Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 яну 2020, 9:14, 4253 прочитания

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Блажка Димитрова е от малкото млади хора в България, които са посветили живота и вдъхновението си на обществени каузи. Тя е преподавала предприемачество на младежи по програмата "Заедно в час", създател е на кетъринг фирмата с кауза "Кухнята на Благичка", в която наема младежи в неравностойно положение.

Голямата й страст е мисията за намаляването на отпадъците, които всеки от нас генерира всеки ден. Тя е един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България", неин проект е и първият ресторант с нулев отпадък Blagichka - Zero Waste, който също дава поле за професионално развитие на младежи в неравностойно положение. До дни в продажба ще бъде пусната книгата й, посветена на практични съвети относно живота без отпадъци. Тя носи заглавието "Живот с нулев отпадък в България" (изд. "Ракета"; представянето е на 24 януари в зала за събития "В парка"), а в нея Блажка е събрала целия си опит по темата, като дори е включила и личните си рецепти за козметични продукти, почистващи препарати и домашно приготвена храна.


Като какъв човек се определяте?
Крайно оптимистичен, борбен и щастлив човек.

Нещото, в което вярвате абсолютно?
В себе си във всеки момент.

Любимият ви момент от деня?
Когато дъщеря ми става сутрин и казва: "Мамо, гуш!"



Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да общувам правилно с всички хора, които срещам през деня - от семейството до колегите и клиентите.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?
Ходя в училище, за да уча децата и родителите как да не изхвърлят боклук.

Как си почивате?
Ходя на СПА и често се награждавам с масажи. Това ми помага да се отпусна и да изчистя главата си от многото мисли - нещо като медитация, но още по-приятно.

Какво ви зарежда?
Многото работа ми действа силно мотивиращо и ми дава повече енергия, което си е вид презареждане. Хубавите филми и театрални постановки също ме зареждат, както и тичането на чист въздух.

Какво ви разсмива?
Как дъщеря ми произнася патешко магре! Звучи като "патьо гре"! Изобщо Йоана е в такава възраст (3 години), че всичко, което прави и казва, ме разсмива.

Какво ви натъжава?
Бездомните хора и животни или такива, които страдат по различни причини.

Какво ви вбесява?
Не е типично за мен да се вбесявам. По-скоро тихо се ядосвам на някои институции в държавата. Ако нещо истински ме дразни и ядосва, се опитвам да го коригирам или подобря, а когато не мога, се опитвам да приема по-спокойно това.

Личност, на която се възхищавате?
Дядо ми Ненко, на 75 години, всяка сутрин, откакто го помня, отива в парка и минава 10 км, тичайки или ходейки. После се прибира и се заема с домашните задължения и хобитата си - чете книги, експериментира с всякакви храни, държи на здравословното хранене и никога не прави компромис с качеството на храната. Вечер при ясно време ляга на терасата, гледа съзвездията и разказва за звездите на внуците и правнучето. Щастлив и винаги спокоен, никога не съм го виждала да се кара или да обиди някого.

Кое свое качество харесвате най-много?
Енергичността - това е и най-отличителното ми качество, повече хора често се впечатляват на енергията ми. Помня, че в училище учителят ми по английски мислеше, че взимам разни субстанции - много се срамувах тогава, но днес се радвам на тази своя енергия, която ме отличава.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?
Работохолизмът - обичам да работя сутрин, обед, вечер, нощем, това ме кара да се чувствам добре, но също и често пречи на личния ми живот - преди всичко вече съм майка и искам там фокусът ми да бъде най-голям, но често ми е трудно именно заради силното ми желание да свърша и "ей тази задачка последно".

Каква суперсила бихте искали да притежавате?
Да се телепортирам - така ще мога лесно и бързо да отивам на всички мечтани места, без да се налага да пътувам дълго.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Подарих на баба и дядо картина, която лично бях нарисувала.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Facebook, Instagram, LinkedIn.

Къде бихте искали да живеете?
Грац, Австрия

Коя е последната книга, която прочетохте?
"Татуировчикът от Аушвиц".

Най-интересното място, на което сте били?
Пещера "Съевата дупка" - усещането, което изпитах там, докато обикалях от зала в зала, не бях изпитвала другаде преди това.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?
Няма такова нещо като отпадък, всеки отпадък е ресурс.

Капитал #3

Текстът е част от брой 3 на седмичния Капитал (24 - 30 януари). В броя ще прочетете още:

Прочетете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

20 въпроса: Мартин Михайлов 20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

22 май 2020, 2461 прочитания

Скокът на Бълхата 1 Скокът на Бълхата

Пътят на Фийби Уолър-Бридж от импровизираната сцена до подиума на "Златен глобус", наградите "Еми", Saturday Night Live и след това

15 май 2020, 2470 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Лица" Затваряне
Смехът е форма на познание

Яна Букова, поетеса, писателка, преводачка

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10