🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как може да се инвестира с малки суми и редовно

Взаимните фондове и доброволните пенсионни схеми са подходящо начало за млади инвеститори

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпросът за първата инвестиция в живота е много важен и колкото по-рано бъде намерен отговорът му, толкова по-добре. Често обаче един от първите проблеми е липсата на достатъчно капитал, особено за хора, които са в началото на трудовия си живот или са още в университета. Това е и една от основните заблуди - много хора си мислят, че инвестициите изискват сериозни спестявания.

Добрата новина е, че с развитие на финансовите технологии и навлизането алтернативните форми за спестявания всеки може да инвестира минимална сума - от порядъка на 50 - 100 лв. всеки месец, което е съвсем поносимо за младежкия бюджет и не само. Именно равните малки вноски, но правени за целия трудов живот, се считат за една от най-добрите стратегии за инвестиции. Има и най-различни варианти - от консервативни до рискови възможности. Правилото е, че колкото по-рано и по-млад е инвеститорът, той може да си позволи по-рискови инвестиции. С напредване на възрастта е добре те да стават по-балансирани, а малко преди пенсия да бъдат преструктурирани към по-консервативен тип. Защото на млади години загубата се възстановява с времето, но на стари това е по-трудно.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар