20 въпроса: Георги Борисов

Новата му книга с поезия "Излизане от съня" е в книжарниците

   ©  Алеко Богданов
   ©  Алеко Богданов

Георги Борисов е създател и дългогодишен главен редактор на литературното списание "Факел", което възпита читателския вкус у поколения българи. Списанието премина през различни периоди - двумесечник, тримесечник, алманах, в момента за жалост не излиза.

Борисов, сега директор на издателство "Факел експрес", е отдаден на поезията не само като редактор и журналист, но и като преводач от френски (завършил е Френската езикова гимназия) и руски (институт "М. Горки" в Москва) и най-вече като творец - има множество издадени стихосбирки. Бил е главен драматург на Народния театър "Иван Вазов" (2009 - 2016).

Миналото лято той зарадва почитателите си с книгата "И замирисва на море", която съдържа оригиналните текстове на стихотворенията, по които композиторът Стефан Димитров е създал някои от най-известните български песни. В седмицата, когато Георги Борисов празнува своя седемдесетгодишен юбилей (17 юли), се появи и новата му книга със стихотворения и поеми - "Излизане от съня", публикувана от "Жанет 45".

Като какъв човек се определяте?

Като човек, който не понася униформите.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

То се нарича - по заглавието на една от книгите ми - НИЩО. Най-малкото защото винаги ще направи място на НЕЩО. И затова, че в природата нищо не се губи, а времето връща всичко на място. Или с други думи, вярвам в силата и безсмъртието на Словото. А най-просто казано - в жена ми и сина ми.

Любимият ви момент от деня?

Сутрин на чаша с хора, които не са ме оставили през нощта сам.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Крайният резултат.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Че пъдя дяволчето, което го дърпа надолу, когато се надвесва от балкона. Или просто, че пиша за него ей туй стихотворение:
"Когато гледам някое дете как сладко спи и нищо не сънува, защото и в съня си то расте, като глухарче цяло се издува,
когато като капка в утринта сънят му всеки миг ще се откъсне, не искам нищо друго от света,

освен да мине тук поне на пръсти."

Как си почивате?

Като работя. И работата ми върви.

Какво ви зарежда?

Следващата бензиностанция.

Какво ви разсмива?

Представата за себе си.

Какво ви натъжава?

Отдалечаването.

Какво ви вбесява?

Това, че всичко живо у нас вече само "стартира" и нищо човешки не може да "започне". Отношението ни към родния език и оттам - към България. Леката ръка, с която прахосваме натрупаното през хилядолетията. Дирижираното всеобщо оглупяване и невежество. Лакомията и простащината. Поголовният мързел и очакването друг да ни свърши работата. Наглостта на властта. Овчедушието и равнодушието. Треперенето за собствената си кожа. Оправдаването на страха с висши съображения и цели.

Личност, на която се възхищавате?

Глаголът не е този. Може би "обичам". Но ако непременно трябва да се "възхитя" от нещо, то ще е от съвършенството на животните и растенията, които избиваме.

Кое свое качество харесвате най-много?

Любопитството на детето у мен. Отношението ми към работата.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Своята избухливост и колебливост.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Свръхсила притежава само свръхестественото. Словото, да речем. Колкото до мен, повече от това, което ми е дадено, не искам, така и така и с него трудно се оправям.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Маска за околосветско пътешествие/Книгата със стихотворения и поеми "Излизане от съня", която Божана Апостолова не само издаде, но и успя да го направи за рождения ми ден.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Облачетата на съня в очите на току-що събудената жена.

Къде бихте искали да живеете?

На остров в морето, из който се носи жужене на пчели и мирис на смокини. С икона, бягаща по вълните към манастира високо над брега, където най-добрите български поети учат езика на мълчанието и превеждат песните Соломонови, скрити в маслиновата горичка. С пуснати на свобода из целия остров кози и богове.

Коя е последната книга, която прочетохте?

"Откаченият вагон", която прочетох в ръкопис и предадох за печат в "Жанет 45" - сборник с немерена реч, писана от мен през годините. И следващата, която още превеждам и готвя за печат във "Факел експрес" под заглавието "Творения" от Велимир Хлебников - гениален руски поет и визионер от началото на ХХ век.

Най-интересното място, на което сте били?

Списание "Факел", с което живях повече от 30 години, обиколих екватора десетки пъти с очи и срещнах най-невероятни образи по пътя в служба на Словото. Един ден ги преброих, стигнах до 1500 и спрях. Някои от тях са още сред най-добрите ми приятели и закрилници.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Нямам философия за живота. Имам поети, които чувствам близки като братя, колкото и да са далеч от мен и над мен. Мине не мине - повторя наум някой съкровен ред от тях. Като заклинание. Не бих искал да го озвучавам, достатъчно казах дотук. Помня обаче доста пословици за днешното ни българско битие, които съм готов веднага да споделя, ето една: "Пази, Боже, сляпо да прогледа".

Още от Капитал