🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовата "Логос-ТМ" пласира облигации за 2.5 млн. евро на BEAM

Основаната през 1993 г. компания привлече 4.89 млн. лева, като някои инвеститори са подавали поръчки над пазарната цена

На BEAM за първи път се пласират облигации.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В последния ден от юни приключи успешно първото предлагане на дългови книжа на пазара за малки и средни предприятия. Финансовата къща "Логос-ТМ" успя да набере 4.89 млн. лева, предлагайки 2500 бр. облигации на цена 1000 евро. "Много сме доволни", заяви пред "Капитал" Андрей Георгиев, изпълнителен директор, имайки предвид тайминга на събитието след пласирането на облигации от TBI и IPO-то на "ИпоТех", които също са от финансовия сектор. Облигациите се котират на номинална цена, тъй като според източници на "Капитал" около 100 хил. лева не са достигнали, за да се емитират на по-високата - 1100 евро. В крайна сметка това е по-добре за инвеститорите, които ще получат по-висока доходност. Това са първите облигации на пазара за растеж на БФБ - BEAM.

Емитираните инструменти, обезпечени с ипотечни кредити и с купон около 9.5%. Матуритетът е 4 години, но дружеството има опция да ги закупи обратно след две години и половина. Лихвеното плащане е два пъти годишно, като, ако бъде задействана опцията за обратно изкупуване, след петото купонно плащане инвеститорите ще бъдат обезщетени с шесто.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар