Инвестициите, които победиха инфлацията

През първото полугодие пазарите нараснаха значително, докато цените на стоки и услуги се укротиха

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За онези, които заложиха на финансовите пазари и алтернативните форми на спестявания, първото полугодие се оказа доста успешно. Това се случи, въпреки че Европейската централна банка продължи да вдига лихвите на заседанието си през юни в опит да овладее продължаващия ръст на инфлацията. Последната, макар и със забавен темп, все още е над поставената от монетарната институция цел. В България пък имаме първи годишен месечен спад на цените, но на годишна база нивото все още е двуцифрено. Високите лихви неизбежно ще се прехвърлят и върху банковите продукти в България - първо това ще се усети (и вече се усеща) при кредитите, а едва по-късно по депозитите. Една от причините е, че в банковия сектор има прекалено голям свободен ресурс и банките нямат интерес да наддават за парите на вложителите с по-високи лихви. Държавната гаранция по депозитите така или иначе продължава да ги прави най-интересния спестовен продукт.

Забавящата се инфлация става все по-лесна за побеждаване. За първото полугодие всички инвестиции успяват да са над нея. За целта на сравнението е взета инфлацията с натрупване за първите пет месеца - към края на май са последните данни. А те показват, че цените на стоки и услуги са се повишили с 2.8% от края на декември до края на май. Рисковите инвестиции носят най-голям доход - безусловен лидер е bitcoin, макар да е сложен в таблицата повече за илюстрация в каква посока се движат децентрализираните активи. Както е известно, волатилността при тях е много по-висока от традиционните инвестиции.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар