Как се купува инвестиционно злато и каква е цената

Златни кюлчета и монети се продават от оторизирани търговци и няколко банки в страната, но заради високото търсене се чака малко повече за доставките

Високата инфлация, очакванията за по-високи лихви и нарасналият геополитически риск от войната в Украйна повишиха цените на златото през тази година. Тези фактори се прехвърлиха и в засилен интерес към покупка на физическо инвестиционно злато в България - през март и април 2022 г. търговците не смогваха на търсенето, а пред офисите им се извиха дълги опашки.

Интересът е оправдан - във времена на несигурност и обезценка на парите златото се е доказало като добър съхранител на стойност. Засега очакванията са, че благородният метал ще задържа високи цени с оглед на икономическата и геополитическата среда.

Кое злато е инвестиционно

Физическото инвестиционно злато е един от най-лесните начини за покупка. През последните години конкуренцията в България се повиши - на пазара освен от няколко банки то се предлага и от оторизирани търговци, което направи цените по-атрактивни, а покупката по-лесна.

Инвестиционното злато се предлага под формата на монети и кюлчета, в които има най-малко 99.5% (995) чисто злато. Останалото е сплав, обикновено със сребро или мед.

Хората, които купуват златни кюлчета като инвестиция, трябва да се насочват само към метал, който съдържа името на производителя, теглото и чистотата му, обикновено изразено като 99.99%, отпечатано върху лицето.

Пръстени, коронки, синджирчета и други златни накити и продукти не са инвестиционно злато. Дилърите и златарите ги изкупуват като скрап.

Сред най-популярните лицензирани рафинерии в света, които произвеждат златни кюлчета и монети, са канадската Royal Canadian и австралийската Perth Mint. Тук са и швейцарските компании Valcambi, Argor-Heraeus и PAMP, известни като Златния триъгълник.

При монетите най-популярните имена са "Виенска филхармония", "Австралийско кенгуру", "Канадски кленов лист", "Южноафрикански крюгерранд". Българска народна банка също сече възпоменателни златни монети, но на касите й почти всички са изчерпани.

Откъде да купя златни кюлчета и монети

В България всеки, който желае и има финансова възможност, може да инвестира във физическо злато. То се предлага от няколко банки (ПИБ, Райфайзен, Общинска банка), дилъри и производители като Tavex, igold, "Булмин" и други.

Тук разнообразието е голямо - монетите са от 1/10 от унцията до 1 унция и от 1 грам до 400 унции (12.44 кг), като големите купюри са по заявка, и то не във всички дилъри. Покупките може да стават на място и онлайн с куриер, но продажбите са на място.

Търговците на инвестиционно злато имат свои офиси, за банките е в клон, като е добре, преди да се сключи сделка, да се провери онлайн или по телефон къде са обектите за продажба. Всички сделки над 10 хил. лв. по закон се заплащат по банков път.

Доставките обикновено стават на момента, в зависимост от наличностите на търговците, но през последния месец заради високия интерес те се бавят между 1 и 5 седмици за някои видове монети, други пък са изчерпани.

Търговията със злато е 100% бизнес на светло с регистрирани търговци в Министерството на финансите. Всякакви надежди, че може да се сключи сделка на тъмно, без документи или чрез заобикаляне на закона са напразни. Разбира се, това може да се случи и на черния пазар, но там винаги съществува риск от измама.

Кой продава физическо злато

Има няколко ключови момента при инвестицията във физическо злато - това са спредовете в цените, както и ликвидността. Първото е на каква цена може да се купи златото и на каква да се продаде.

При търговците на злато този спред е много по-нисък - около 3-4% в зависимост от продукта, може да достигне и до 8% за най-малките грамажи. При някои банки обаче разликата е много по-голяма.

Например една и съща монета - "Австрийска филхармония" (1 тройунция, проба 0.999), в "Тавекс" (Tavex) и iGold офертите са много близки, малко по-скъпо е в Райфайзенбанк България, а в Първа инвестиционна банка цената е най-висока. На пръв поглед това изглежда добра възможност за арбитраж - да купиш от един от дилърите и да продадеш в банка.

Това обаче е измамно - обикновено някои банки или не изкупуват, или цената е много ниска, например в ПИБ, което прави разлика около 1000 лв. между нейните оферти купува и продава. Ако се върнем на спреда - при дилърите той е около 3%, а при ПИБ достига 30%.

Каква е цената на благородния метал

Цените на инвестиционното злато следват тези на спот пазара. Затова и дилърите обикновено актуализират цените постоянно - при някои това може да е и през 3-4 минути. Маржът над спот цената е обикновено около 5-7%. Плащането и котирането в България става в български левови, Райфайзенбанк обявява офертите си в евро.

Извън монетите и малките грамажи по-големите купюри се доставят с предварителна заявка. Има вариант дори и за покупка на най-големите кюлчета. Те тежат 400 унции, или 12.44 кг.

На пазара в България се предлага при запитване за около 1.3 млн. лв., по данни на един от дилърите пред "Капитал". Инвестицията в злато обаче може да стане и с много малко - едва 120 лв. - толкова струва кюлче от един грам. Важно е да се знае, че цените варират и според производителя и наличността на дилъра.

Ликвидността е възможността всеки да продаде бързо и на добра цена своето злато. За стандартните кюлчета и по-масовите монети може да се купят от един търговец и да се продадат при друг. За по-ограничени продукти това може и да е по-трудно.

Какви са таксите за съхранение и данъците

Един от недостатъците на инвестиционното злато е неговото съхранение. В домашни условия е рисково да се съхранява и така се стига до сейф, за който има разход. В обществения трезор на Българската народна банка (БНБ) най-евтиният е с цена 163 лв. на година, като тук трябва да се има предвид, че достъпът до него е ограничен в работни дни, и то през деня.

По-високи са цените в търговските банки, където най-малките трезори струват около 190 и над 200 лв. на година, а за някои банки това са тарифи за месец. Много важно е инвестиционното злато да се пази от надраскване и нараняване. Търговците предлагат монетите и кюлчетата в специални опаковки, в които е и сертификатът за произход - такъв имат кюлчетата, но не и монетите.

В България и ЕС инвестиционното злато е освободено от данък добавена стойност, акциз и мито. То обаче се счита за финансов актив и НАП разглежда продажбата на злато като такъв, когато тези продажби не са търговска дейност по занятие. Тоест печалбата от него се облага с 10%. Което означава, че е най-добре да пазите касовите си бележки, за да не заплатите 10% от продажната цена вместо от разликата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар