Време ли е погледът на инвеститорите да се насочи към Европа?

Лихвената политика на Фед предизвиква секторна, но и регионална ротация

Темата накратко
  • Последните три години бяха най-добрите за американските акции за последните две десетилетия.
  • Лихвената политика на Фед предизвиква секторна, но и регионална ротация.
  • В Европа има рискове, които ще доведат до удължаване на периода на икономически стимули.

Последните три години бяха най-добрият период за американските акции за последните две десетилетия. За това допринесоха много фактори - агресивната политика на Федералния резерв по поддържане на ниски лихви и вливане на ликвидност, улесняването на достъпа до инвестиционни инструменти, чековете, получени от американските домакинства по време на ковид пандемията.

Сега обаче ситуацията се променя и по всичко личи, че перспективите пред индексите в САЩ няма да бъдат така бляскави. Поне за горещите сектори, които приковаха интереса през последните години.

Федералният резерв се готви усилено за повишаване на основния лихвен процент през март, като вече преобладават очаквания за увеличение с половин процентен пункт. Това ще е първо увеличение за последните четири години и с него ще бъде сложено началото на цикъл на затягане на монетарната политика.

Съвсем накратко, повишаването на лихвения процент се очаква да се отрази негативно на коефициентите за оценка на компаниите, които в момента са доста раздути (особено в технологичния сектор) и залагат изключителните резултати от последните години да се задържат и занапред.

Новият цикъл на Фед кара инвеститорите да потърсят различни дестинации в търсене на по-добра доходност. Като една такава възможна се очертава Европа. Именно Старият континент е посочен от 36% от инвеститори, участвали в анкета на инвестиционната банка Goldman Sachs (32% все още посочват САЩ като топ дестинация), посочва Bloomberg.

Да погледнем в историята

Поведението на инвеститорите в очакване на затягане на монетарната политика традиционно показва пренасочване от "горещите" сектори с по-висока добавена стойност - обикновено технологиите и услугите, към по-традиционни индустрии. Такива са добивът на суровини, банките, производството. Това пренасочване е известно и с термина ротация - пренасочване от компании, инвестиращи в растеж, към компании, инвестиращи в стойност.

Тази ротация освен секторна често е и регионална. В Европа има повече представители на тези традиционни сектори, а освен това има и по-солидни традиции по отношение изплащането на дивиденти.

От Goldman Sachs са изследвали 8 цикъла на затягане на лихвите, проведени от Фед след 1975 година. Те показват, че европейските акции са носили с 4 процентни пункта по-висока доходност от американските в шестте месеца след първото вдигане на лихвения процент.

Според анализаторите на банката европейските акции в момента са с 27% по-евтини, или подценени, на база коефициентите за оценка. При последните три цикъла тази отстъпка е била средно 15%.

Има и друга, още по-красноречива статистика: към момента т. нар. компании, инвестиращи в стойност, са подценени с 50% спрямо растежните. Това е двойно повече спрямо премията при последните цикли на затягане.

Въпросът какво се случва в САЩ има относително ясен отговор: високата инфлация от последните месеци доведе до ясни очаквания за край на силно разхлабената монетарна политика. Прогнозите в момента са за 4 или дори 5 повишения на лихвения процент до края на годината. Безработицата е ниска, а икономиката расте със солиден темп.

Европа обаче все още е в съвсем различна позиция: в края на 2021 в европейската икономика се наблюдава забавяне на възстановяването спрямо темповете, постигнати от САЩ и Китай. В еврозоната се очаква ръст от 1.6% на БВП на годишна база, което е солидно забавяне спрямо 9.1%, отчетени за третото тримесечие, коментират анализатори на Commerzbank, цитирани от Reuters. За сравнение, в САЩ икономическият ръст е 6.9%, а в Китай -4%.

Още повече: между 2010 и 2020 година БВП на страните от ЕС е средно 0.9% на година, или почти двойно под ръста на американската икономика за същия период. Това поражда очаквания, че ЕЦБ няма да прибягва към повишаване на лихвения процент и ще продължи да стимулира възстановяването. Освен на това в ЕС залагат големи надежди и на Плана за възстановяване, който трябва да осигури солидни инвестиции в следващите години.

Как изглеждат възможностите за инвестиции в Европа?

Европейският пазар изглежда много по-различно от американския. Докато в САЩ доминират няколко огромни технологични гиганта, на Стария континент почти отсъстват глобални лидери в технологиите. Това е и една от причините в последните години САЩ да привличат повече инвестиционни капитали. Но пък Европа няма и хиперболизирани компании с реално нулеви продажби, но пък с оценки за десетки милиарди. Статистиката е красноречива - в топ 20 по пазарна капитализация в света има една-единствена компания от Европа. Това е френската LVHM, която заема 16-о място с 411 млрд. долара капитализация.

Европейският пазар е и доста по-фрагментиран, като големите компании са разпръснати като национални лидери в своята държава. Сред гигантите преобладават компании от хранително-вкусовата, добивната и фармацевтичната индустрия. Това разпределение ги прави атрактивни при течащата в момента ротация от растежни към развити компании. За положителните очаквания допринася прогнозата за ниски лихви от страна на ЕЦБ, която държи еврото евтино. Добри инвестиционни възможности могат да се открият и в богатата стартъп екосистема в Европа.

Последното десетилетие насочи много средства към инвестиционни фондове, фокусирани в растежни компании. По оценки на Crunchbase през тази година Европа ще привлече около 100 млрд. долара рисков капитал за дялово инвестиране, което е около 20% от общата сума в глобален мащаб. На този етап първичните предлагания на такива са ограничени, но със сигурност предстои период, в който новите звезди ще започнат да излизат на борсите.

Облаците над Стария континент

Въпреки добрите перспективи обаче над Европа съвсем не е безоблачно. Основните рискове, които се наблюдават през последните месеци, са свързани с рязкото поскъпване на енергията. Това поставя бизнеса в неизгодна ситуация спрямо глобалните му конкуренти.

Политическият риск също е традиционен фактор за Стария континент. Евентуална ескалация на напрежението между Русия и Украйна може да има непредвидими последствия. В същото време еврозоната продължава да се движи на поне две скорости заради дълговите проблеми на южните държави, които далеч не са отминали.

Към това можем да прибавим перманентната политическа криза в Италия, очакваните през лятото избори във Франция, прекомерните мерки срещу ковид пандемията и затрудненото придвижване между държавите. Всичко това може да влоши перспективите пред европейските компании и да се отрази на очакваната доходност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар