Дюнерът е меме
Ивайло Спасов, победител в MasterChef 2020, за стереотипите и политиката в кухнята


Джиджи Лагадинова

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Спасов започва съзнателния си професионален път в агенция за маркетингови изследвания, където води групови дискусии. Преди това работи какво ли не - момче за всичко, преводач, крупие. През 2005 г. приятелката му заминава да учи в Берлин, а той решава да запълни празното място, като създава блог за музика, филми и реклама. По-късно става музикален редактор на списание "Едно" и организатор на емблематичния за онези времена Mellow Music Festival.
През 2009 г. Спасов кандидатства за журналистическа стипендия, която му позволява да живее в Берлин година и половина, за да изследва музикалната сцена и града. Берлин e най-силният фактор, оформил кулинарната култура на Ивайло. Той разказва, че същинското готвене е започнало именно в берлинското му жилище, където постоянно идвали гости и експериментирали с различни продукти и подправки от световната кухня.
Съвсем скоро предстои откриването на неговото собствено заведение - Dönnerstag (Дюнерстаг) в малко помещение на ул. "Искър" 11 в София. Там Ивайло ще предлага това, което познава и приготвя най-добре - образцов дюнер в турско-германски стил.
Ти си роден в Кърджали, визитката ти в "Мастършеф" гласеше: Ивайло, копирайтър, Кърджали. Какво носиш от този град?
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
3 коментара
Ивайло беше моят фаворит в Мстършеф и с нетърпение очаквам да опитам произведенията му.
Ще ми бъде интересно и как ще подходи към цените, след като е толкова добре запознат с традициите на уличната храна. Защото всички, които сме попътували знаем, че тя е най-достъпният начин да се нахраниш, но в България представата е тотално изкривена. Тук уличната храна са някакви абсурдни двуцифрени"гурме" бургери или неоправдано скъпи парчета пица, за разните дизайнерски баници дори не ми се говори...
Пожелавам му успех, ще отида да тествам.
Макар че има традиционната за рекламист претенция и опит за поставяне на обикновена храна в научен и исторически контекст ми идва в повече. Но вероятно хипстърията в София ще е петимна за нещо такова...
Не се и съмнявам, че човек толкова богат на интереси и широки разбирания + такъв любопитен, търсещ и изобреаттелен подход към световната кулинария ще направи неща, които само ще ме карат да се връщам в Дьонерстаг-а. А откакто, преди много години ядох Израелска шаварма в Кузко никой не може да ме убеди, че Дюнера или Шавармата или както и да и викат по света не е уникално вкусен пир за сетивата.
Успех, Ивайло!
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.