20 въпроса: Яна Петкова
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

20 въпроса: Яна Петкова

GC Glass

20 въпроса: Яна Петкова

Както самата тя често се представя - "работя вино". Тази седмица излиза първата ѝ книга - "А, Б, Вино"

3256 прочитания

GC Glass

© GC Glass


Знаeм за поне двама души, които са я записали в телефона си като "Яна виното" - като най-бързия ориентир за коя Яна става дума. А тя е Яна Петкова, възпитаник на Австрийската винена академия, един от учредителите и лектор в Българската винена академия, винен консултант, вносител, съосновател на клуба на пишещите за вино "Винен наблюдател", съдия в дегустационни панели в България и чужбина, член на винения панел на списание DiVino, една от създателките на винения бар Grape Central. С две думи, както самата тя често се представя - "работя вино", въпреки че това скрива всичките ѝ останали интереси.

Тази седмица излезе първата ѝ книга "А, Б, Вино" (издание на Gourmet Publishing, дизайн - Велина Мавродинова, илюстрации - Нанда Ментешева). В нея тя подава ръка на читателя си и го повежда на дълго пътешествие из винената вселена в просветителската ѝ, сладкодумна и приятелска компания. Съдържанието е изключително достъпно, но и задълбочено, плътно и изчерпателно. Книгата може да се определи като справочник, но и с аргументирано лично мнение. Изданието е полезно присъствие в личната библиотека, но и чудесен подарък. Повече на vintageclub.bg

Като какъв човек се определяте?

Благонадежден, съвестен и честен. Доста издръжлив. Наравно с това - на моменти неприятно саркастичен и директен.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Че "и това ще мине".

Любимият ви момент от деня?

Когато си лягам - минутите преди заспиване с книга в ръка.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Многобройни са, особено когато професията ти е нещо средно между еднорог и футбол - красива и митична, но и всеки разбира от нея. През последните няколко години най-голямото предизвикателство за мен е да накарам хората да повярват в това, че сетивата могат да се тренират и че може и истината да е във виното, но тя не е една. Виното е демократична материя и са възможни безкрайно много особено добри комбинации.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

Карам хората да вярват на носа си.

Как си почивате?

Чета. Спя. Разговарям с приятели, които не "разбират" от вино.

Какво ви зарежда?

Пътуванията и хората с техните истории, нрави, вярвания, култура, природа, храна и вино по близки и далечни земи. Дава чудесна перспектива към собствения живот.

Какво ви разсмива?

Трупането на материални блага.

Какво ви натъжава?

Лошотията.

Какво ви вбесява?

Войнствената простащина. Лицемерието. Краденето.

Личност, на която се възхищавате?

Рандъл Грам от Bonny Doon Vineyard в САЩ. Винен визионер, който, ако беше астронавт, отдавна щеше да е открил начин да живеем на Марс.

Кое свое качество харесвате най-много?

Способността да се справям (досега с всичко, което се е задало отсреща).

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Липсата на амбициозност. Късно е за промяна обаче.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

На мисълта - да уча хората да мислят. Опустошаваща глупост владее света напоследък.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Пътуване/кюфтета и картофена салата за обяд (висока е стойността на това някой да сготви и да се сети за теб).

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Профилите в социалните мрежи на немското списание Stern, тези на Guardian, "Свободна Европа". Близки четвърти са ТерминалНо и инстаграм профила на Two wolves (винарският проект на любимата изпълнителка Pink).

Къде бихте искали да живеете?

На брега на море или езеро.

Коя е последната книга, която прочетохте?

Впечатли ме Normal People от Сали Руни.

Най-интересното място, на което сте били?

Атолът Тетиароа в Полинезия.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Два са:

- "Да изсвириш фалшиво една нота е маловажно, да свириш без страст - непростимо". Лудвиг ван Бетовен

- "Моля, по-малко любов и повече добро отношение". Кърт Вонегът, "Фарс или никога вече самота".

Знаeм за поне двама души, които са я записали в телефона си като "Яна виното" - като най-бързия ориентир за коя Яна става дума. А тя е Яна Петкова, възпитаник на Австрийската винена академия, един от учредителите и лектор в Българската винена академия, винен консултант, вносител, съосновател на клуба на пишещите за вино "Винен наблюдател", съдия в дегустационни панели в България и чужбина, член на винения панел на списание DiVino, една от създателките на винения бар Grape Central. С две думи, както самата тя често се представя - "работя вино", въпреки че това скрива всичките ѝ останали интереси.

Тази седмица излезе първата ѝ книга "А, Б, Вино" (издание на Gourmet Publishing, дизайн - Велина Мавродинова, илюстрации - Нанда Ментешева). В нея тя подава ръка на читателя си и го повежда на дълго пътешествие из винената вселена в просветителската ѝ, сладкодумна и приятелска компания. Съдържанието е изключително достъпно, но и задълбочено, плътно и изчерпателно. Книгата може да се определи като справочник, но и с аргументирано лично мнение. Изданието е полезно присъствие в личната библиотека, но и чудесен подарък. Повече на vintageclub.bg


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.