Sofix-стициран растеж

Българският борсов бенчмарк достигна най-високата си стойност за последните 15 години

За последните 12 месеца Sofix бележи ръст над 18%, като достигна най-високата си стойност за периода след финансовата криза
За последните 12 месеца Sofix бележи ръст над 18%, като достигна най-високата си стойност за периода след финансовата криза
За последните 12 месеца Sofix бележи ръст над 18%, като достигна най-високата си стойност за периода след финансовата криза    ©  Юлия Лазарова
За последните 12 месеца Sofix бележи ръст над 18%, като достигна най-високата си стойност за периода след финансовата криза    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Най-старият български борсов индекс достигна най-високата си стойност от 15 години.
  • Това се дължи обаче основно на две компании в него - "Шелли груп" и "Софарма".
  • Индикаторът все още е далеч от рекордните си нива от 2007 г., но според анализатори има потенциал.

Преди 20 години България започна да се радва на истински икономически бум, подхранван от глобалния растеж тогава, но и предстоящото присъединяване на страната в ЕС. Оптимизмът за бъдещето беше голям, а много от българите си мислеха, че икономическите кризи са вече зад гърба ни. Тези настроения се прехвърлиха и на фондовата борса тогава - стимулиращи законови промени и приватизация през БФБ, доведоха чужди инвеститори, създаването на взаимни фондове наливаше нов ресурс на пазара.

На него влязоха и много дребни инвеститори - еуфорията стигна до безумни размери, което логично формира балон. Спорни регулации и лошо корпоративно управление помогнаха той бързо да се спука, което срина и доверието в пазара. Така, след като през есента на 2007 г. основният индекс Sofix достига почти 2000 пункта, започва рязък спад, който за малко повече от година го изпраща под 300 пункта. Някои компании буквално изчезват, цените на акциите им никога не се възстановиха. Рaзбира се, катализатор за срива е започналата световна финансова криза след фалита на Lehman Brothers.

В следващите години и до днес пазарът трудно намира опора за възстановяване - липсват достатъчно нови компании, както и чужди инвеститори. Това до голяма степен затрудни и индексите да последват бума на фондовите пазари по света, които удариха нови исторически рекордни. Все пак има и компании, които се престрашиха да се доверят на пазара, сегментът за малки и средни компании BEAM привлече и изцяло нови инвеститори - предимно индивидуални. Нулевите лихви по депозити върнаха вниманието към алтернативите, които предлагат акциите.

(Без)спорно представяне

Така на 23 август Sofix затвори над 730 пункта, с което постигна най-високата си стойност за повече от 15 години. Данните показват, че българският индекс е един от най-добре представящите се в Европа от началото на 2023 г., бележейки ръст над 20% - почти двойно повече в сравнение с Dax във Франкфурт. За 12 месеца индексът също бележи значителен ръст - отново около 20%, като именно през последните дни успя да прехвърли върха от януари 2018 г., което се случва след спад за цялата 2022 г.

Българският пазар продължава да бъде един от най-подценените в света и един от много малкото, който се търгува значително под върховете си от 2007 година.

Димитър Георгиев
Димитър Георгиев

ръководител направление "Финансови пазари" в "Елана трейдинг"

Ръстът е любопитен поне по две причини - първата е, че повишението му надминава значително пазарните очаквания на брокери и анализатори. В началото на годината те очакваха леко повишение до края на годината - средно с около 5%. Все пак има още време, за да се разбере дали прогнозите им са основателни, но анкета на "Капитал" сега показва, че настроенията им са по-оптимистични. Другата причина е, че индексът е движен основно от няколко компании - поскъпването на акциите на "Шелли груп" (старо име - "Алтерко") с над 120% за една година и на "Софарма" с над 40%.

"SOFIX достигна най- високото си ниво за последните 15 години, "окрилен" в много голяма степен от една акция - "Шелли груп", казва пред "Капитал" Димитър Георгиев, ръководител направление "Финансови пазари" в "Елана трейдинг". "Пазарната капитализация на компанията (749 млн. лв.) почти достигна тази на първенеца "Софарма " (771 млн. лв.), а доминацията на "Шелли" в търговията през последните месеци е значителна - компанията почти неизменно е сред първенците и по оборот, и по брой сделки", допълва Георгиев, според когото "Шелли" може да се превърне в следващия български еднорог.

"Около пандемията нямаше нито едно технологично дружество в състава на SOFIX, днес най-тежкият елемент в българския бенчмарк е технологична компания ("Шелли груп"). Това оказва положително влияние върху представянето на SOFIX, като повишава значително неговата представителност и го доближава по-близо до международните му аналози; основната заслуга за ръста в стойността на индекса е доброто представяне на елементите му с най-голямо тегло. Като цяло над 50% от индекса е концентриран в четири компании.

Поглеждайки към среднопретегления и по-широко представен BGTR30, където тази концентрация е избегната заради характера на индекса, виждаме доста по-скромно представяне", коментира пред "Капитал" и Георги Мартинов, финансов анализатор в ИП "Карол", като според него това е структурната причина за представянето на Sofix. Той добавя още и факта, че очакванията за рецесия и по-лоши корпоративни резултати не са се оправдали. "Мнозинството от дружествата в индекса реализираха нетна печалба към първото тримесечие на 2023 г., а инфлацията се върна към едноцифрени нива", казва Мартинов.

"Oсновната заслуга за ръста в стойността на индекса е доброто представяне на елемнтите му с най-голямо тегло."

Георги Мартинов
Георги Мартинов

финансов анализатор, "Карол"

Sofix e и единственият индекс, върху който има борсово структуриран фонд - ETF. Той е на "Експат капитал" и инвестирайки в него, може да се осигури пасивна доходност от пазара (още за инвестирането в индекси на стр. 65).

Въпреки че Sofix е най-известният индекс на Българската фондова борса, съществуват и други индекси като BG40 и BGTR30, които са по-широки, тъй като обхващат повече компании, а на 22 август БФБ обяви, че от 18 септември ще стартира и нов - beamX, който да следи представянето на пазара за малки и средни предприятия. Тези индекси предлагат допълнителни възможности за анализ на българския фондов пазар, но за тях не се предлагат борсово търгувани фондове, макар че някои инвестиционни посредници може и да предлагат търговия с договори за разлика върху тях.

По принцип целта на индексите е да измерват представянето на борсата. Някои инвеститори смятат, че пасивното инвестиране, за каквото се смята това в индекси, е най-добрият метод за инвестиция в дългосрочен план. Дали това се отнася за българския Sofix предвид волатилната му история трудно може да се каже.

Как се смята

Индексът SOFIX включва емисиите на 15-те компании с пазарна капитализация не по-малко от 50 млн. лв. за всеки от участниците. Освен това фрий флоутът (свободно търгуемият обем акции извън тези под контрола на мажоритарните собственици) трябва да е на пазарна стойност от минимум 10 млн. лв., като всяка от компаниите трябва да има поне 500 акционери.

Има и друг критерий, който класира кандидатите за влизане в SOFIX по ликвидност. Той се засича чрез пускането на тестови виртуални поръчки за покупко-продажба на стойност 10 хил. лв. и се наблюдава размера на спреда между цена купува и продава. Така се вижда при кои компании поръчки от подобни размери биха причинили разширяване на разликата между цената купува и продава на борсата.

Видове индекси

Генерално индексите могат да бъдат различни видове, но по състав се делят на два основни типа: претеглени, където съставните активи са с различна тежест, и непретеглени, където всяка инвестиция е еквивалентна по номинална стойност на останалите.

SOFIX е претеглен борсов индекс, като определящи за състава му са ликвидността и капитализацията на компаниите, които влизат в него. В индекса са включени най-ликвидните емисии с акции на БФБ, като с най-голяма тежест към август 2023 г. са "Шелли" и "Софарма", които са и сред най-големите публични компании по капитализация в България.

Според Димитър Георгиев от "Елана трейдинг" "Софарма" е вторият фактор за ръста на Sofix. "Това се дължи на резултатите на компанията в комбинация с прозрачното управление и адекватно отношение към миноритарните акционери, както и разпределянето на рекорден дивидент от 60 ст. на акция (около 10% дивидентна доходност)", обяснява специалистът. "По-голямата част от останалите дружества от индекса също регистрират позитивни резултати и се радват на значителен интерес от инвеститорите."

Българският индекс за сини чипове се актуализира на всеки шест месеца. За последно през март 2023 г. от Sofix отпадат акциите на компании като: "Елана агрокредит","М+С хидравлик", "Сирма груп" и "Телелинк бизнес сървисис", като на тяхно място влизат: "Българска фондова борса", "Градус", "Монбат" и "Софарма трейдинг".

Има потенциал

"Българският пазар продължава да бъде един от най-подценените в света и един от много малкото, който се търгува значително под върховете си от 2007 година. Всичко това е предпоставка позитивният тренд да се запази", споделя Димитър Георгиев. И допълва: "Това, от което пазарът истински има нужда и може да бъде истински game-changer и да привлече трайно чуждестранни инвеститори, е листване на държавни компании на БФБ, подобно на реализираното преди малко повече от месец IPO на румънската Hidroelectrica."

"Извън водещите индекси отново едни от най-силно представящите се дружества, респективно реализиращи значителен оборот и сделки на БФБ, са компании, свързани до някаква степен с нови технологии и иновативни решения", коментира и Георги Мартинов от ИП "Карол". И прави заключение: "Тази тенденция е ясен показател, че дори и в турбулентни времена компании с качествени и иновативни идеи могат да привлекат инвеститорски интерес и да си осигурят и финансиране през капиталовия пазар."

Все още няма коментари
Нов коментар