"Моят Капитал": Горещото борсово лято

Всичко за пазарите, инвестициите и личните финанси в месечния бюлетин на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Въпреки захлаждането от последните няколко дни, климатът се затопля, но на пазарите също е горещо. За онези, което са заложили своите спестявания на фондовите борси, годината е добра. Още по-добра е за избралите технологични акции или взаимни фондове, които инвестират в тях.

През последния месец борсовите индекси се доближиха до най-високите си стойности в историята. Във Франкфурт DAX достигна връх от около 16 500 пункта на 28 юли, въпреки че отбеляза лека корекция от тогава насам. В САЩ ръстовете бяха водени от технологичните гиганти, които реално достигнаха нови върхове, въпреки че американските индекси засега не успяват. Microsoft и Apple на 18 и 19 юли официално надхвърлиха рекордите, които достигнаха по време на пандемията през ноември 2021 г.

Другите IT лидери също се радват на добро представяне и се търгуват близо до рекордните си нива: Amazon е с 50% ръст от началото на годината, Google - близо 45%, а Meta надхвърля 150%. Технологичният сектор дърпа нагоре целия пазар, като от дъното през октомври 2022 г. S&P 500 е добавил над 25%, което принуди някои инвеститори да обявят новия бичи пазар за започнал.

Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в инвестиционната банка Morgan Stanley е на друго мнение. "Тези скорошни ръстове не са кой знае колко по-различни от предишните мечи пазари: Всъщност на всичките седем мечи пазара от 1960 г. насам акциите се доближават до предишните си върхове, преди да паднат до най-ниските си стойности за цикъла, поради което смятаме, че инвеститорите може да искат да останат предпазливи днес", пише Шалет в доклад на банката от началото на август.

Дълъг лихвен полет:

Надежди за по-леко приземяване

Европейската централна банка и Федералният резерв отново вдигнаха лихвите през юли, като нивата вече са рекордно високи. Очакванията, че централните банки могат да обърнат ход, може да се окажат преждевременни. Обърнатата крива на доходност, при която краткосрочните облигации предлагат по-висока фиксирана доходност от дългосрочните, все още сигнализира за предстояща рецесия, но пазарите, изглежда, не вярват на наратива.

Данните за БВП в еврозоната показаха, че тя се е разминала с рецесията през второто тримесечие. Американската икономиката засега се оказва по устойчива от очакванията.

Признаци за влошаване обаче вече има. Цените на имотите падат. Инфлацията вече се забавя, като някои смятат, че пикът вече е в историята. Данните за развитието на икономиката в Китай обаче не вдъхват особено доверие на анализаторите, което е предпоставка за сериозно глобално забавяне.

Капитал отговаря на въпроси от читатели, свързани с инвестиции и лични финанси. Адресът, на който може да се свържете с нас е [email protected]

Най-важното

Инвестиции

Инвестициите, които победиха инфлацията. През първото полугодие пазарите нараснаха значително, докато цените на стоки и услуги се укротиха.

Revolut пуска в България услуга за "гъвкави" спестявания. Клиентите ѝ ще могат да извличат доход от сметките си в евро, паунд или долар, но има и рискове от загуби.

Резултатите на американските банки са добри. Конкуренцията в сектора се увеличава, печалбите също, но инвеститорите избягват сектора като цяло.

Зависимостта на индексите от технологичните компании. Няколко компании определят посоките на пазара, но това нарушава принципите на пасивното инвестиране.

Може ли нещо да спука балона на всичко? Рисковите активи се оказват изключително устойчиви на заплахи.

Мистерията с цената на златото. Как се справя хеджирането против страх и инфлация?

Крипто

Kакъв е този криптомат. Използването на машините за криптовалути по света и в България нараства.

Първият борсово търгуван фонд върху биткойн в Европа. Той е с реално притежание на криптовалутата.

Ripple отбеляза частична победа в спора със SEC - според съда той не е ценна книга: Съдебното решение в полза на токена може да предопредели регулациите в криптосектора и дава повече яснота за бъдещето на виртуалните валути.

Worldcoin сканира окото, раздава токени и блокчейн идентичност. Криптопроектът е финансиран с 500 млн. долара и е разработен от създателя на ChatGPТ

Академия

Бумът на дигиталните портфейли в България: Потребителите в България имат все повече алтернативи на банковите услуги.

Наръчник за избор на централизирана криптоборса. Какво трябва да търсим при избора на борса, която предлага разнообразие от криптовалути и конкурентни такси.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар