Инвеститорите са притеснени за печалбите

Добрите финансови резултати са отчетени в цените на акции и има по-малко за очакване от бъдещето

Анализаторите се притесняват, че забавяне на инерцията на възстановяването, може да навреди на печалбите на фирмите.
Анализаторите се притесняват, че забавяне на инерцията на възстановяването, може да навреди на печалбите на фирмите.    ©  Robb Miller
Анализаторите се притесняват, че забавяне на инерцията на възстановяването, може да навреди на печалбите на фирмите.
Анализаторите се притесняват, че забавяне на инерцията на възстановяването, може да навреди на печалбите на фирмите.    ©  Robb Miller

Футболният сезон в Англия ще започне скоро, но вероятно не сте забелязали, че скоро е приключил. Сезонът на отчетите, когато борсово търгуваните компании в САЩ разкриват своите тримесечни резултати, се появява с подобна честота и, изглежда, никога не спира. Сезонът за второто тримесечие обаче се откроява от предишните. Общо публичните компании се очаква да отчетат най-големия ръст в печалбите от възстановяването след Голямата рецесия през 2008-2009 г.

Оптимизмът за печалбите повиши цените на акциите през последната година. Но финансовите пазари винаги гледат в бъдещето. И тъй като печалбите от възстановяването на икономиките вече са отчетени, сега имат по-малко за очакване от бъдещето. Нарастването на доходността по облигациите от март насам и разпродажбата на някои циклични акции говорят за очакване за забавяне на растежа на глобалния БВП. Съществуват аргументи, че перспективите за ръста на корпоративните приходи може да се влошат също толкова бързо, колкото се подобриха за последната година.

Да започнем с прогнозите за корпоративните резултати на анализаторите. Те очакват печалбите на акция в световния индекс на MSCI да нараснат с 40% през 2021 г., според доставчикът на данни FactSet. Това е доста по-висока прогноза в сравнение с очакванията, направени в началото на годината, когато прогнозата беше за около 25%. Очаква се през 2022 г. темпът на растеж да се забави до 10%. Прогнозите за годините след това отново започват от 10%, хубаво кръгло число, което почти сигурно ще бъде ревизирано нагоре (както, да речем, през 2017 г.) или надолу (както през 2019 г.) с течение на времето.

Печалбите са непостоянни. За големия бизнес много разходи са или фиксирани, или не се променят много в зависимост от производството. По принцип фирмите биха могли да съкратят работници по време на рецесия и да ги наемат обратно в бум, така че разходите да се покачват и намаляват заедно с приходите. Но това не е велик начин за управление на бизнес. Последиците от стабилната разходна база е, че когато продажбите нарастват или падат, печалбите се повишават и падат много повече. Този "оперативен лост" е особено мощен за компании с цикличен бизнес, като добив на суровини, производство на метали и други тежки индустрии. Всъщност промените в прогнозите за приходите зависят до голяма степен от цикличните компании.

Ако растежът на глобалния БВП се забави, тогава печалбите ще спаднат бързо. Вече има някои доказателства за забавяне на икономиката. Производството и индустриалните поръчки, проследявани през глобалния PMI индекс, който е внимателно наблюдаван индикатор за активност, се понижиха през юни. Продажбите на дребно в световен мащаб нараснаха през март, но оттогава не помръдват. Очевидното забавяне на икономиката на Китай може да е сигнал, пише Майкъл Хартнет от Bank of America. Китай излезе от икономическата блокада по-рано от останалите държави; PMI в страната достигна своя връх по-рано; и доходността на китайските облигации започна да пада четири месеца преди спада на американските бондове.

По-бавният икономически растеж е едната част от класическото изцеждане на печалбите. Другата са нарастващите разходи. Разнообразни проблеми във веригите на доставките повишиха цените на ключови продукти, като полупроводниците и чиповете. Ефектът е твърде голям, според Робърт Бъкланд от Citigroup. Оперативните разходи за материали и поръчки обикновено се покачват драстично в ранните етапи на глобално възстановяване. Големите компании обикновено поглъщат разликата, без много да навредят на печалбите си. Бързият растеж на продажбите надхвърля ефекта върху разходите. Истинският фактор на колебание са заплатите, които са основната част от разходите на фирмите. Възстановяването е едва на една година, но вече има доказателства за затегнат пазар на труда.

В САЩ съотношението между свободните работни места и новонаетите, което измерва способността на компаниите да запълват работни места, достигна рекорд през май. Фирмите, които бяха принудени да затворят по време на блокирането, загубиха някои служители за сметка на други индустрии. Други изобщо отпадат от работната сила. Благодарение на скорошния скок на цените на активите, включително домовете, някои хора избират да се пенсионират по-рано, смята Майкъл Уилсън от Morgan Stanley.

Очевидно лекарство срещу повишаването на разходите би било повишаването на цените. Въпреки че инфлацията се увеличава в САЩ, това отразява покачването на цените за малък брой артикули. Много фирми са склонни да не вдигат цените веднага. Част от тях се притесняват да не загубят клиенти заради конкуренти, които не вдигат цените. Освен това има и административни разходи за честото променяне на цените. Проучване, публикувано през 2008 г. от Еми Накамура и Джон Щайнсон, установява, че средната продължителност на времето без промяна в цените е между 8 и 11 месеца. Да, цените на храните и бензина се променят ежемесечно, но тези на много услуги се променят само веднъж годишно.

Свиването на печалбите не е сигурно. Някои "малки" промени биха могли да дадат нов тласък на глобалния растеж на БВП: приет законопроект за инфраструктура в САЩ; повече политически стимули в Китай; или някои конкретни решения, които облекчават проблемите с доставките. И все пак, вепреки че сезонът на печалбите, който сега е в ход, трябва да е слънчев, маржовете продължават да изглеждат уязвими.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Още от Капитал