Инвестициите се променят заради високата инфлация

Злато, долари и къде още предпочитат да паркират парите си инвеститорите

Някои анализатори предпочитат акциите, докато за други най-добре е да се инвестира в облигации
Някои анализатори предпочитат акциите, докато за други най-добре е да се инвестира в облигации    ©  Mathieu Stern
Някои анализатори предпочитат акциите, докато за други най-добре е да се инвестира в облигации
Някои анализатори предпочитат акциите, докато за други най-добре е да се инвестира в облигации    ©  Mathieu Stern

Последният скок на потребителските цени в САЩ е най-силният удар досега върху мнението, че инфлацията е преходна, което измества фокуса на инвеститорите върху това как да се позиционират срещу инфлацията, написа Bloomberg ден след като инфлацията в САЩ удари 30-годишен рекорд от 6.2%.

Спадът засегна всички американски индекси вчера, като най-губещи се оказаха технологичните акции и Nasdaq 100, който загуби около 1.5%, докато спадът при S&P 500 (-0.82%) и индустриалният Dow Jones 30 бяха по сдържани (-0.45%). За сметка на акциите, доходността по американските 10-годишни държавни облигации, считани за най-безопасната инвестиция в света, се увеличи с 0.75% и вече доближава върховете от март тази година. Потенциално печеливши се оказват акциите на стойността (Value Stocks), криптовалутите, златото и онези, които залагат на по-изгладена крива на доходността. Последното означава доходът по-краткосрочните държавни облигации да се доближава до тази по дългосрочните.

Когато стане дума за обезценяване на парите, най-добрите активи за инвеститорите са тези, които успяват да спечелят или поне да неутрализират инфлацията. Според някои анализатори такъв актив е златото или дори биткойнът. Други смятат, че най-подходящата инвестиция са суровините, предимно горива и индустриални метали. Трети се ориентират към стойностни компании от индустриалния, имотния или енергийния сектор.

В почти всички случаи обаче инвеститорите отбягват технологичните компании, тъй като те са считани за дефлационен сектор, който по принцип не се представя добре исторически, когато се намира в инфлационна среда. Инфлацията поставя под напрежение централните банки по света за повишаването на лихвените проценти, което означава, че растящите компании (каквито са технологичните акции - Growth Stocks) вече ще се финансират при по-лоши условия. В световен мащаб това означава, че технологиите и потребителските стоки са най-застрашени. Всяко изместване от компаниите за растеж ще бъде от полза за сектори на стойността като финанси, суровини, материали и енергетика.

"През последните няколко дни видяхме достатъчно информация за ръст на цените, която кара хората да искат да излязат от свои позиции и да хеджират срещу инфлационните рискове", казва Крис Уестън, анализатор в Pepperstone Financial пред Bloomberg. "Биткойнът се справя добре, предполагам, че криптото се справят добре като инструмент за хеджиране, златото също се движи нагоре едновременно с по-силния долар", завършва Уестън.

През последните дни най-видимият инфлационен стимул получиха златото и доларът, които поскъпват значително.

Според изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела обаче сега е моментът за налагането на дигиталните технологии в глобален мащаб. "Случаят за цифрова трансформация никога не е бил по-спешен или по-ясен. Цифровите технологии са дефлационна сила в една инфлационна икономика", сподели Сатя Надела пред инвеститорите на Microsoft в края на октомври, визирайки предимството на софтуерните компании за развитие пред производителите на технологии по време на кризата. От тогава насам Microsoft задмина Apple по пазарна капитализация, превръщайки се в най-голямата компания в света.

И винаги да има кеш

Проучване на Банката за международни разплащания (BIS) хвърля повече светлина върху най-добрите активи за справяне с инфлацията. Докладът на Мари Бриер и Омбрета Синьори разделя инфлацията на два вида: когато е съпроводена с волатилност (антициклична) или когато е циклична (не е свързана с големи нива на волатилност). Според икономистите, когато пазарът е волатилен и белязан от антициклична инфлация, инвеститорът "на първо място трябва да инвестира главно в кеш, когато неговият инвестиционен хоризонт е кратък, и трябва да увеличи разпределението си към облигации, акции, стоки и недвижими имоти, когато хоризонтът се увеличи". Подобна е препоръката и при другия тип. В крайна сметка и в двата случая според анализаторите, когато инфлацията се увеличава, е най-добре да имаме част от капитала си наличен кеш, който да можем да алокираме бързо спрямо постоянно променящите се условия на пазара.