🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моят "Капитал": Трудната финансова независимост

Всичко за пазарите, инвестициите и личните финанси в месечния бюлетин на "Капитал".

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Днес все повече млади хора са убедени, че финансовото им състояние ще е по-лошо от това на родителите им. Висока инфлация, рекордни цени на жилищата, нарастващи лихви по ипотеките, рискови и понижаващи се пазари, които изяждат от спестяванията. Всичко това поставя финансовата им независимост под въпрос. В САЩ над половината от младите хора заявяват, че няма са толкова добре финансово, колкото са били техните родители. А 42% сред онези между 24 и 35 години казват, че живеят от заплата до заплата - тоест не спестяват. В България няма точна такава статистика, но данните от анкета на НСИ за домакинските разходи са още по-стряскащи - 75% от българите са изпитвали затруднения при посрещане на разходите си. Или както коментира Bloomberg: "Днес не е лесно да бъдеш възрастен."

Един от индикаторите за финансова независимост може да е например колко заплати са нужни да се купи собствено жилище. С изпреварващият ръст в цените на имотите този показател постоянно се понижава - въпреки повишението на доходите. По данни на в. 24 часа в средата на 2022 г. с една средна заплата за София е можело да се купят 0.8 кв.м от ново жилище. Според последните данни със средната заплата вече може да се купят 0.65 кв.м.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар