Чуждите инвестиции в акции и облигации в Китай са нараснали със 120 млрд. долара

Ръстът през последната финансова година е 30% и те вече са за над 1 трилион долара

Портфейлните инвестиции на чужди компании в Китай са нараснали значително. За финансовата година, която приключи през септември, са били закупени облигации на стойност малко над 610 млрд. долара. При акциите ситуацията е подобна, като стойността им възлиза на 562 млрд. долара. И в двата вида активи ръстът е около 30%, като общите инвестиции в тях вече са 1.1 трлн. долара. Данните са на Financial Times и също така показват смяна в подхода на инвестиции - все повече инвеститори закупуват собственост или дълг директно от китайските фондови борси. До момента тези операции най-често се извършваха от борсите в Ню Йорк и Хонконг с инструменти като депозитарни разписки.

Промяната в подхода идва заради новите регулации, които китайското правителство наложи. Те задължават всяка местна компания, листната на чуждестранни борси, да премине куп допълнителни проверки и изисквания, което носи значителни загуби за инвеститорите, закупили акциите на подобни компании. По този начин познатият до момента подход на закупуване на ценни книжа на компании като AliBaba и Tencent, става неефективен.

Увеличението в инвестициите идва въпреки промяната в регулациите на куп сектори, сред които технологичния, образователния и гейминга. "Сега положението е обърнато. Акциите, които се предлагат в САЩ, не са толкова примамливи за инвеститорите поради промяната в политиката", заяви управител на фонд в глобален мениджър на активи от Хонконг. "Инвеститорите търсят интересни истории в така наречените акции от клас А, които се предлагат на борсите в Шанхай и Шънджън", добавя мениджърът. Според него стабилността на китайския юан също "повиши доверието на хората при закупуването на активи в ренминби". Закупуването на акции по програмата Share Connect на фондовата борса в Хонконг са преминали границата от 50 млрд. долара.

За китайските власти това е добре дошла новина, като причината е намаляващият процент на непрофесионални трейдъри, които търгуват на борсите. Данни на китайската банка China Renaissance показват, че в последното десетилетие техният дял е спаднал от 66% до 30%, а този на чуждестранните инвеститори се е увеличил с 6%. "Хората приемат повече сигнали от чуждестранни инвеститори", смята Брус Панг, ръководител проучване в China Renaissance. Друга причина за покачването в инвестициите от международни компании е и желанието на големи банки като JPMorgan и Goldman Sachs да навлязат на пазара чрез спечелването на лицензи или изцяло притежавани дъщерни дружества. Това помага за повече и по-качествено проучване на местните компании, от което следват и по-големи инвестиции.

Проблемът за международните инвеститори в ситуацията обаче изглежда трудно решим на този момент. Китайското законодателство не позволява на местните компании да имат по-голям дял от 30%. Девет големи дружества, които се предлагат на борсата в Шанхай, почти са стигнали този праг, сочат данни на Financial Times. "Когато местните инвеститори разберат, че чужденците купуват дадена акция, те започват да правят същото, но до степен да имат контрол на управлението", казва мениджърът на фонда на Хонконг. "Чужденците винаги ще закъсняват за партито в Китай", добавя той.