Дюнерът е меме

Ивайло Спасов, победител в MasterChef 2020, за стереотипите и политиката в кухнята

Капитал
Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова
Капитал    ©  Цветелина Белутова
В биографията на 37-годишния Ивайло Спасов се кръстосват най-различни поприща - музика, реклама, журналистика, но в крайна сметка той стана известен на цяла България с победата си в последното издание на телевизионното състезание за любители готвачи "Мастършеф".

Спасов започва съзнателния си професионален път в агенция за маркетингови изследвания, където води групови дискусии. Преди това работи какво ли не - момче за всичко, преводач, крупие. През 2005 г. приятелката му заминава да учи в Берлин, а той решава да запълни празното място, като създава блог за музика, филми и реклама. По-късно става музикален редактор на списание "Едно" и организатор на емблематичния за онези времена Mellow Music Festival.

През 2009 г. Спасов кандидатства за журналистическа стипендия, която му позволява да живее в Берлин година и половина, за да изследва музикалната сцена и града. Берлин e най-силният фактор, оформил кулинарната култура на Ивайло. Той разказва, че същинското готвене е започнало именно в берлинското му жилище, където постоянно идвали гости и експериментирали с различни продукти и подправки от световната кухня.

Съвсем скоро предстои откриването на неговото собствено заведение - Dönnerstag (Дюнерстаг) в малко помещение на ул. "Искър" 11 в София. Там Ивайло ще предлага това, което познава и приготвя най-добре - образцов дюнер в турско-германски стил.

Ти си роден в Кърджали, визитката ти в "Мастършеф" гласеше: Ивайло, копирайтър, Кърджали. Какво носиш от този град?


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kakao avatar :-|
    kakao
    • - 2
    • + 4

    Ивайло беше моят фаворит в Мстършеф и с нетърпение очаквам да опитам произведенията му.
    Ще ми бъде интересно и как ще подходи към цените, след като е толкова добре запознат с традициите на уличната храна. Защото всички, които сме попътували знаем, че тя е най-достъпният начин да се нахраниш, но в България представата е тотално изкривена. Тук уличната храна са някакви абсурдни двуцифрени"гурме" бургери или неоправдано скъпи парчета пица, за разните дизайнерски баници дори не ми се говори...

    Нередност?
  • 2
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld
    • - 1
    • + 4

    Пожелавам му успех, ще отида да тествам.
    Макар че има традиционната за рекламист претенция и опит за поставяне на обикновена храна в научен и исторически контекст ми идва в повече. Но вероятно хипстърията в София ще е петимна за нещо такова...

    Нередност?
  • 3
    eezyloop avatar :-P
    Poli Karpos
    • + 7

    Не се и съмнявам, че човек толкова богат на интереси и широки разбирания + такъв любопитен, търсещ и изобреаттелен подход към световната кулинария ще направи неща, които само ще ме карат да се връщам в Дьонерстаг-а. А откакто, преди много години ядох Израелска шаварма в Кузко никой не може да ме убеди, че Дюнера или Шавармата или както и да и викат по света не е уникално вкусен пир за сетивата.
    Успех, Ивайло!

    Нередност?
Нов коментар