🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Листването на Arm може да съживи пазара на IPO-та

Въпреки устойчивата икономика и ръста на акциите, листванията все още са малко

Последното, макар и очевидно, изискване за нов IPO бум е фирмите, които сега се готвят да излязат, да го направят успешно.
Последното, макар и очевидно, изискване за нов IPO бум е фирмите, които сега се готвят да излязат, да го направят успешно.
Последното, макар и очевидно, изискване за нов IPO бум е фирмите, които сега се готвят да излязат, да го направят успешно.    ©  Shutterstock
Последното, макар и очевидно, изискване за нов IPO бум е фирмите, които сега се готвят да излязат, да го направят успешно.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Колкото и лудо да е партито, рядко махмурлукът продължава две години. И все пак след рекорден рейв през 2021 г., инвеститорите в първични публични предлагания (IPO) все още са със замаяни глави. Според Dealogic, фирма за данни, в хода на едногодишния купон те са вложили около 600 млрд. долара в листвания на фондовите пазари глобално през 2021 г. Това е повече от два пъти над числото за 2007 г., в лудия спринт, предшестващ финансовата криза, и почти три пъти повече от сумата за 2000 г., когато dotcom балонът набъбна. Но тогава растящата инфлация, краят на евтините пари и разпадащите се пазари отложиха празненствата. На някои места пласиранията почти изчезнаха: постъпленията от американски IPO-та през 2022 г. са намалели с повече от 90% в сравнение с предходната година. Досега през 2023 г. мудното настроение продължава (виж графиката).

Музиката може скоро да започне отново. На 21 август Arm, британски дизайнер на чипове, най-накрая подаде предварителен проспект за дълго очаквано листване на борсата Nasdaq, което се очаква да се случи през първата половина на септември. Вероятна оценка между 60 и 70 млрд. долара ще отбележи най-голямото листване в САЩ от близо две години.

Не е само Arm. Независимо от колебанията през август фондовите пазари се покачват от почти година: индексът S&P 500 на големите американски компании се покачи с 24% от най-ниското си ниво през октомври. Най-широкият индекс на световните акции на MSCI също се повиши с 24%. Подобен бум предлага неизбежни изкушения за шефовете на частните фирми. Тъй като цените са се повишили толкова много, може би сега е моментът да продадете част от акциите на компанията на публични инвеститори и да получите добра порция капитал в замяна.

Важно е, казва Джеймс Палмър от Bank of America, че волатилността също намалява от месеци. Това понижава вероятността бъдещите публични компании да започнат дълъг процес на листване само за да видят срива на пазара и стойността на техните акции, които ще бъдат емитирани, да падне с него. Алоке Гупте от JPMorgan Chase е още по-бичи настроен. Темпото на работа във фирмите, използващи помощта на екипа му, за да се превърнат в публични, казва той, е "минало от втора скорост на пета" през последните седмици.

Междувременно листванията, които вече се състояха, говорят за пазар, който е гладен за още. Oddity Tech, компания за красота, която може би използва изкуствен интелект (AI), за да разработва своите продукти, се листна на Nasdaq на 19 юли. Компанията видя, че търсенето значително надвишава предлагането. Фирмата продаде свои акции на стойност 424 млн. долара, докато инвеститорите направиха поръчки за над 10 млрд. долара. След IPO-то на Arm Instacart, фирма за доставка на хранителни стоки, Databricks, софтуерна фирма, и Socure, компания за проверка на самоличността, вероятно ще последват със свои собствени пласирания.

За да се превърне капенето във вир, ще са необходими три развития в тази насока. Първото е по-ясна картина накъде се насочват лихвените проценти. Един високопоставен банкер цитира объркването по този въпрос като основната причина листванията, както и други сделки като сливания и придобивания, да се възстановяват толкова бавно през първата половина на 2023 г. С най-бързия цикъл на затягане на Федералния резерв от десетилетия все още в ход и с група от американски регионални банки, които се люлеят близо до колапс, предполагайки къде ще се озоват дългосрочните лихвени проценти, изглежда като да стреляш в тъмното, твърди банкерът. Освен че определя разходите за финансиране на фирмите, това е най-добрият показател, спрямо който IPO инвеститорите измерват потенциалната си възвръщаемост. И така, без много представа къде ще се установи "безрисковият лихвен процент", определянето на цената на нов транш от акции с някаква увереност става невъзможно.

Сега има нарастващо усещане, както на пазарите, така и сред икономистите, че повишаването на лихвените проценти на Фед е към или близо до своя край. И все пак несигурността относно това колко дълго лихвите ще останат високи продължава, до голяма степен поради изненадващата устойчивост на американската икономика. Най-вече в резултат на това, доходността на десетгодишните държавни облигации - вероятно най-важният показател за инвеститорите - се е повишила с 0.8 процентни пункта от началото на май до 4.2%. Докато тази мярка не започне да се успокоява, IPO-тата ще останат трудни за ценообразуване и в резултат на това ще останат рядкост.

Вторият фактор, необходим за сериозното възобновяване на предлаганията, е самите фирми да станат по-уверени. "От известно време смятах, че готовността на пазара ще бъде преди готовността на компаниите", казва Палмър от Bank of America. Успешното предлагане, казва той, включва и поредица от прогнози: пред регулаторите, инвеститорите и анализаторите. Фирмите дават насоки за финансовите си резултати не само през следващото тримесечие, но вероятно и за следващата година.

Докато геополитическото напрежение, особено между САЩ и Китай, е осезаемо, компаниите, които разчитат на трансгранична търговия, ще намират подобни уверения за дяволски трудни за предлагане. Междувременно почти всички са възпрепятствани от несигурността относно това къде ще се установи инфлацията и дали големите световни икономики са избегнали, а не просто забавили рецесията. Някои фирми, като тези, притежавани от фондове за частен капитал с ограничен живот, имат малко възможности, освен да скочат и да се листнат въпреки мъглата на несигурността. Но тези, които имат свободата да избират, са по-склонни да изчакат, докато мъглата се вдигне.

Последното, макар и очевидно, изискване за нов IPO бум е фирмите, които сега се готвят да излязат, да го направят успешно. От решаващо значение, казва Рейчъл Геринг от EY, е дали техните акции в крайна сметка ще се продадат около цената, която инвеститорите очакват, и след това се повишат оттам. Обратното, което се случи за много от компаниите през 2021 г., беше погибелният звън на предишния бум: малко IPO инвеститори искат да отворят чековите си книжки, без да се възползват от подскачането на цените на акциите, с което се свързват новите листвания. В този смисъл предлагането на Arm придобива огромно значение. Ако цената на акциите скочи, други бързо ще го последват; ако се провали, може и да не го направят.

Когато и да се осъществи, следващата кохорта IPO вероятно ще изглежда значително по-различно от класата на 2021 г. С главоломните дни на най-ниските лихвени проценти в миналото, инвеститорите ще ценят "по-сигурните" перспективи. Това означава големи фирми пред малки, печалби пред ръст на приходите, опитни ръководители пред новобранци и лесни за моделиране бизнес планове пред по-спекулативни начинания. Гупте от JP Morgan вижда тези предпочитания отразени в много по-разнообразна група компании, които сега се готвят да станат публични, отколкото през 2021 г. Докато последната вълна беше доминирана от технологични фирми, казва той, следващата ще включва много повече индустриални, енергийни преходи, облекла, фокусирани върху потребителите и грижи за здравето.

Всички са съгласни, че връщането към главоломния темп на сключване на сделки, който предшестваше настоящата суша, е малко вероятно. Централните банки вече не наводняват пазарите с ликвидност, повишаването на лихвите през последните 18 месеца все още може да насочи много икономики към рецесия, а американският фондов пазар, който е най-скъп от десетилетия, все още може да се срине. Но "ако нищо не разстрои количката с ябълки", казва Гупте, тогава разумен брой фирми трябва да се стремят да станат публични през 2024 г. Тогава всички погледи са насочени към Arm, за да видят дали количката с ябълки може да остане на пътя.

Все още няма коментари
Нов коментар