Д-р Бенджамин Розенберг: Никой не обича да му казват какво да прави

Изследователят на теорията на психологическото реактивно съпротивление пред "Капитал" за силата на добрия пример

Личен архив    ©  Личен архив
Случвало ли ви се е да чуете как някой гневен тийнейджър заплашва: "Кажи ми го още веднъж и ще направя точно обратното!" Ако трябва да сме честни, много от нас ще трябва да признаят, че и като пораснали хора се случва да изпитваме подобни пориви. Някой ни поучава, а в главите ни кънти: "Ти ли ще ми кажеш!"

Може би ще ви успокои да разберете, че това не ни прави [задължително] незрели. Всъщност е реакция, която се обяснява с т.нар. теория на психологическото реактивно съпротивление. Зад дългото и сложно име се крие простичък принцип - никой не обича да му казват какво да прави. Често, без да съзнаваме, автоматичната реакция "Няма пък!" влияе на много неща в живота ни - от това дали ще измием чиниите, през COVID-19 до климатичната криза.

Д-р Бенджамин Розенберг е асистиращ преподавател от Доминиканския университет в Калифорния. Освен това е и един от редакторите на професионалния психологически журнал Current Psychology. Съавтор е и на блога за спортна психология Head Games към популярния сайт Psychology Today. Бенджамин Розенберг е отдал голяма част от кариерата си и на това да изследва теорията на психологическото реактивно съпротивление (ТПРС), или накратко - реактивната теория.

Той разказа за "Капитал" какво представлява теорията на практика, как се отнася към COVID-19 и какво можем да направим, така че да използваме несъзнаваните психични процеси в своя полза, вместо да позволяваме да ни контролират.

Изследванията върху реактивната теория често я обясняват с дълги изречения и сложни термини. Как бихте я обяснили вие на някого, който никога не е чувал за нея?


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове