Проектозакон предлага да се легализира марихуаната на федерално ниво в САЩ

Целта е канабисът да се приравни към алкохола и да се търгува свободно между щатите според конгресмена вносител Нанси Мейс

В момента в почти всички щати е позволено легално изпозлване на канабиса или декриминализация, но под различни форми.
В момента в почти всички щати е позволено легално изпозлване на канабиса или декриминализация, но под различни форми.    ©  Esteban Lopez
В момента в почти всички щати е позволено легално изпозлване на канабиса или декриминализация, но под различни форми.
В момента в почти всички щати е позволено легално изпозлване на канабиса или декриминализация, но под различни форми.    ©  Esteban Lopez

Конгресменът от републиканската партия Нанси Мейс внесе в понеделник законопроект, който би трябвало да легализира марихуаната на федерално ниво в САЩ. Документът предвижда да премахне канабиса от списъка на федерално забранените вещества (в момента е в най-високата група при LSD и хероин) и да го приравни към алкохола. Според него ще има ограничения за ползване и продажба на лица до 21 години, като всеки щат ще може да взима решения за ограничения и за начина на продажба. В момента в почти всички щати е позволено легално изпозлване на канабиса или декриминализация, но под различни форми - за медицински цели, за свободна упоитреба или за марихуана с много ниско съдържание на THC/CBD. В два щата - Айдахо и Небраско използването е нелегално.

Ако промените бъдат приети, ще се разреши търговията на канабис между щатите, ще се улесни и достъпът на компаниите в сектора до финансовата система. Това не е първият проект за легализация - такъв представиха през юни и демократите, но той все още е внесен в Конгреса. В него реално има почти същите предложения.

"Бих определила проектозакона като компромисен - в него има по нещо и за републиканците, и за демократите", коментира след внасянето му в Конгреса Нанси Мейс, цитирана от Forbes. "Мислех много как той да е добър за хората от всички щати, осъзнавайки, че всички те са различни", казва още тя.

Сериозна разлика в двата зкаонопроекта е данъчното облагане - този на републиканците предвижда акциз от 3% върху продажбите, който да не се променя за 10 години. Демократите предлагат 10% за пет години, а след това 25%. Според Мейс предвидената от нея ниска такса от 3% цели запази конкурентоспособността на компаниите в сектора и да попречи на черния пазар да се развива.

Ако законопроектът бъде приет, САЩ ще се превърнат в едва третата държава в света (след Канада и Уругвай), които легализират изцяло канабиса. Законпроектът на Мейс призовава и за освобождаване на затворници, които са били осъдени за ненасилствни престъпления, свързани само с канабис. За членове на банди и картели, както и за осъдени за шофиране под влияние на марихуана, това няма да важи. От щаба й са изчислили, че така може да бъдат освободени около 2600 затворници, посочва Forbes. Между другото анкета, правена в САЩ преди години показа, че едни от големите противници на пълна федерална легализация на канабиса в страната са частните затвори.

Цената на активите, свързани с канабиса, поскъпнаха в резултат на тези новините от последните дни. Акциите на компаниите свързани с този сектор не се представят добре от началото на годината. Някои от най-големите борсови фондове са поевтинели с 10% от началото на годината, въпреки че цените им се повишиха след избирането на Джо Байдън за президент на САЩ.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис заявиха по време на кампаниите си през миналата година, че подкрепят реформата, свързана с политиката около марихуаната. Президентът Байдън обаче подкрепи само медицинската легализация и декриминализацията.

Въпреки законовите ограничения съществуват опции, които позволяват на инвеститорите да получат експозиция към нововъзникващия пазар в момента.

Борсова търговия с канабис

Към настоящ момент някои щати в страната позволяват търговията с канабис, но съществуването на голяма компания с покритие в цялата страна все още представлява легален проблем. Въпреки това съществуват няколко, които се търгуват публично на борсите в САЩ, като WM Technologies, която се предоставя технологии и софтуерни решения на фирми от сектора. За индивидуалния инвеститор обаче най-добрият вариант би бил инвестиция в борсово търгуван фонд, който обхваща и инвестира в целия сектор, тъй като, освен че ще получи по-добра експозиция към нововъзникващата индустрия, инвеститициите ще бъдат по диверсифицирани.