Полина Паунова: Това беше годината на отвлечените електорати

Журналистката от "Свободна Европа" за властта, която не иска да бъде нащърбвана с въпроси

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Четирима медийни професионалисти със силно осветяващи прожектори.
  • Четири примера от годината за журналистика в полза на обществото.
  • Четири истории за смислена работа с конкретни резултати.

С над 21 хиляди човека, които я следват във Facebook, Полина Паунова е не само журналист, но и влиза в графата "инфлуенсър". Тя следи всеки ден най-важните политически събития, но през изминалата година тя самата, по неволя, попадна като обект в центъра на тези събития. Върху нея беше упражнено насилие - на конференция на управляващата партия ГЕРБ. Случаят бе осъден от международната организация "Репортери без граници". Самата Полина нарича "недопустимо" подобно посегателство, но опитва да гледа на него хладно и като част от усилията ѝ да "подрежда" чрез професията "разбирането ни за това, в което живеем".

В журналистиката тя е мултифункционален професионалист. Инструментариумът ѝ е от суха фактология - до удивителен сарказъм. Може да бъде: а) слушана - как прецизно разнищва генеалогията на родните политически сюжети и абсурди, като например "социологическа агенция на ВМРО"; б) четена - как увлекателно представя значими личности от културата; в) гледана - как разпитва например "Отровното трио", докато носи кърпа срещу прах, като в класически уестърн.

В момента е автор на коментари, анализи и интервюта в "Свободна Европа", както и на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина", в която пише за околната политическа среда. Беше водеща в купената и закрита телевизия BiT. Работила е за Mediapool и българската секция на DW. Завършила е журналистика в СУ. Особено популярно миналата година стана разследването ѝ за апартаментите на властта, довело до т.нар. "Апартаментгейт". Работата ѝ е оценена високо - Полина получава голямата награда "Радостина Константинова" за разследваща журналистика, голямата награда "Валя Крушкина" и наградата "Човек на годината" на БХК, заедно с Генка Шикерова и Силвия Великова, като журналисти защитили "правото си да казват истината".

Това си право Полина защитава непрестанно чрез работа. А смисъла на журналистиката намира във функцията "подреждане". "Подреждането на събития дава усещане за перспектива, колкото и кофти да е околната среда. Защото прави по-лесно онова съществено важно "да знаеш откъде да започнеш", смята тя.

А подреждането пък става с неуморно питане от страна на журналистите. "За да установяват факти, а не да се задоволяват само с краските и ефектите, които властта поднася. Например премиер, който обикаля с джипка и опозиционери, които решават, че адекватното опозиционно действие е ... да гонят джипката по магистралата. Вероятно отстрани да изглежда като виц. Но, когато осъзнаем, че публичният разговор се свежда до гонка на автомобили на магистрала, става ясно че не е весело".

За джипката на Борисов, през годината Полина публикува в "Свободна Европа" и текста си "Как премиерът си осигури медийно присъствие без журналисти". Тенденция за едностранна комуникация от страна на премиера, Полина коментира, докато пуши цигарата си: "Дори за Фройд понякога пурата е просто пура. Та и тук става дума за очевидност: с комфорта на джипката се избягват въпроси. Виждаме управление, което иска да се самопромотира, а не да бъде нащърбвано с въпроси. Иска да се разказва като напълно състоятелно. Дружеските разговори в джипката не помагат да се изясни дали това е вярно или не. Това могат да го направят само журналистическите въпроси".

Проблемът за комуникацията на премиера с обществото попада в контекста на цялостната медийна среда, която според Полина е в най-ниската си точка, откакто тя я наблюдава. Поли подбира думите си: по нейната скала някои са журналисти, а други "работещи в издания". Журналисти за нея са Миролюба Бенатова, Силвия Великова, колегите ѝ от Икономедиа и Mediapool; Мария Цънцарова, Веселин Дремджиев, Лили Маринкова и Светла Петрова. Но има и други, на които им се приписва качеството "журналист". Те обаче не са такива, според Поли, защото "сами се поставят в слугинска роля".

Полина изброява какво още влошава средата за правене на журналистика в България: "Развращаването на медиите с европейски средства, което купува благоразположение към властта; неясната собственост; партийна пристрастност без честно тя да е декларирана". Всичко това според нея води до кардинален проблем: "Журналистиката се превръща не в потребност да информира безпристрастно, а в безстрастен бизнес. Много е лошо да е безстрастно". Тя обръща внимание, че журналистиката се е превърнала в "офис професия", репортерите все по-рядко са на терен. "Много журналисти започнаха да се задоволяват с фейсбук лайв и това е драма. Ако фейсбук лайв ще бъде медията, обществото няма нужда от такава журналистика, може да си пуска директно видета на Борисов от някоя мантинела". И продължава: "Няма как да говорим за разследвания и консистентна журналистическа работа, когато сме забравили най-базисното: въпросите от репортери на терен".

После я моля за коментар на крайно тревожно събитие от годината с нейна "теренна работа". Във видеа видяхме как по време на конференция на ГЕРБ в "София Тех Парк", на 5 август, маскиран младеж оказва насилие върху нея. Докато тя снима и отразява началото на партийната конференция, младият мъж извива ръката ѝ и хвърля телефона на земята. Това се повтаря няколко пъти. Видяхме и как възрастен мъж, впоследствие оказал се функционер на ГЕРБ се конфронтира с Полина и с фразата "Ела тука бе, боклук!"

Без излишни емоции, Поли обяснява, че за първи път ѝ се случва на политическо мероприятие случка, която е по-присъща на събития, свързани с футболно хулиганство. Тя обаче отмества темата: "На въпросната конференция видяхме едни хора, партийните членове на ГЕРБ, събрани под лятното слънце като статисти. Хиляди хора, които не зададоха нито един въпрос на лидера си, от чиято реч не стана ясно за какво ги е събрал", казва тя. И добавя: "Тази година беше годината на отвлечените електорати. По-рано, същото това лято, видяхме едни други хора, които трябваше да бранят летния сарай на Ахмед Доган."

Ужасното събитие с нейно участие беше осъдено от "Репортери без граници", които поискаха властите в България да разследват и установят нападателя.

Говорим с Полина и за т.нар. "хазартна война". Именно тя беше журналистът взел първото интервю от Васил Божков, а впоследствие подложи на кръстосан разпит по темата премиера Борисов на пресконференция, което беше и последната му публична поява пред журналисти в София. "Всичко по тая тема изглежда да е като плаващи пясъци. Само едно е сигурно - подкрепян с години от всяка власт мощен бизнесмен, незабелязван от прокуратурата, за една нощ се превърна в беглец от закона", казва тя.

Полина ползва "плаващите пясъци" като метафора за състоянието, в което обществото няма сигурност в прилагането на закона. Прави илюстрира с наличието на "една митична фигура" в цялата картина - "Има една дама в бившата Комисия по хазарт, която въпреки че беше неин шеф по времето, когато се твърди, че Божков е укривал такси, никога не беше разследвана. Казва се Мария Филипова. Изключително символично. Разследвани са нейният наследник на поста и предшественика ѝ. Но тя не е. Редица публични източници твърдят, че именно тя е била близка до бившия финансов министър Горанов. И че тя е "девойката" от СМС-ите му с Божков. И да - тя не е разследвана. Останалите от този период са. Е, плаващи пясъци ли са това или наистина ли се търси отговорност"?

Моля Полина да вземе отношение и по друга невралгична тема от годината - прокуратурата на Иван Гешев. През изминалите месеци тя публикува материал озаглавен - "Всички знаят, никой не говори. Как Иван Гешев заживя в резиденция "Бояна". Питам я какво означава, че главният прокурор живее в правителствена резиденция. "Във всякакъв смисъл означава, че главният прокурор се приближава все повече до изпълнителната власт на Република България. Дори на телесно ниво", е нейният отговор.

Интересно ми е какво смята Полина за отказа на прокуратурата да разследва записите с гласа на Борисов. "Смисълът на разделението на властите е те да се възпират - т.е. едната власт да пречи на другата да стане безконтролна и обратното. Изглежда, че в България властите не толкова се възпират, колкото се изпират", казва тя.

Уверявам Полина, че обществото има нужда от журналисти като нея. С качества, сила, смелост и доблест. И страст да "подреждат" света. От разговора ни разбирам, че тази страст при нея не е само професионална. Преди години тя е спасила, а след това и осиновила пребито куче, което тогава е живяло със счупен крак пред входа на болница. Докторите наричат животното Боби, но щом става ясно, че ще той и Поли ще делят една къща, тя му сменя името на Чърчил - "Звучеше доста по-достолепно. Но понеже 40-килограмовото псе не реагира нито веднъж на изисканото си име, в крайна сметка го кръстих Борислав". Причината - според Поли не върви да се караш на някого с умалително обръщение - "Трябва да може да викнеш и това да звучи сериозно. Едно е "Боби, ще те смачкам", а съвсем друго: "Бориславе, ще ти скъсам ушите!"

Полина дава и своята журналистическа диагноза за състоянието на нещата, с която отново стига до "плаващите пясъци". "Липсата на ясни правила важащи за всички и на сигурността, че прилагащите закона го прилагат еднакво - както спрямо вас, така и спрямо премиера, или Делян Пеевски, например, е най-големият проблем на една държава. Има ли съмнение по този повод - под съмнение е положено всичко. Няма ли върховенство на правото - няма нищо".

Ваксината БЖС (Български журналистически стандарт) предпазва от дезинформация, деморализиране, объркване, стрес, страх и неправилни решения. Съдържа почтено събрана информация, която в кризи спасява животи. Може да се взима многократно, през ушите и очите, препоръчително е всеки ден, на малки (новинарски) и по-големи (аналитични) дози. БЖС повишава осведомеността и общия имунитет, стабилизира светогледа, заздравява капацитета за справяне с трудни ситуации, връща вярата в човека. Може да се приема и като противоотрова срещу вече погълната дезинформация.

Поставя се от специалисти, които системно проявяват интегритет и професионализъм в океана от шум, спам и манипулации. Ето четирима, които през 2020 доставиха, съхраниха и внедриха успешно БЖС ваксината в обществения ни организъм:

Мария Цънцарова, "ХелпКарма", инициалите Д.П. и идеалният свят за правене на журналистика

Николай Стайков, "Осемте джуджета", погребална агенция "Стайкови" и арестите за бройки

Полина Паунова, отвлечените електорати и взаимното изпиране на властите

Андон Балтаков, "нашето" вместо "тяхното" радио и новият възход на аудиото

Още от Капитал