🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай сега е безопасно убежище

Финансовите рискове на страната са нейни собствени. Тези на САЩ бързо стават рискове и за всички останали

Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?
Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?
Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?    ©  Reuters
Може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финансовите кризи съсипват и преразпределят богатството, но също така преразпределят тревогите. Инвеститорите установяват, че се страхуват от неща, за които никога не са се притеснявали. Още по-лошо, те се тревожат за неща, за които никога не са мислили. Един пример са парите в банката. Сривът на Silicon Valley Bank (SVB) в Америка накара вложителите да се запознаят с естеството и границите на гарантираните вземания, които преди са приемали за даденост.

Притесненията на Америка бързо се разпространиха и другаде. Инвеститорите в нововъзникващите пазари например започнаха да преосмислят страните, в които инвестират, като ги разглеждат внимателно през призмата на SVB. Те се чудят кои пазари са най-изложени към финансовите сътресения и по-бавния растеж в САЩ и кои споделят подобни уязвимости. Кои страни например страдат от упорита инфлация, бързо затягане на паричната политика и резки спадове в цените на облигациите? И къде в развиващия се свят вложителите изглеждат малко по-спокойни? През този обектив един нововъзникващ пазар изглежда изненадващо стабилен. Прошепнете го, но може ли Китай да предложи безопасно убежище на глобалните инвеститори във време на банкови сътресения?


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар