🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

40% доходност в България? Да, може!

Взаимните фондове, които залагат на българската и регионалните борси, се представят много добре от началото на годината

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над 30, че и 40% доходност. С такива резултати се отчитат най-печелившите български взаимни фондове през деветмесечието на тази година. Подобни върхови нива не са виждани от години, а сега те се дължат на бума на фондовите борси, не само по света, но и в България. Макар в нашата страна той да е ограничен до няколко определени компании и сектори, добрата новина е, че вече и те са в основата на доброто представяне, тъй като имат сериозен дял в портфейлите на взаимните фондове. Но сериозен двигател са и акции от регионалните пазари. В момента са малко алтернативите, които могат да бият взаимните фондове по доходност. Посочените горе стойности, разбира се, са за ограничен кръг от тях, и то с високорисков профил, но дори някои балансирани схеми с консервативен характер може да бият инфлацията или доходността от имоти. Данните стават още по-внушителни, ако се вземат данните за последните 12 месеца.

Макар и бавно, все пак взаимните фондове, у нас известни като договорни, стават разпознаваеми сред домакинствата като алтернатива на депозитите. Засега последните успяват да привличат повече средства въпреки отрицателния им реален доход - нулевата лихва минус инфлацията. При тях обаче доминира идеята за сигурността, която носи държавната гаранция до 100 хил. евро. При договорния фонд такава няма, но пък има алтернативно висок доход, макар да не може да се гарантира на база минало представяне. Взаимният фонд все пак дава достъп за незапознатия инвеститор до пул от активи на финансовите пазари, които се управляват от професионален мениджър, лицензиран в Комисията за финансов надзор. Тя е и органът, който регулира изцяло дейността им, както и на част от активите в техните портфейли - например акции и облигации на публични компании в България. Печалбите от инвестициите във взаимен фонд са освободени от данък.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  yfe1417186145383755 avatar :-|
  DonBalon
  • + 1

  който може да кешира, че идва голямото ПУК!

  Нередност?
Нов коментар