Моят "Капитал": Фондовете на паричния пазар отново блестят

Бюлетинът за лични финанси на "Капитал", от който ще научите кои са най-добрите инвестиционни решения и важни събития за вашите пари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Напрежението във финансовия сектор, което създадоха повишенитe лихви, трябваше да избие някъде. Случи се с фалита на двете американски банки Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank - едната с фокус в стартиращи компании, а другата в крипто. За да е пълна картината, дойде краят и на Credit Suisse в Европа, както и притеснения около Deutsche Bank. Доверието във финансовата система бързо се понижи - проблемът и най-голямото притеснение на централните банкери. Може би и това е бил един от мотивите на регулаторите да се вземе спорното решение да покрият и негарантираните депозити в SVB.

Как реагираха на всичко това вложителите и какви алтернативи предпочетоха? Краткият отговор е: фондовете на паричния пазар. Или поне там, където ги има. В САЩ само през март към тях са насочени почти 300 млрд. долара, като най-големият поток е бил около фалитите на SVB и Signature. Вложителите са изтеглили най-вече средства от средно големите регионални банки, като освен към парични фондове ги насочват и към депозити в големите банки.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар