20 въпроса: Христо Христозов

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

9717 прочитания

© Цветелина Белутова


Христо Христозов е познат най-вече като човекa, който модернизира както програмата, така и атмосферата в Домa на киното, и то без да пожертва автентичния дух на мястото.

От година той е културен консултант на свободна практика. Отговаря за програмата на "Кино Култура", през лятото селектира филмовата програма на Sofia Pride, по-рано тази есен организира фестивала "Седмица на скандинавското кино", а през декември готви нов "Музей на любовта" - събитие, посветено на темите за интимността.

Междувременно Христо е част от екипа на очакваните през 2020 г. издания на фестивала за северноафриканско и близкоизточно кино MENAR и фестивала за документално кино Master of Art. Христо Христозов стои зад кампанията на българската копродукция "Не ме докосвай", а отскоро разпространява корейския филм по разказ на Мураками "Изпепеляване". По "Дарик радио" той води рубриката #сприятелинакино.

Отскоро Христо допринася и за културната дейност и комуникации на Гьоте-институт. Активно работи и като "треньор" в Бизнес институт, където споделя опита си по теми като ефективна комуникация, емоционална интелигентност, управление на екипи и лидерство.

Като какъв човек се определяте?

Вечно търсещ, по-малко - намиращ.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Вярвам, че човекът по природа е добър, но често тази му същност е затрупана от страхове. Съответно към всеки има възможен подход, стига да решиш да вложиш време и енергия.

Любимият ви момент от деня?

Ритуалните сутрини (по възможност без завеси и със слънце) и времето непосредствено преди заспиване.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Нетърпението – моето собствено и това на клиенти и партньори. Появявам се замалко и се очаква "бързо, лесно, вкусно" да диагностицирам и подпомогна с решения даден бизнес или културен проект. А практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

"Имаме две уши и една уста" – на това уча себе си и другите.

Как си почивате?

Преди всичко без обхват; в планината или край морето. В ежедневието – с психотерапия, масаж и СПА. Смартфонът ми само по изключение влиза в спалнята.

Какво ви зарежда?

Музиката. Дава ми ритъм и въображение. Когато започвам деня с хубава музика, физическият, интелектуалният и емоционалният ми капацитет рязко скачат.

Какво ви разсмива?

Остроумието. Възхищавам се на хората с добро чувство за хумор, които винаги могат да те накарат да се усмихнеш. Снежина Петрова е сред тях.

Какво ви натъжава?

Подхранваното невежество и несправедливостта - резултат от маниакалното желание на определени хора да трупат за себе си. В личен план – неслучилите се любови.

Какво ви вбесява?

Прибързаният отговор: "Няма как / не може." Активира цялата ми енергия в търсенето на възможности.

Личност, на която се възхищавате?

Стивън Кови, авторът на "7-те навика на високоефективните хора". За тези, които не са я чели, може би звучи като американска литература за самопомощ. Освен ако не решиш да се вгледаш отвъд.

Кое свое качество харесвате най-много?

Способността ми да се свързвам бързо и непосредствено с всякакви хора.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Разпиляността ми.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Метачетене на книги и очи.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Преди 20-на години имах инцидент с колело, което се превърна в травма, защото родителите ми направиха грешката да не ми купят ново. Приятелите ми го направиха наскоро и всеки метър с него е подарък.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Дневник, Facebook и Gmail. Често – и секция "Кино" на сп. "Програмата".

Къде бихте искали да живеете?

Близо до морето.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Сборникът с разкази "Изчезването на слона" от Харуки Мураками, сред които е и "Горещият хамбар", по чиито мотиви е корейският филм "Изпепеляване".

Най-интересното място, на което сте били?

Сред най-вълнуващите са о-в Валаам в Ладожкото езеро, храмът на Митра в Гарни (Армения), Тбилиси и изобщо Грузия. Но сърцето ми е в Истанбул.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

СЛЪНЦЕ I

Не идва то да те намери.

На когото му трябва, да излезе навън.

Костас Монтис

Христо Христозов е познат най-вече като човекa, който модернизира както програмата, така и атмосферата в Домa на киното, и то без да пожертва автентичния дух на мястото.

От година той е културен консултант на свободна практика. Отговаря за програмата на "Кино Култура", през лятото селектира филмовата програма на Sofia Pride, по-рано тази есен организира фестивала "Седмица на скандинавското кино", а през декември готви нов "Музей на любовта" - събитие, посветено на темите за интимността.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал