Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Фондовите пазари бързо игнорират военните конфликти

Историята показва, че борсите се възстановяват сравнително скоро след геополитически шокове. Най-големият проблем за анализаторите в момента е инфлацията

Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През 2014 г. швейцарски икономисти проучват влиянието на войните върху международните пазари. "Забелязахме, че цените на фондовия пазар реагират много чувствително на вероятността от избухване на голяма война", пишат анализаторите в доклад. Според икономическия модел, който разработват в проучването те, преглеждайки войни през миналия век, увеличаването на вероятността от война намалява цените на акциите и обратно. Напълно нормално, тъй като избухването на конфликти води до паника.

Швейцарските анализатори обаче откриват интересен детайл. "Това, което е озадачаващо, е, че след като избухне война, цените на фондовите пазари не падат допълнително, а правят точно обратното - повишават се значително", отбелязват икономистите. "Тези резултати със сигурност са предизвикателство за класическите модели за ценообразуването на активи", заключават в доклада си анализаторите, след като не намират обяснение за явлението, което наричат "военния пъзел".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар