Инвеститорите активисти ще имат натоварена година

Ако смятате, че са се размекнали, помислете отново

Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.
Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.
Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.    ©  Shutterstock
Дори най-големите от големите технологии, досега до голяма степен пощадени от летвите на активистите, не са в безопасност.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Карл Икан притежава 1.4% от Illumina, геномичен гигант с пазарна стойност от 34 млрд. долара. Скромният дял на Икан противоречи на амбицията му. Като по-възрастен представител на активисткото инвестиране 87-годишният инвеститор се стреми да превърне малките дялови участия в значително влияние. Карл Икан номинира трима директори в борда на Illumina, чиято цена на акциите падна с 60% от пика си през 2021 г. отчасти поради непремерени сделки. На 25 май, след публикуването на The Economist, колоритната кампания на Икан срещу шефовете на фирмата (16 писма с препратки към Шекспир и Линкълн) ще достигне връхната си точка на годишното общо събрание. Това е един от най-горещите сблъсъци в тазгодишния "прокси сезон", когато повечето американски фирми избират своите бордове на директори.

След мрачна година, когато фондовете на активистите загубиха 16% от стойността си, тъй като пазарите се сринаха, много наблюдатели очакваха пролетна офанзива. Мениджърите на фондове имаха натоварен край на 2022 г., възползвайки се от тези потънали оценки на фондовия пазар. Новите правила за корпоративно управление, въведени миналия септември, улесняват инвеститорите дисиденти да получат места в борда, като принуждават фирмите да включат всички номинирани в бюлетините за пълномощници и позволяват на акционерите да смесват и съчетават тези, предложени от компанията и от нейните противници. "Попитан през декември, казах, че това ще бъде прокси сезонът века", казва Кай Ликефет от Sidley Austin, адвокатска кантора.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар