Инвестиция с часовников механизъм

Интересът към скъпите часовници е голям, но някои фактори натискат цените на вторичния пазар надолу, което ограничава възможността за печалба

"Целият пазар се основава на статуса", казва Дарин Шнипър, директор на международния отдел за часовници на Sotheby's. Т"Това много прилича на колекционирането на коли, само че не можете да вземете кола в заседателната зала или ресторанта", казва Шнипер. "Но един Rolex върви с теб.
"Целият пазар се основава на статуса", казва Дарин Шнипър, директор на международния отдел за часовници на Sotheby's. Т"Това много прилича на колекционирането на коли, само че не можете да вземете кола в заседателната зала или ресторанта", казва Шнипер. "Но един Rolex върви с теб.
"Целият пазар се основава на статуса", казва Дарин Шнипър, директор на международния отдел за часовници на Sotheby's. Т"Това много прилича на колекционирането на коли, само че не можете да вземете кола в заседателната зала или ресторанта", казва Шнипер. "Но един Rolex върви с теб.
"Целият пазар се основава на статуса", казва Дарин Шнипър, директор на международния отдел за часовници на Sotheby's. Т"Това много прилича на колекционирането на коли, само че не можете да вземете кола в заседателната зала или ресторанта", казва Шнипер. "Но един Rolex върви с теб.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Колекционерски часовници могат да бъдат всякакъв вид - ръчни, джобни, а вече дори и смарт.
  • Търсенето нараства, а компаниите реагират по различен начин с увеличаване на производството.
  • Освен луксозните като Rolex и Patek Philippe, интересни са и марки като Seiko, Omega и Tissot.

Употребявана стока по принцип е по-евтина, но това не важи за колекционерските предмети, каквито са часовниците. Преди години за пръв път в историята им цените на вторичния пазар на някои модели, които още са в производство, задминаха аналогичните чисто нови часовници. По време на пандемията изсипването на милиарди евтини пари от централните банки увеличи интереса и към този сегмент. Все повече специализирани платформи и търговци предлагат инструменти за следене на цените им и за търговия с тях.

През 2023 г. адвокат от Лондон разказва пред The Telegraph за търговията с часовници, която започва като хоби. "Това е като изкачване по стълбите вкъщи", казва британецът, след като му предлагат 80 хил. паунда за модел на Patek Philippe, който купува за 7 хил. през 2015 г. "Започнах от нищото през 2010 г. и печелех малко пари за няколко малки дизайна, а след това изведнъж се озовах в пандемията, преговаряйки за цени над годишната ми заплата" допълва колекционерът.

С идването на инфлацията и високите лихви обаче и на този пазар започна охлаждане - от началото на годината има спад в цените при някои, макар все още стойността на много модели на вторичния пазар да остава над тази в магазините. Причината е, че компаниите не предлагат достатъчно.

"Нашето производство не може да отговори на съществуващото търсене по изчерпателен начин, поне не и без да намали качеството", коментираха от Rolex пред Yahoo Finance през 2021 г. През 2023 г. компанията реши проблема, като инвестира във временни производствени съоръжения в Швейцария, които трябва да отворят врати през 2025 г. Търсенето обаче продължава да расте и Rolex планира нова фабрика "за постоянно" до 2029 г. предаде Bloomberg през март. Именно Rolex е марката, която има най-много модели, чиито цени на вторичния пазар са над тези в магазините. Разширението на производството на компанията обаче, както и увеличеното предлагане на други производители е една от причините за спад в цените на вторичния пазар, като очакванията са това да продължи.

Цените за вече вече купени Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet ще продължават да падат, тъй като предлагането остава високо, според анализатори от Morgan Stanley и платформата за пазарни проучвания WatchCharts, цитирани от Bloomberg на 25 юли. След скока през 2021 г., цените на най-търсените часовници паднаха рязко на вторичния пазар на фона на икономически притеснения и срива на криптовалутите. Общият пазарен индекс на WatchCharts , който проследява 60-те най-търгувани часовници по стойност от 10-те най-добри марки, падна с около 5% през първата половина на 2023 г. Данните на платформата показват, че с най-голям спад са поскъпите часовниците - тези над 10 хил. долара, че и над 100 хил. Тези с по-ниски цени имат повишение в цените на вторичния пазар за последните 6 месеца.

Реално трудно може да се прецени с точност колко голям е пазарът на часовници. Според доклад на IMARC глобално пазарът се оценява на около 71 млрд. долара годишно през 2022 г. Прогнозите са да достигне 100 млрд. през 2028 г. Друга анализаторска компания, BCG, предвижда по-висок ръст: 100 млрд. до 2026 г., от които 35% продажби на вторичния пазар. Какви предмети се търсят най-много? "Целият пазар се основава на статуса", казва Дарин Шнипър, директор на международния отдел за часовници на Sotheby's, което автоматично изкарва на преден план най-скъпите марки. "Това много прилича на колекционирането на коли, само че не можете да вземете кола в заседателната зала или ресторанта", казва Шнипер пред CNN. Повечето анализатори се фокусират върху ръчните часовници - кварцови или механични. Съществуват и други видове: джобни, антикварни, а вече и смарт.

Нов клас инвестиция

От самото им създаване през XIV век часовниците са особен колекционерски предмет, но едва през последните десетилетия започват да се проучват като инвестиция. През 80-те години на миналия век, когато масово започват да навлизат кварцовите или електронните часовници, се наблюдава бум на колекционерските ретро часовници.

С времето луксозните брандове, особено тези от известни марки като Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet, все повече се признават за актив, който запазва стойността си във времето. Някои дори смятат, че цената им може да се увеличава с времето. През 2019 г. модел на Patek Philippe се продаде на аукцион за близо 32 млн. долара. Въпреки че това е абсолютният рекорд, часовниците все по-често започват да се срещат в наддаванията на аукционните къщи от ранга на Christies и Sotheby's, които по време на пандемията отвориха сайтовете си за онлайн потребители от цял свят. На тях има и секция за продажба на употребявани и нови часовници на луксозни брандове.

Леко забавяне

Часовниците предлагат известна форма на диверсификация на инвестициите, тъй като не са пряко свързани с традиционните финансови пазари. Индекс на Bloomberg - Subdial Watch Index, който проследява цените на моделите на 20 от най-продаваните часовници на вторичния пазар, отчита спад от 15% за последните 12 месеца - логично, имайки предвид намеренията на производителите да увеличат производството и предлагането. Акциите на Watches of Switzerland в Лондон също поевтиняват с около 19% за последната година. В сравнение със S&P 500, който бележи ръст от 15%, се забелязва известна негативна корелация.

Според друг индекс на S&P, който проследява 80-те най-големи публични компании, които продават луксозни стоки, интересът към сектора не намалява, дори напротив, увеличава се. S&P Luxury goods расте с близо 25% за година, но вътре попадат и производителите на други видове аксесоари освен часовници.

Не е само за богатите

Развитието на средната класа в страни като Китай и Индия допълнително укрепва търсенето на часовници глобално. Това допринася за устойчивостта на пазара на луксозни стоки, но търсени не са само най-скъпите марки и модели. Наличието на благороден метал и диаманти също не е панацея за колекционерите.

С възхода на интернет и социалните медии, информацията за колекционирането и инвестирането на часовници е по-достъпна от всякога. Чрез книги, сайтове и блогове потенциалните инвеститори могат лесно да се запознаят с различни модели часовници, пазарни тенденции и инвестиционни стратегии. Например кои производители вече не съществуват и имат сравнително ограничено количество произведени часовници.

Рискове и предизвикателства

Като всяка инвестиция инвестицията в часовници носи рискове. Нестабилността на пазара може да повлияе на цените на часовниците и рискът от закупуване на фалшиви часовници винаги е фактор, особено когато купувате онлайн. Разходите за поддръжка също могат да бъдат значителни, особено за ретро часовници, тъй като трудно може да се намерят оригинални части. Намаляването на тези рискове включва извършване на задълбочено проучване, закупуване от реномирани източници и осигуряване на подходяща грижа.

Бъдещето на инвестирането в часовници ще бъде повлияно от няколко тенденции. Възходът на смарт часовниците, където вече се предлагат луксозни модели. На 16 юли неотворен модел на първият iPhone се продаде за над 190 хил. долара, като не е изключено същото да се случи след години и с първите модели смарт часовници. Променящите се предпочитания на потребителите и въздействието на глобалните макроикономически условия (инфлация) също играят роля за нарастването на търсенето. В сравнение с традиционните форми на инвестиция часовниците предлагат осезаем, преносим актив, който може да се ползва, докато евентуално стойността му нараства.

Няколко фактора допринасят за стойността на часовника. Марката е най-важният: часовниците от престижни марки като Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet са склонни да поддържат стойността си добре, но съществуват и други като Seiko, Omega, Tissot, Rado и други. Рядкостта играе роля, но състоянието на часовника е от решаващо значение. Произходът също може да добави стойност: часовници с история или от известни предишни собственици могат да привлекат премиум цени.

Как да започнете да инвестирате в часовници

Стартирането на колекция от часовници изисква проучване. Разбирането на пазара, познанието на моделите и поддръжката на часовниците са важни елементи, но по-важно е да се започне от нещо малко. Антикварите предлагат предимно старинни мебелни часовници, въпреки че се намират интересни находки за тези, които имат желание да потърсят. В сайтовете за обяви същи има любопитни попадения, които изчезват бързо, а и рискът от измама е голям.

Часовниците могат да бъдат закупени и от оторизирани търговци, на търгове или множество възникващи онлайн платформи, като watchfinder и watchdeals. Някои марки като Rolex вече предлагат втора употреба часовници, както и услуга по верификация на автентичността, което минимализира риска от закупуването на фалшификат.

Все още няма коментари
Нов коментар