🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лесната алтернатива на депозита

Ниските лихви по банковите спестовни продукти увеличават интереса към консервативните взаимни фондове

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
 • Ниските лихви по банковите спестовни продукти увеличават интереса към консервативните взаимни фондове.
 • Те инвестират в инструменти на паричния пазар или краткосрочни държавни и корпоративни облигации с много висок рейтинг.
 • Тенденцията е много видима в САЩ и Европа, но повишен интерес има и в България.

В света на финансите банките печелят от лихвената ножица между депозити и кредити. Има и моменти обаче, когато тя се разтваря дотолкова, че да заприлича на истинска пропаст. Сега тя е особено дълбока и широка - масираното и рязко затягане на паричната политика почти мигновено се пренася в лихвите по заемите, докато доходът по влоговете почти не расте. За тази забавена трансмисия спомагат различни фактори - все още наличната ликвидност от предишния епизод на цикъла на печатане на пари, а също и фактът, че поне засега голямата инфлация не предизвика дълбоки рецесии.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mwg17615242 avatar :-|
  mwg17615242
  • + 1

  От всичките догодности в таблицата само две са положителни. Дневник прекратете тази рекламна кампания на фондовете. Който иска да намери алтернатива на банковителихви да се регистрира във пларформа например интерактивброкерс и да си купи щатски облигации коиро дават над 5 % дивидент. След такси и всичко ще ти останат над 4% и ще платиш на интерактивброкерс под 10 долара и !0 % данък. А фонда ти взема дданък и 10 % от положителния резултат и базова такса около 1,2 % годишно. Ако спечелиш 4 % малко под 2 ще ти отидат в такси към фонда. А ако искаш абсолютно сигурно си вземи германски облигации на 3 %.

  Нередност?
Нов коментар