20 въпроса: Михаил Заимов

От печат излезе книгата му "Черноморски диалози"

Вгледахте ли се хубаво в лицето на снимката? Това е човек, който е виждал на живо от приблизително същото разстояние огнени корали, отровни медузи, мурени (полуриби, полузмии с криви зъби), риба-хирург, риба-скорпион, каменна риба. Нарича себе си "доста приличен водолаз и доста приличен фотограф". Според Любен Дилов-син той е и доста приличен автор. Свидетелство за това е книгата "Черноморски диалози" (изд. "Парадокс"), която съдържа 83 кратки текста и 83 оригинални подводни фотографии на Михаил Заимов.

Той е роден през 1967 г. в София, но е созополия по душа. Внук е на ген. Владимир Заимов. Завършил "Академи де Бо-з-ар" в Париж. Познаваме го като хуманитарист, телевизионен водещ и страстен морски изследовател.

Като какъв човек се определяте?

Любознателен търсач на отговори, предназначени за стабилизиране на въображаема конструкция за степенуване на житейските приоритети.

Нещото, в което вярвате абсолютно?

Продължавам да вярвам в свободата, но става все по-трудно. Не защото разбирането ми за свобода се променя, по-скоро съмненията в собствените възможности за постигане на идеалистичната й същност се увеличават.

Любимият ви момент от деня?

Пет минути преди залез, но само ако денят е бил благосклонен. Обичам цикъла на отиващия си ден през призмата на мисълта, че някъде слънцето изгрява, денят започва и така ще е безкрайно повторяем спрямо мимолетността на битието отрязък от време.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?

Да нямам началник и да има минимум хора, които да зависят не толкова от мен и труда ми, колкото от заобикалящата ни токсична среда, самодоволно изсмукала всяко подобие на почтеност и минимална култура.

Как бихте обяснили това, което правите, на едно 5-годишно дете?

По много завъртян способ. Децата за разлика от възрастните бързо и искрено губят внимание, когато нещо не им е интересно.

Как си почивате?

Писах на приятел, който след броени дни навършва 70 години, че се радвам за него - живя в епоха, в която бе достатъчно да мислиш, за да си уверен, че съществуваш, за разлика от днес, когато, за да се убедиш в това, че те има, се налага да се самоснимаш с мобилен телефон. Опитвам се да мисля.

Какво ви зарежда?

Крайно съм доволен, че още нямам нужда от "джаджа", за да се заредя. Хубава книга, чаша пушен чай, разходка в планината, минерален извор, усмивка на любим човек, добра новина, надежда, звука на разбиващите се вълни, концепцията за универсална свобода. Все прости, достижими наглед химери.

Какво ви разсмива?

Черният английски хумор от осемдесетте.

Какво ви натъжава?

Липсата на черен английски хумор.

Какво ви вбесява?

Когато видя осъзнат дистрибутор на пошлост за лична облага. Когато стойностни индивиди се давят в компромиси спрямо себе си, веруюто си, обкръжаващата ги среда и общество заради по-добро място до свинското корито на държавната трапеза. Всъщност това ме натъжава.

Личност, на която се възхищавате?

Всяка личност, която бих дал като пример за подражание на невръстно дете. Често това са личности, борещи се за свобода чрез саможертва, препоръчително с щастлив за тях завършек. Примерно симбиозата на Ганди и Чърчил, борещи се с различно верую и методи за сходни идеали. Без да се заяждаме за този подсъзнателно възникнал противоречив пример, тая известна увереност, че подобен тип спорове, при все че са добронамерени, са двигател на човешкия прогрес.

Кое свое качество харесвате най-много?

Ако се харесвате прекалено, губите чистота на себеоценката. Предпочитам остротата на взискателността, водеща до постоянно усъвършенстване. Този утопичен устрем е качеството, за което иде реч.

А кое никак не харесвате и бихте искали да промените?

Времето. Никак не харесвам времето и присъдружните му неволи. Броя го са собственост поради неразривната ни атомна свързаност с изплъзващата се въображаема, създадена от нашето въображение крехка структура, която се мъчим да обемем, замеряйки се с кварки и хигс-бозони в Церн.

Каква суперсила бихте искали да притежавате?

Опасявам се, че имам ограничена вяра в необяснимото. Също както не съм убеден, че зад всяка сълза има достойна за описание история.

Последният подарък, който направихте/получихте?

Книгата ми "Черноморски диалози". Подарък от издателите ми от "Парадокс", която подарявам, за техен ужас.

Три места в интернет, които посещавате най-често?

Сайтовете на "Дневник", "Сега" и The New Yorker. Съвсем достатъчно, за да измервам пулса на заобикалящото ни. Всъщност с преглед на трите започва денят ми.

Къде бихте искали да живеете?

Ще си позволя съвсем конкретен отговор. Вила "Малапарте". Не се оставяйте да бъдете заблудени, че Либера е архитект на къщата. Малапарте построява на Капри своя мавзолей, този на самотния, романтичния и бунтовен интелект. В книгата си "Кожата" Малапарте описва посещението на къщата от фелдмаршал Ромел малко преди битката при Ел Аламейн. Воинът го запитва дали той е строителят, на което писателят отговаря, че е купил носа заедно с къщата, след което, посочвайки с драматичен жест далечната синева на Амалфитанското крайбрежие и околните скали, добавил: "Аз сътворих пейзажа."

Коя е последната книга, която прочетохте?

Кръстосах книгата на Боб Удуърт "Страх - Доналд Тръмп в Белия дом" с "Човекоядците от Кумаон" на Джим Корбет, издадена през далечната 1968 като част от, уви, изчезналата днес поредица ловни приключения на "Земиздат". Изобщо при антикварите има истински изумруди, способни да създадат куп емоции срещу един лев. Първата книга приключих съвсем съзнателно на 3 ноември в буквален и преносен смисъл ведно с героя й. Винаги чета едновременно две противоречиви книги, като се спирам на една от тях спрямо моментното ми настроение.

Най-интересното място, на което сте били?

Намирам способността да се загубиш без цел по третостепенните пътища в България за неизчерпаем източник на вдъхновение, печал и надежда. Ще споделя последните два маршрута, докато са още в главата ми: върха на Конявската планина - Коняво - Цървеняно - Блатешница - Земен и втория - спускане от Средна гора през Стрелча - Дюлево - Блатница - Овчеполци - Черногорово. Шедьоври. От творението до обезлюдението.

Мото или цитат, близък до философията ви за живота?

Ще си позволя цитат от "Черноморски диалози":

- Какво е за Вас животът? - с престорена наивност ме запита младата рибка.

- Животът е нещо просто, което постоянно се мъчим да усложним. Същият имам чувството, че притежава много от качествата, които мразя, и малко от греховете, които обичам. Но си остава най-хубавото, което имаме - назидателно започнах, следейки внимателно реакцията ѝ.

- Толкова сложно се изразявате, че напълно Ви съжалявам - заключи мъникът, слагайки точка на притесняващия и двама ни диалог.

Още от Капитал