Инвеститорите ще трябва да се съобразяват с инфлацията и по-нисък растеж през 2022 г.

Централните банки ще бъдат по-малко агресивни в своите монетарни политики, посочва в годишната прогноза Amundi

Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции
Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции
Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции    ©  Shutterstock
Следващата година ще е по-предизвикателна от 2021 г. по отношение на опциите за инвестиции    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Глобалният икономически ръст ще се върне към нормалните си нива след настоящия пик, а инфлацията ще остане постоянна и трудно предсказуема." Tова заяви Паскал Бланке, главен инвестиционен директор на Amundi, по време на пресконференция за годишната прогноза на компанията за управление на активи. Според него обаче различията между регионите по отношение на икономически ръст и инфлация ще се засилят и глобализацията ще пострада от това.

Според френската компания с над 1.7 трлн. евро активи под управление (спрямо края на 2020 г.) светът навлиза "в режим, подобен на този през 70-те години на миналия век", по отношение на ръста на цените на стоки и услуги. Нещо, което от асет мениджъра прогнозираха и през лятото на тази година. Бланке разделя страните на три основни групи: страни с инфлация и централни банки, които могат да приложат инструменти, за да я контролират; страни с централни банки, които ще останат безсилни или безучастни, и Китай. "Инвеститорите би трябвало да обърнат повече внимание на първата и последната група, където също така има предпоставки за засилване на местните валути спрямо долара", отбелязват икономистите на Amundi. Освен това според анализаторите на инвестиционния мениджър на възникващите пазари вече не трябва да се гледа като на "едно хомогенно цяло".


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар