбочена проверка е много трудно да разберете дали купувате рядък предмет със стойност, или хвърляте парите си на вятъра

Стойността на NFT се определя от купувача или колекционера, както е и на пазара за изкуства
Стойността на NFT се определя от купувача или колекционера, както е и на пазара за изкуства
Стойността на NFT се определя от купувача или колекционера, както е и на пазара за изкуства    ©  Joshua Fernandez
Стойността на NFT се определя от купувача или колекционера, както е и на пазара за изкуства    ©  Joshua Fernandez
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Покрай скока на криптовалутите през 2021 г. пазарът на NFT (non-fungible tokens) също набра инерция. Въпреки това все още не е ясно от инвеститорска гледна точка каква стойност има дигиталният сертификат за притежанието на цифрово изкуство. Някои NFT-та вече се продават за милиони. Популярният артист Beeple продаде няколко от своите произведения за над 80 млн. долара, от които "Всеки ден: Първите 5000 дни" достигна рекордните 69 млн. долара на търг, проведен от световноизвестната аукционна компания Christies. Две от кориците на "Капитал", които затварят в себе си последните осем години от историята на България, също ще бъдат продадени на онлайн аукцион. Това ще бъде първият в България и един от първите пъти в света, когато медийно съдържание ще бъде продадено под формата на NFT.

Стойността на NFT се определя от колектора. В крайна сметка цената на напълно уникален обект - най-важният критерий за всеки истински колекционер, може да бъде стотици хиляди или дори милиони долари, в зависимост кой и колко силно иска да притежава въпросния елемент. Да приемем, че не сте колекционер, който непременно трябва да притежава най-новите дигитални произведения на изкуството на Beeple, а по-скоро скромен инвеститор. Най-важният фактор е предпазливост.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар